ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Moldova va avea loc prima conferință a inițiativelor forestiere locale (VIDEO) ©

Prima conferință a inițiativelor forestiere locale din Moldova va avea loc la Chișinău pe 12 octombrie, la Universitatea Agrară de Stat.

Așa cum a anunțat pentru portalul de știri Noi.md reprezentantul proiectului Arboretum.live, Alexandru Sainsus, organizatorii evenimentului intenționează, cu participarea teoreticienilor și practicienilor în activitățile de reîmpădurire, climatologilor și activiștilor civici, să discute în detaliu mecanismul de pregătire și lansare de noi proiecte forestiere pe teren și evenimente care au legătură cu acestea. Participanții vor cunoaște, de asemenea, și rapoartele unor proiecte de succes despre restaurarea pădurilor și a terenurilor, implementate atît în țara noastră, cît și în țările vecine.

„În cadrul conferinței inițiativelor forestiere locale, dorim nu doar să împărtășim din experiența noastră, ci și să invităm activiști care plantează păduri în ultimii ani și care sînt gata să împărtășească experiența lor practică, soluțiile și dificultățile pe care le-au depășit în această chestiune” a remarcat Alexandru Sainsus.

Potrivit acestuia, inițiativa de a organiza această conferință la Chișinău are legătură cu faptul că Moldova este cea mai despădurită țară din Europa.

„Oficial, noi avem 12% din teritoriul acoperit de păduri, deși această cifră ridică un mare semn de întrebare. Mai puține păduri decît la noi, sînt numai în Malta și Olanda. Acest aspect, că avem foarte puține păduri, afectează în mod direct condițiile meteorologice. Acesta este și un mare risc din cauza schimbărilor climatice. Aceasta este și calitatea vieții populației", a declarat reprezentantul proiectului Arboretum.live.

El a menționat că organizatorii ar dori să vadă în cadrul conferinței și primari, consilieri locali, inspectori de teren, adică persoane responsabile de dezvoltarea fiecărei localități.

„Aceștia pot fi atît reprezentanți ai autorităților locale, cît și candidați, pentru că, într-un fel sau altul, ei continuă să fie cetățeni activi în satul lor. Noi invităm grupurile de inițiativă, voluntarii care sînt gata să se alăture acestei mișcări și să planteze noi păduri în localitățile lor, pentru a îmbunătăți situația ecologică a acestor localități”, a spus Alexandru Sainsus.

Potrivit acestuia, la conferință vor participa atît practicieni - oameni care au plantat mai mult de un hectar de pădure în Moldova, cît și teoreticieni - oameni de știință, inclusiv invitați din străinătate, care vor împărtăși rezultatele studiilor recente în această materie și aspectele lor practice.

Luni, 07 octombrie 2019
Vizualizări: 321

Citiţi de asemenea

Nadejda Mazurova, doctor în psihologie, despre influența desenelor animate asupra psihicului copiilorDe ce astăzi copiii...
61
Dacă nu ați auzit niciodată cuvîntul "Dolmen", atunci probabil că veți întreba: "Ce este aceasta?”Dolmenele sînt una d...
55
Natura a înzestrat cu o încredibilă longevitate baobabul african - se cunosc exemplare, a căror vîrstă este mai mare de ...
70
Știm cu toții că în Japonia sînt unele dintre cele mai avansate tehnologii din lume, dar japonezii au mers departe nu nu...
303