ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Iaroslav Nilov: „Ruşilor trebuie să li se ofere pămînturi pentru „reşedinţele familiale” în scopul creării unui nou format în relaţiile sociale”




Împărţirea pămînturilor pentru „reşedinţe familiale” va permite trecerea la urbanizarea de tip modern, consolidarea instituției familiei și va soluţiona odată şi pentru toteauna problema pămînturilor neprelucrate

 

Deputaţii PLDR au propus să fie inclus pe ordinea de zi a Dumei de Stat un proiect de lege referitor la "reşedinţele familiale". Ideea constă în a oferi fiecărui cetăţean pentru totdeauna în folosinţă nu mai puţin de un hectar de pămînt, astfel încît el să-şi poată construi singur pe acest sector „reşedinţa familială”. Un astfel de teren de pămînt nu va putea fi vîndut, nici amanetat, nu-i va putea fi luat sau divizat în părți ‒ numai transmis prin moștenire. Despre acest proiect de lege povesteşte unul dintre autorii lui, deputatul din partea PLDR, preşedintele Comitetului Dumei de Stat privind asociațiile publice și organizațiile religioase Iaroslav Nilov.

 

 

„OMUL NOSTRU E RUPT DE PĂMÎNT”

— Proiectul de lege a provocat nedumerirea comunității experților, dar dvs. cum l-ați evalua, după ce a fost făcut public?


— Știţi, eu sînt acum pe drumul de la Smolensk spre Moscova. Ce se poate vedea prin fereastra trenului? Un număr mare de pămînturi neprelucrate. Şi astfel e prin toată ţara! Sute şi mii de kilometri de terenuri în paragină. Astăzi la ordinea de zi sînt multe probleme care necesită rezolvare precum: problema locuințelor, lipsa produselor alimentare de calitate, renaşterea agriculturii și altele. În prezent omul este rupt de pămînt, chiar şi proprietatea în ţara noastră este într-un fel condiționată, ne-am dorit astăzi ‒ am luat-o: fie au acaparat-o raderii, fie banca a luat-o în schimbul creditului, fie executorii judecătorești au sigilat-o. De aceea, propunem ca guvernul să stabilească, care dintre pămînturi pot fi împărţite cetăţenilor, astfel încît fiecare familie să poată primi cel puțin un hectar de pămînt, pe care să-l poată transfmite numai prin moștenire. Acest lucru l-am prevăzut în acest proiect de lege: nici o altă formă de a transmite pămîntul nu poate exista.

— Ce garanţii puteţi oferi că pămîntul în care oamenii vor investi timpul, energia și banii lor în cele din urmă nu le va fi luat?

— Legea ‒ ea este şi garanţia.

— De unde a apărut, în general, această idee?
 

— În primul rînd, o astfel de lege funcţionează deja în regiunea Belgorod, Tatarstan, acest subiect se discută. În al doilea rînd, în ţară sînt multe familii, care au astfel de reşedinţe familiale, dar, din păcate, impozitele de astăzi nu le permit să se dezvolte.

Avem fermierii, care dețin terenuri agricole, dar care conform legii nu pot construi nimic acolo, decît o magazie pentru greble. Conform legii dînşii nu au dreptul să locuiască acolo. Omul trebuie să locuiască într-un anume loc şi să-şi cultive pămîntul în alt loc ‒ nu este raţional. Totul ar trebui să fie un complex.

În aceste condiţii persoana trebuie să fie sigură de faptul că ceea în ce investeşte dînsul atîta energie, timp și bani va rămîne a lui. Atunci şi omul are o ocupaţie, familia are pe masă produse de calitate, dar mai ales are certitudinea, că toate acestea vor rămîne urmașilor lui.

 

LOCUIEŞTE ORI ÎŢI VA FI LUATĂ!

— Înainte de a vorbi cu dvs., am discutat acest proiect de lege cu experții. Astfel, Dmitri Gordeev, consilier juridic șef al Institutului Economiei Urbane, consideră că pămîntul va fi împărţit astfel, încît în apropiere de marile orașe ale țării, cele mai fertile și pitoreşti sectoare le vor primi „prin cunoştinţe” oficialii. Aţi prevăzut acest moment în cadrul proiectului? Cum protejaţi acest proiect de lege de corupție?


