În întreaga lume au loc proteste împotriva captivității delfinilor
Protestele sînt împotriva continuării sacrificării și capturii delfinilor în Taiji, împotriva preamăririi cruzimii umane – „grindadrap” din Insulele Feroe...
Și unele progrese totuși se înregistrează. Astfel, în mai 2017, Franța a interzis complet reproducerea delfinilor și a balenelor în captivitate. În luna august, Mexicul a adoptat o nouă legislație care interzice complet utilizarea delfinilor pentru divertisment. În Canada, o lege care interzice menținerea cetaceelor în captivitate a avut loc după mai multe audieri în Parlament.
Din păcate, în Rusia, situația privind protecția animalelor este dezolantă. În absența completă a oricăror legi care protejează drepturile animalelor și care ar stabili normativele ținerii mamiferelor marine în captivitate, delfinariile, oceanariile și acvariumurile se înmulțesc ca ciupercile după ploaie. Aceste instituții pur comerciale continuă să se autodeclare ca „educative“, cu toate că, de fapt, se ocupă cu distrugerea animalelor frumoase, cu dezinformarea și înșelarea directă a populației, cultivarea atitudinii consumeriste față de animalele inteligente, extrem de sensibile.
Delfinariile mobile sînt o pată neagră pe fața Rusiei – ele își continuă turneele tragice neîntrerupt. Rusia rămîne singurul furnizor de balene beluga și balene ucigașe pe piața internațională a captivității. Oceanariul Primorie de la Vladivostok intenționează să cumpere un lot de delfini din Taiji, probabil cu scopul de a susține acest măcel cu bani ruși.
Dacă, bineînțeles, vrem să trăim într-o lume curată, cinstită, dreaptă, plină de viață, trebuie să ne dinamizăm eforturile și să nu permitem acestei situații să degradeze și mai mult.