ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Înainte, doar înainte, spre pămînt! Începe deurbanizarea planetei

Mesajul lumii sub formă de coronavirus a venit și "cere" schimbări.

Omenirea s-a așezat într-o rachetă pe o planetă, dar va ieși din ea pe o planetă total diferită. Schimbările vin rapid pe un nou pămînt, iar cei care au ceva de oferit planetei, este timpul să se gîndească la noua lor misiune. Dar dacă ea este cunoscută, atunci acționați!

Acționați în acord cu ea. Să accepți inevitabilitatea schimbării în tine însuți este să-ți accepți noua Putere. Lumea a făcut un salt de neimaginat într-o nouă realitate. Noi trebuie să sărim împreună cu ea pentru a ateriza într-o lume nouă.

Coronavirusul a creat un astfel de precedent, cînd ne-am încuiat cu toții prin case și am început să ne gîndim unde "zburăm". Au existat dificultăți. Dar s-au dovedit destul de suportabile. Cînd este greu, oamenii numesc aceasta o încercare. Putem schimba atitudinea și să o numim învățare sau lecție. Despre aceste lecții și vom vorbi în narațiunea noastră. Păcat că cu un astfel de preț, dar se pare că această lecție a fost inevitabilă. Este un fel de inevitabilitate puternică, fără de care nu putem merge mai departe.

Ne vom opri la una dintre direcțiile prioritare ale mișcării unei părți de oameni care a realizat schimbarea. Pe mișcarea în masă a oamenilor spre pămînt. Din metropole în așezări mici. Această tendință a creat un val clar de mișcare forțată a unor familiilor întregi și a unor oameni individuali, pe terenuri de pămînt, în scopul de a le amenaja.

În Așezările Moșiilor de Familie din Moldova, Rusia, Belarus și Ucraina a crescut afluxul de oameni din orașe care își petrec perioada de izolare acolo pe durata pandemiei. Acesta este primul val de locuitori care nu făceau parte anterior din rîndul locuitorilor de bază care trăiesc permanent în aceste așezări. Acești oameni, înainte amînau mutarea lor, iar în această perioadă de coronavirus au luat decizia de a fi pe pămîntul lor. Și acum putem vorbi despre faptul că, oricît de mult s-ar împărți oamenii din societate în cei care cred serios în amenințarea bolii, și cei care consideră coronavirusul un fals, dar și unii și alții s-au mutat pe terenul lor. Unii dintre ei vin mai des la Moșiile lor de familie, alții au făcut schimbări în viața lor, și s-au mutat acolo pentru totdeauna. Coronavirusul i-a împins în acest sens și a servit drept catalizator pentru o motivație durabilă.

Noi ne-am interesat despre mutarea oamenilor din oraș în cea mai mare așezare din Rusia "Ковчег" (Arca). Și iată ce ne-a răspuns un locuitor al acestei așezări, Alexei Gornaev.

- Există în așezarea dvs. nou-veniți, pentru a-și petrece carantina în perioada de pandemie?

- Există o astfel de tendință! Au venit toți cei care au trăit și au lucrat în oraș.

Întrebarea este: pe cît timp? În ”Arcă”, aproximativ 60% trăiau permanent. Respectiv, restul de 40% veneau periodic și s-au alăturat acum.

Vecina mea are două vaci. Și laptele a început să nu ajungă din cauza afluxului de oameni din oraș.

Și astfel, viața continuă. Poate că au început să dedice mai mult timp moșiei lor chiar și cei care trăiesc permanent.

Comunicarea a scăzut. Nu au loc lecții cu copiii și adulții. În opinia mea, și a mai multora, are loc o resetare a sistemului.

Katerina Matruhovici din Belarus trăiește în MF "Росы" (”Roua”) și a vorbit despre tendința din așezarea lor.

- Katerina, ne poți spune ceva despre mutarea oamenilor pe pămînt în Moșia de familie în condițiile de carantină?

- Avem dintre aceștia. Practic, aceștia sînt tineri care au venit din oraș la părinții lor în timpul carantinei. Dar noi în Belarus nu avem o carantină totală. Așadar, situația pare oarecum diferită decît în alte țări. Locuitorii din Belarus lucrează în regim obișnuit.