— Corupție există peste tot, iar acum nu putem exclude un asemenea factor. Dar acest pămînt nu se dă aşa pur şi simplu. Pămîntul nu trebuie să se afle în posesia cuiva şi să nu se producă nimic pe el, aşa ca pe multe din terenurile agricole acum. În mod obligatoriu, pe parcursul a cinci - șapte ani pe el va trebui să fie construită o casă și să se locuiască permanent acolo. O poveste răspîndită ‒ atunci cînd oamenii îşi vînd apartamentele lor de la Moscova și îşi cumpără o casă undeva în regiunea Kaluga și Kostroma, se ocupă de grădinărit, cresc pui sau porci și locuiesc acolo permanent. Asemenea exemple sînt multe în întreaga țară. Dar, pe de altă parte, dacă familia primește un hectar de pămînt, locuiește acolo, atunci ce importanţă are dacă sînt sau nu cunoştinţe ale autorităților, funcționarilor? Cu toții sîntem oameni.

 

Ярослав Нилов: «Россиянам надо дать землю под родовые усадьбы, чтобы создать новый формат общественных отношений»

 

 

— Aţi spus că pe parcursul a cinci ani, omul trebuie să construiască o casă, dar dacă totuşi nu se va face nimic şi pămîntul va rămîne în continuare nefolosit, ce se va întîmpla atunci? Vor fi atunci luate înapoi pămînturile?
— În cazul în care se vor încălca condițiile de acordare a terenurilor, dacă nu va locui nimeni acolo, nimeni nu se va ocupa de pămînt, atunci, desigur! Terenul oferit va trebui să fie restituit. Acesta şi va fi unul din filtrele, care îi va depista pe acei, care au primit pămîntul nu pentru a locui acolo, ci pe căi coruptibile și așa cum ați spus „cu susţinerea acelora aflaţi la putere".

— Încă o întrebare, care frămîntă comunitatea experților: va fi oare suficient pămînt pentru toţi?

—Știi, nu toți băştinaşii din Moscova, Sankt-Petersburg și din alte orașe mari vor putea să plece, lăsînd tot ceea ce au. Nu cred că se vor forma cozi. Dar doritori la ora actuală sînt deja.

—Cum vor fi repartizate aceste pămînturi?

— Procedura generală de distribuție va fi stabilită de guvern, dar noi, desigur, avem deja cîteva idei referitor la procedură. Sînt sectoare de pămînt, spre exemplu, în regiunea Smolensk, aici sînt multe parcele libere, le împărțim în hectare și le prezentăm la concurs. Oricine poate participa la el. Însă noi nu ne dorim ca acest lucru să fie ca licitația, nu cine a dat mai mult, ci conform tragerii la sorţi echitabile. Dacă cineva refuză, atunci acest sector le revine altora.

— După părerea dvs. este ceva real?

—Oricum o să ajungem la aceasta, aşa era în Rusia ţaristă, am renunţat însă la această practică din cauza bolșevicilor, dar vom ajunge din nou la acest lucru.

 

GRATIS ŞI FĂRĂ IMPOZITE

— Iuri Krupnov, Președintele Consiliului de Supraveghere al Institutului de Demografie, Migraţie şi Dezvoltare Regională (IDMDR) este de părere că e nevoie să fie schimbat formatul urbanizării, că trebuie să treacă la orașe cu clădiri cu etaje puţine. Putem spune că acest proiect de lege este primul pas în acest sens?

