În Oceanul Pacific ar putea exista 2 pete de gunoi
Noua expediție a celebrului oceanolog și explorator american Charles Moore către Insulele Paștelui și Robinson Crusoe a confirmat prezența în Pacificul de Sud a unei pete imense de gunoi. Potrivit cercetătorilor, suprafața noului ”continent” de gunoi este de 2,5 milioane de kilometri pătrați.
În 1997, Charles Moore a făcut parte dintr-o echipă de oameni de știință care au descoperit Great Pacific Garbage Spot - o acumulare de gunoi fabricat de om în sistemul actual al Pacificului de Nord. Moore explorează acum Pacificul de Sud. Teoretic, oamenii de știință au presupus că plasticul antropic s-ar putea acumula în regiunea Curenților din Pacificul de Sud, dar nimeni nu a întreprins expediții lungi pentru a studia problema. Potrivit lui Dr. Eric van Sebill, oceanolog la Universitatea din Utrecht, cunoștințele oamenilor de știință despre resturile oceanice sînt încă foarte puține. Specialiștii nu știu încă exact despre toate consecințele acumulării deșeurilor din ocean pentru animale și pentru oameni.
Charles Moore a explicat reporterilor că spațiul spălat de curenții din Pacificul de Sud în subtropice este egal după suprafață cu întreaga suprafață de uscat de pe planeta Pămînt. Potrivit lui Moore, această regiune se acoperă treptat de gunoi. Pentru a explora mai bine problema deșeurilor oceanice, Charles Moore a fondat organizația de cercetare necomercială Algalita Marine Research, care colaborează cu oameni de știință din întreaga lume și organizează expediții.
Noua expediție a lui Charles Moore a confirmat că deșeurile de plastic ajung adesea în sistemul digestiv al peștilor, de exemplu, a celor din familia hamsiilor. Deoarece hamsiile stau la baza alimentației balenelor, pinguinilor și a altor animale, plasticul „călătorește” de-a lungul lanțului alimentar și dăunează tuturor reprezentanților săi.
Pata de gunoi în partea de sud a oceanului Pacific este formată în principal din deșeurile din industria pescuitului în ocean. Marea pată de gunoi din Pacificul de Nord s-a format, din contra, din gunoiul de pe uscat. Oamenii de știință explică faptul că chiar și acumulări mari de gunoi în partea centrală a oceanului (pete de gunoi) sînt mai puțin periculoase decît deșeurile de plastic din zonele de coastă. Coasta oceanului are o biodiversitate mai mare, în plus, gunoiul din această zonă este mai periculos și pentru oameni.