ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Întîlnirea homeschoolerilor din Moldova

Pe 19 decembrie, la Chișinău, a avut loc o nouă întîlnire a tuturor celor care susțin educația alternativă în Moldova și oricare formă a ei, cum ar fi educația familială la domiciliu (homeschooling) și tot felul de sisteme de învățare nou apărute, elaborate pentru modernitate.

Astfel, s-au adunat aproximativ 20 de homeschooleri adulți și un pic mai mulți copii, pentru a găsi interese comune în interacțiunea lor ulterioară. Fiecare părinte adult a fost foarte bucuros să-și spună povestea proprie de ocupare cu copiii. Toți își au propria experiență, unică, de altfel, ca și calea vieții. Dar pe toți i-a unit dorința de a le oferi copiilor lor ceva mai bun decît școala la care au mers părinții lor. Un viitor mai bun pentru copiii lor și deci pentru planeta lor poate fi nu numai dorit, dar și creat prin prietenie. Toți fără excepție, iar copiii în primul rînd, au venit acolo pentru a căuta prietenie. Dar și părinții lor au fost fericiți să-și facă prieteni noi.

Primii 20 de oameni din întreaga Moldovă încă nu au constituit o mișcare socială în masă, în schimb ce fel de oameni sînt ei! Foarte activi și aflați cu adevărat în contact cu copiii lor. Ei s-au unit într-un grup care deja activează în mai multe direcții de dezvoltare. Prima direcție este o bază legislativă clară pentru copiii din Moldova. A doua este comunicarea în direct, prietenia și schimbul de informații. Cea de-a treia direcție este legată de crearea unui club deschis pentru copii și adulți, unde să-și poată realiza practic talentele și cunoștințele. În acest scop se caută o încăpere.

Toți cititorii site-ului nostru ecology.md interesați într-un fel sau altul de un astfel de club de dezvoltare se pot adresa, cu orice întrebări sau sugestii, organizatoarei homeschoolerilor din Chișinău – Vera, contactînd-o la numărul de mobil 069414777.

Totodată, au fost create trei pagini în Facebook: Educație alternativă în Moldova, Educație de familie în Moldova, Educație la domiciliu în Moldova – Homeschooling Moldova.

La întîlnirea părinților au fost preconizate multe programe interesante pentru viitorul club și au fost prezentate și formele de implementare a acestora. Deși planul nu este încă unul clar, totuși planurile comune coincid. Prin urmare, s-a convenit asupra organizării următoarei întîlniri la mijlocul lunii ianuarie. Aceasta este destinată celor care urmează să părăsească sistemul școlar, continuînd să-și educe copiii în condiții de familie, de casă, înconjurați de natura minunatului nostru Pămînt.

Homeschoolerii din Moldova se află abia la început de cale și își caută locul în societatea diversă și modernă din Moldova. Pentru cineva, această cale a fost deja parcursă, ei acumulînd experiența formării educației alternative, iar altcineva a mers departe și progresiv în noile lor școli.

S-a dovedit că vecinii noștri, Ucraina și România, au avansat destul de mult în această chestiune. Pe teritoriul Ucrainei, oficial, acum există 10.000 de homeschooleri, în timp ce în SUA, Rusia, Canada, Regatul Unit există deja cîteva milioane.

Lumea educației nu va fi niciodată la fel – granzii mondiali Harvard, Stanford, Princeton vor anula certificatele obligatorii de absolvire pentru homeschooleri. Acest lucru s-a întîmplat deoarece 66% dintre elevii instruiți la domiciliu, la testarea finală, arată cunoștințe mult mai mari decît colegii lor din școlile tradiționale. Și principalul lucru este că sînt mai motivați, curioși și responsabili. Educația la domiciliu îi oferă copilului posibilitatea de a explora lumea în ritmul lor propriu, el croindu-și timp liber pentru lucruri interesante și utile, care îi vor fi de folos doar lui în viața de adult. Oficial, acești copii nu frecventează școala în fiecare zi. Ei sînt transferați la învățămîntul la distanță sau la educația externă.

Există o prejudecată că cei care nu merg la școala obișnuită sînt privați de socializare. De fapt, totul este invers.

Notă: Oamenii de știință de la Institutul Național de Sănătate al Copilului și Dezvoltare Umană (National Institute of Child Health and Human Development (NICHD) din SUA, după studii ample de durată asupra copiilor în vîrstă de la 3 ani pînă la cea de liceu, au ajuns la concluzia că, cu cît copilul se află în fiecare zi într-o instituție de educație, cu atît mai mult el va avea probleme de comportament și comunicare în viitor. Elevii instruiți în școlile de casă nu au probleme cu socializarea.

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
163
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
132
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
124
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
322