—Da, aşa şi este. Nu pot spune exact, peste cît timp vom ajunge la acest lucru. Noi avem o societate foarte conservatoare, iar mulțimea stereotipurilor impuse nu ne permit să ne mişcăm din punctul mort. Mulţi se tem astăzi de ceva nou. Această inițiativă a fost uitată încă pe vremea bolșevicilor. Iar acum am ocupat poziţia pasivă a învinşilor. Orice s-ar propune din tot ce e nou, imediat încep văicărelile şi povestirile, de ce nu se poate face acest lucru. De ce în alte ţări este posibil, iar la noi nu? Nicidecum nu ne putem urni din loc. Iar acest proiect de lege este un imbold lansat societăţii. Este timpul să ne trezim și să ne gîndim la modul în care vom construi un nou format în relațiile publice, cum vom menține instituția familiei. Această forfotă urbană, ecologia teribilă, mîncarea de proastă calitate ‒ toate acestea omoară pur şi simplu omul din noi. De aceea, proiectul nostru de lege ‒ este un fel de far pentru societate și aceasta este doar una dintre propunerile, menite să schimbe situația.

—În comentariile dvs. pentru "RIA Novosti", aţi vorbit despre faptul că acest proiect de lege va contribui la renaşterea agriculturii, ca apoi să primiţi răspunsul cunoscutului blog-er, omului de afaceri, Gherman Sterligov: "Un hectar ‒ este zero ca pămînt pentru a crea o gospodărie ţărănească". Cum comentaţi această afirmaţie?

Vreau să subliniez, ce am avut în vedere. Vorbeam de minim un hectar. Dacă există posibilitatea de a amenaja mai mult de un hectar de pămînt, poftim! În proiectul nostru de lege, acest mecanism este stipulat: un hectar de pămînt este înregistrat documentar ca „ reşedinţă familială”, restul pămîntului rămîne a fi agricol. Astfel, persoana îşi construiește „reşedinţa familială” și se ocupă de agricultură.

— Iar în ce priveşte impozitele cum vor sta lucrurile?

— Terenul se oferă gratuit, în plus, vrem ca persoanele să fie scutite de impozite pentru aceste pămînturi.

— La ce stadiu este acest proiect de lege, cum apreciați perspectivele acestuia de a trece de toate lecturile și de a fi aprobat de către Consiliul Federației?

— Tocmai l-am introdus pe ordinea de zi a Dumei de Stat, iar acum va urma o discuție amplă ‒ proiectul de lege nu este unul simplu. Acesta va fi discutat în cadrul Comitetelor, Camerei Publice și altor structuri. Nu exclud că examinarea acestuia va fi tergiversată, căci, deşi, ideea este bună şi nu vor putea să o respingă aşa pur şi simplu, dar şi s-o adopte fără o soluție politică, de asemenea, nu vor putea. Ceea ce este nu doar un catalizator, ci și un impuls pentru ca această problemă într-o formă sau alta să fie rezolvată. Pentru ca oamenii să-şi primească, în sfîrșit, pămîntul lor. Bolșevicii au promis pămîntul țăranilor, iar în cele din urmă – nici ţărani, nici pămînt.

 

 

Autor: Aida Dinsinbaeva

 

Notă informativă 

Iaroslav Nilov — deputat al Dumei de Stat a Rusiei, de legislaţia a V-a și a VI-a, președinte al Comitetului Dumei de Stat privind asociațiile publice și organizațiile religioase.

S-a născut în anul 1982.

A absolvit Institutul Energetic din Moscova, specialitatea Ingineria Sistemelor (2005) și Academia de Stat a Inovaţiilor (2010).

Membru al PLDR, preşedinte-adjunct al fracţiunii PLDR în Duma de Stat.

 

Sursa: business-gazeta.ru

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 08 mai 2013 14:05
Vizualizări: 2050

Citiţi de asemenea

În inima Himalayei, acolo unde vârfurile înzăpezite se întâlnesc cu cerul, membrul grupului din Moldova - Andrei Elistra...
122
În Templul Luxor, una dintre monumentele lui Ramses al II-lea, la prima vedere pare un monument obișnuit, dar adăposteșt...
135
1. Evitați să cumpărați miere din magazin! Mai bine mergeți la târgul de miere, care este destul de frecvent în fiecare ...
107
Mahatma Gandhi nu are nevoie de nicio prezentare. În India, numele său este înconjurat de aceeași venerație cu care sunt...
136