IBM’s CityOne Game: construiţi oraşul ideal al viitorului (+ Video)
IBM’s CityOne Game: construiţi oraşul ideal al viitorului (+ video)
Jocul. Viaţa noastră reală este un set de jocuri diferite, despre care chiar nu ne dăm seama. Viaţa noastră virtuală, de asemenea, este un joc cu statutul de reguli clare, însă mai cinice. Omul păstrează dragostea faţă de jocuri pe tot parcursul vieţii sale. Poate anume calităţii de vioiciune jucăuşă a fiinţelor umane datorăm capacitatea de a învăţa pe tot parcursul vieţii.
Dacă aveţi controlul complet asupra oraşul dumneavoastră şi puteţi efectua cu precizie planurile potrivit construcţiei de arhitectură, amplasarea instalaţiilor industriale, alimentarea cu apă şi aprovizionarea cu energie, ce fel de oraş aţi obţine în rezultat? Pentru a răspunde la această întrebare, compania IBM creează un nou joc serios City One, care seamănă cu un stimulator bine cunoscut de administrare a oraşului SimCity.
CityOne este doar parţial un joc, de fapt, este un mijloc de asalt cerebral de masă în scopul de a găsi alternative noi pentru dezvoltarea oraşelor moderne, viteza creşterii a cărora sporeşte cu fiecare an.
Obiectivul final al proiectului constă în simularea diferitor direcţii de dezvoltare a infrastructurii urbane moderne, şi obţinerea pe parcursul jocului a celei mai optime metodologii pentru dezvoltare. Este anume acel caz rar, când jucătorii de succes ar putea contribui real la viitorul omenirii, şi când potenţialul lor intelectual, şi potenţialul echipamentului lor, de regulă, cel mai modern echipament de computer, ar putea fi utilizat nu numai pentru distrugerea lumilor virtuale împreună cu locuitorii lor.
Unde putem localiza zonele industriale si rezidenţiale? Unde putem construi autostrăzi? Ce fel de transport putem folosi ca public, sau individual? Unde putem deschide piste pentru ciclişti şi aranja terenuri de parc? Ce surse de energie ar trebui să folosim? De unde să luăm apă? Ce să facem cu deşeurile? Aceasta este doar o mică listă de întrebări la care jucătorul trebuie să răspundă, şi nu în scris, dar cu acţiunile sale în cadrul modelului lumii reale. În care pentru fiecare acţiune va trebui să plătească cu bunăstarea şi sănătatea cetăţenilor virtuali.
Este foarte plăcut să ştii că o cantitate enormă de energie a jucătorilor de calculator din toată lumea, care pînă acum, în sens direct, se ducea pe copcă a staţiilor electrice de cărbuni, ar putea fi folosită "în scopuri paşnice." Abordarea problemei cu privire la folosirea resurselor intelectuale cu ajutorul jocului este foarte corectă şi de perspectivă.
“Misiunea voastră: a îmbunătăţi abilităţile dumneavoastră, a face noi descoperiri de optimizare, a schimba faţa industriei şi a rezolva problemele reale ale lumii de afaceri, de mediu şi de logistică, folosind soluţii de la IBM”.
Jocul modelează situaţia reală din lume la momentul actual: oraşele consumă 75 la sută din totalul energiei produse şi sunt responsabile pentru 80 la sută din emisiile de dioxid de carbon. Oraşele sunt în creştere într-un ritm uimitor, conform pronosticurilor, populaţia urbană a Pământului se va dubla către anul 2050. De aceea oraşele ar trebui să crească în funcţie de creşterea fluxurilor de migraţie. Principala diferenţă a CityOne de la SimCity - simularea maximă realistă a situaţiei şi o gamă mai largă de probleme care trebuie să fie abordate, inclusiv alimentaţia cu apă, aprovizionarea cu energie, finanţarea şi problema locuinţei.
Mai mult ca atât, fiecare oraş are planul său de dezvoltare propriu, elaborat de experţi în diverse domenii. Proiectul CityOne va permite profesioniştilor să verifice viitorul eventual al acestor planuri şi să le modifice înainte ca pentru aceştia vor fi cheltuite resurse şi timpul preţios.
Dacă încă nu jucaţi jocuri la calculator, atunci poate ar trebui să începeţi cu acesta.