ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Moldova va avea loc prima conferință a inițiativelor forestiere locale (VIDEO) ©

Prima conferință a inițiativelor forestiere locale din Moldova va avea loc la Chișinău pe 12 octombrie, la Universitatea Agrară de Stat.

Așa cum a anunțat pentru portalul de știri Noi.md reprezentantul proiectului Arboretum.live, Alexandru Sainsus, organizatorii evenimentului intenționează, cu participarea teoreticienilor și practicienilor în activitățile de reîmpădurire, climatologilor și activiștilor civici, să discute în detaliu mecanismul de pregătire și lansare de noi proiecte forestiere pe teren și evenimente care au legătură cu acestea. Participanții vor cunoaște, de asemenea, și rapoartele unor proiecte de succes despre restaurarea pădurilor și a terenurilor, implementate atît în țara noastră, cît și în țările vecine.

„În cadrul conferinței inițiativelor forestiere locale, dorim nu doar să împărtășim din experiența noastră, ci și să invităm activiști care plantează păduri în ultimii ani și care sînt gata să împărtășească experiența lor practică, soluțiile și dificultățile pe care le-au depășit în această chestiune” a remarcat Alexandru Sainsus.

Potrivit acestuia, inițiativa de a organiza această conferință la Chișinău are legătură cu faptul că Moldova este cea mai despădurită țară din Europa.

„Oficial, noi avem 12% din teritoriul acoperit de păduri, deși această cifră ridică un mare semn de întrebare. Mai puține păduri decît la noi, sînt numai în Malta și Olanda. Acest aspect, că avem foarte puține păduri, afectează în mod direct condițiile meteorologice. Acesta este și un mare risc din cauza schimbărilor climatice. Aceasta este și calitatea vieții populației", a declarat reprezentantul proiectului Arboretum.live.

El a menționat că organizatorii ar dori să vadă în cadrul conferinței și primari, consilieri locali, inspectori de teren, adică persoane responsabile de dezvoltarea fiecărei localități.

„Aceștia pot fi atît reprezentanți ai autorităților locale, cît și candidați, pentru că, într-un fel sau altul, ei continuă să fie cetățeni activi în satul lor. Noi invităm grupurile de inițiativă, voluntarii care sînt gata să se alăture acestei mișcări și să planteze noi păduri în localitățile lor, pentru a îmbunătăți situația ecologică a acestor localități”, a spus Alexandru Sainsus.

Potrivit acestuia, la conferință vor participa atît practicieni - oameni care au plantat mai mult de un hectar de pădure în Moldova, cît și teoreticieni - oameni de știință, inclusiv invitați din străinătate, care vor împărtăși rezultatele studiilor recente în această materie și aspectele lor practice.

ABONAȚI-VĂ
Luni, 07 octombrie 2019 14:28
Vizualizări: 753

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
167
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
139
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
127
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
325