Nadejda Skazkina trăiește împreună cu soțul și copiii în așezarea "Славное" în Rusia și și-a împărtășit observațiile.

- Ce s-a schimbat în așezarea dvs. în ultimele săptămâni de auto-izolare a oamenilor în legătură cu carantina?

- Da, desigur, multe lucruri s-au schimbat. Sîntem mai mulți. Da, au venit cei care trăiesc de obicei în orașe. Toți au venit! Pînă la faptul că la noi erau de mai mulți ani unele terenuri goale, iar oamenii nu vroiau să le vîndă. În același timp, nimic nu se întîmpla cu pămîntul, iar stăpînii nu se manifestau nicicum. Și acum, practic într-o singură zi-bang, de undeva a apărut acolo o casă, nimeni nu știe de unde.

Foarte mulți oameni sună și întreabă dacă există terenuri de vînzare. Desigur! Cererea de terenuri în așezarea noastră a crescut.

Dar vreau să mă opresc la viața obișnuită a locuitorilor așezării. Am trăit situații dificile și șocuri destul de grave. Acest lucru se datorează bolii. Mulți s-au izolat ca cetățeni care respectă legea și comunică fără a părăsi ograda, doar pe Internet, virtual. Și, desigur, financiar mulți au avut de pierdut. În ciuda grădinilor noastre, a borcanelor de iarnă și așa mai departe, suntem încă foarte dependenți de cumpărăturile din orașe. La locul de muncă, unii oameni au ajuns în situații critice. Pentru că activitatea lor s-a oprit.

Știrile din așezări sînt foarte elocvente. Să facem un rezumat. Noua tendință de mutare de la oraș la sat și așezări a început odată cu venirea coronavirusului și va duce la un boom inevitabil al noilor adepți. Pe fondul provocărilor globale începe deurbanizarea și formarea unui nou mod de viață a oamenilor!

Știți, am folosit de multe ori cuvîntul schimbare în acest material, dar aceste schimbări sunt la fel de globale ca și provocarea pandemiei. Statisticile privind potențialele mutări din orașe pot atinge cifra de 2-3 milioane de oameni. La fel cum coronavirusul a trecut prin geografia întregii planete, deurbanizarea declanșată de el, va schimba contururile localităților planetei — mari și mici. Iar următoarea rundă a acestei migrări geografice a oamenilor este schimbarea stilului lor de viață. Acest stil de viață al oamenilor pe pămînt, poate schimba întreaga lume prin noi motivații durabile și priorități. Aceasta include: schimbarea structurii ocupării populației, schimbarea structurii consumului, accelerarea robotizării tehnologice și înflorirea transmiterii datelor prin Internet și realitatea virtuală. De exemplu, acum, în carantină, tehnologia realității virtuale, care a evoluat întotdeauna, dar se afla departe de fiecare locuitor al planetei, a primit noi investitori și utilizatori. Universitățile și școlile cu ajutorul ei au trecut rapid pe educația online a elevilor. Copiii noștri sînt instruiți la distanță. Pentru prima dată în viață, majoritatea absolută a elevilor de pe planetă!

Birourile creează o prezență virtuală a lucrătorilor, iar tot felul de simulatoare virtuale au devenit parte din rutina zilnică a adulților. Trecerea tuturor la munca la distanță a fost un deznodămînt neașteptat pentru populația planetei. Distanțarea permite oamenilor să se împrăștie local. Și acel progres care a scos oamenii din fundături în orașe nu mai este relevant. Noua realitate a deurbanizării populației planetei, care duce la siguranță, a devenit mișcarea oamenilor spre pămînt. Acesta este doar primul val de migrație. Vor urma și altele…

autor: Anna Kunț

Citiţi de asemenea

Conștiința — unul dintre cele mai vechi fenomene ale culturii umane, care străbate structura morală și etică a oricărei ...
280
Un bulgăre de aur de mărimea unui pumn zăcea sub un trunchi putrezit și un strat de un metru de noroi.Australianul Luke ...
147
Pe 26 septembrie 2024, Donald Trump a făcut o declarație șocantă, afirmând că 325.000 de copii migranți care au traversa...
330
În ultimii ani, tot mai des se vorbește despre faptul că elitele occidentale, inclusiv miliardarii și oficialii de rang ...
249