Ierburi și rețete simple pentru tuse
Plante pentru tusea uscată
Tusea uscată are un efect traumatic asupra membranelor mucoase ale tractului respirator. Trebuie ca tusea uscată să se transforme în cea umedă. În acest scop ne vin în ajutor plantele medicinale care au un efect învăluitor și emolient: gălbenele, trifoi, floare de tei, rădăcina de nalbă (Althaea), flori de Verbascum, podbal, pătlagină, iarba-neagră (Callúna vulgáris), semințe de in, cimbru, ruginare (Ledum), sovârf sau magheran (origanum) și rădăcina de anghelică (Archangelica), eucalipt.
În cazul în care tusea provoacă durere, în infuzie se adaugă pojarniță, obligeană (buciumaș)sau chimen, scoarţă de salcie sau muguri de pin.
Dacă tusea uscată interferează somnul, vă va ajuta valeriana, pufulițe, mușețelul și talpa-gâștei datorită efectului lor calmant. Aceste plante se întrebuinţează pe timp de noapte.
În cazul tendinței spre spasm bronşic, în colecția de ierburi se adaugă: rădăcina de obligeană și valeriană, roiniţă, sovârf, flori de muşeţel şi de boz, semințe de mărar.
Sunt benefice inhalaţii cu ierburi
Plante pentru tusea cu mucus
În cazul tusei însoţite de mucus, tratamentul pe bază de plante trebuie să fie ales ținând cont de eliminarea sputei.
Dacă ea este mucus-purulentă, ierburile trebuie să posede proprietăți anti-inflamatorii și anti-microbiene: soc, boz negru (flori),mierea-ursului, flori de tei, mentă, salvie, frunze de pătlagină, rădăcini de iarbă-mare (cioroi, oman), fructe de fenicul, chimen și muguri de pin.
În cazul sputei abundente mai bine folosiți plantele ce vor ajuta la reducerea secreţiei: salvie, scrântitoare (cinci degete) și pojarniţă.
Ovăz pentru tuse
Ovăzul este utilizat ca un agent expectorant. El nu numai că ajută la răceală, dar și în caz de pneumonie. În timpul faringitei, laringitei și amigdalitei ajută clătiri din ovăz.
Pentru tusea severă administrați extract de ovăz cu miere
0,5 kg de ovăz sunt umplute cu doi litri de lapte. Amestecul este plasat într-un cuptor și se prepară timp de două ore la foc mic. Se utilizează înainte de culcare cu adaos de miere,e câte un pahar.
Ovăz cu stafide pentru tuse
La 2 linguri de ovăz, două linguri de stafide se toarnă 1,5 litri de apă fiartă rece. Se pune în cuptor și se fierbe la foc mic până ce o jumătate din lichid nu se va evapora. După ce se răcește și se strecoară. In lichid se adaugă o lingură de miere și se amestecă. Se folosește de mai multe ori pe zi, câte o lingură la atacuri de tuse. .
Ovăz cu lapte pentru a atenua tusea
Ovăz se fierbe în lapte ca un terci simplu ( ovăz trebuie să fie complet acoperit cu lapte până când nu se răsfierbe). La bulionul rezultat se adaugă mierea. Se folosește de cinci ori pe zi, câte o lingură.
Infuzie de ovăz pentru tuse
Într-un pahar de ovăz întegral spălat se toarnă un litru de apă clocotită și se face o perfuzie în termos.
Folosiți câte jumătate de pahar de 3 ori pe zi. În perfuzie se poate adăuga miere, unt de cacao .
Ridichea pentru tuse
În mijlocul unei ridiche se face o gaură, eliminând o parte din ridiche, și apoi se umple cu miere. Se lasă până ce ridichea nu dă suc. După 5-6 ore, puteți folosi sucul de ridiche cu miere. Adulții iau câte o lingură, copiii – câte o linguriță - de mai multe ori pe zi.
Rășina fluidă de cedru pentru tuse
Rășina fluidă de cedru cu ulei de floarea soarelui sau ulei de cedru este eficientă pentru tuse și răceli. Frecați pieptul, tălpile.