Iată cum drogurile distrug structura creierului (+Video)
Consumul pe termen lung de cocaină poate produce modificări în părţile creierului responsabile pentru reglementarea impulsivităţii şi capacitatea de a analiza semnificaţia deciziilor cuiva, potrivit unui nou studiu.
Aceste modificări nu numai că dezvăluie cum se ajunge la dependenţă, dar, de asemenea, sugerează că cei care dezvoltă o dependenţă de droguri ar putea lua decizii proaste şi în alte domenii ale vieţii lor.
Cercetătorii au recrutat 30 de persoane dependente de cocaină – toţi dintre ei s-au abţinut din folosirea drogurilor la momentul experimentului . Ei au participat la un exerciţiu de jocuri de noroc, în care au câştigat sau pierdut bani, în funcţie de capacitatea lor de a ghici ce număr aparea pe un ecran. Folosind diferite tehnici imagistice, autorii studiului au fost capabili să măsoare activitatea creierului participanţilor alături de volumul ţesutului şi microstructura cerebrală.
Cercetătorii au ajuns la rezultatele următoare: în comparaţie cu persoanele care nu sunt dependente de cocaină, cei dependeţi au prezentat o activitate crescută în striatumul ventral, care face parte din circuitul cerebral de recompensă. Foarte important, activitatea în această regiune a fost mai ridicată, indiferent de faptul dacă persoana a câştigat sau a pierdut la jocurile de noroc, ceea ce indică faptul că rezultatele negative nu trebuie să influenţeze dorinţa individului de a căuta să recompenseze o anumită activitate - în acest caz de jocul de noroc. În consecinţă, mai multe studii anterioare au emis ipoteza că hiperactivitatea în circuitul de recompensă al creierului poate fi un factor major de dependenţă.
Pe lângă acestea, oamenii de ştiinţă au descoperit, la consumatorii de cocaină, modele anormale de activitate în anumite părţi ale cortexului prefrontal medial. Acest lucru s-a aplicat în special în zonele care cuprind cortexul cingular anterior şi cortexul orbitofrontal, ambele sunt asociate cu evaluarea rezultatelor decizionale ale cuiva, atribuind proeminenţă acestor rezultate, monitorizarea performanţelor şi codificarea de recompensă şi semnale de pedeapsă.
Aşa cum era de aşteptat, atunci când sarcina jocurilor de noroc a fost realizată de către persoanele non-dependente, pierderile au dus la o creştere robustă de activare în aceste regiuni ale creierului, care să le permită să evalueze şi să analizeze comportamentul lor şi să reacţioneze în consecinţă. Spre deosebire, nici o astfel de activare nu a fost observată la depdendenţii de cocaină, fapt care sugerează că abilitatea lor de a aprecia consecinţele deciziilor poate fi afectată.
S-a observat că aceste schimbări funcţionale corelează cu anomaliile structurale din aceste regiuni ale creierului. De exemplu, s-a observat creşterea volumului materiei cenuşiii în părţile circuitului de recompensă, cum ar fi nucleul caudat.
Sursa: descopera.ro