ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Igiena digitală: cum să învingi dependența de smartphone

Astăzi a apărut o astfel de noțiune ca igiena digitală. Acest lucru se datorează răului potențial cauzat de "comunicarea" prelungită cu smartphone-urile. Cum să vă protejați sănătatea și sistemul nervos de supraîncărcări nedorite cu gadgeturi? Iată cîteva sfaturi practice.

Omul modern folosește aproximativ 100.500 de cuvinte și 34 GB de conținut media pe zi. Acest lucru este foarte, foarte mult! Este ridicol să spunem că la prelucrarea acestei cantități gigantice de informații lucrează doar 18 miliarde de neuroni din cortexul cerebral, ceea ce este foarte puțin. De aceea nu trebuie să vă mire faptul dacă o persoană nu-și poate aminti la ce s-a uitat alaltăieri în telefonul său sau la ce exact s-a gîndit ieri. Toate aceste informații sunt șterse instantaneu din memoria noastră, pentru a nu supraîncărca puterea calculată a creierului.

Cum să nu mai fii dependent de gadgeturi

Adevărul este că creierul omului modern nu este practic diferit de creierul unui cromagnon — aproximativ același număr de celule nervoase, aproximativ același număr de conexiuni nervoase. De aceea, sarcina informațională excesivă a lumii moderne ne distruge literalmente creierul. Creierul – la fel ca serverul dintr-un computer - se supraîncălzește de la supraîncărcare și poate ieși din funcțiune.

Ce să faci?

Folosiți instrucțiunea ”igienei digitale” de pentru a vă proteja creierul!

Nu folosiți smartphone-ul timp de o oră după trezire și o oră înainte de a merge la culcare.

Acest lucru va permite creierului dvs. să prelucreze informațiile pe care le-a primit în timpul zilei. În plus, în acest caz, el va sistematiza informațiile în timpul somnului.

Nu puneți alarma la telefon, folosiți un ceas de birou obișnuit.

Stabiliți pentru smartphone-ul sau tableta dvs. un loc permanent în apartament – un loc unde se va afla întotdeauna și unde îl veți folosi.

Nu vă plimbați prin apartament cu telefonul. Apelați la gadgeturi numai atunci cînd este cu adevărat necesar.

Opriți sunetele smartphone-ul (dacă aveți nevoie de anumite înștiințări - utilizați efectul de vibrație) și notificările.

Lăsați doar aplicațiile cu adevărat necesare pe smartphone și dezactivați toate pictogramele și simbolurile roșii ale mesajelor necitite.

Utilizați programe care limitează timpul petrecut cu smartphone-ul.

Limitarea consumului de informații este o bună măsură preventivă care vă protejează creierul. Dar acest lucru este deosebit de important în perioadele în care trebuie să căutați multe informații noi și cu adevărat importante pentru dvs. 

Autor Andrei Kurpatov 

Citiţi de asemenea

La începutul iernii, un voluntar din Anapa a găsit în pădure șase cățeluși abandonați. Lîngă ei era o pisică, care înc...
150
Găsirea unui job în condiții de pandemie nu este o misiune ușoară. Criza care a debutat în 2020 a afectat în egală măsur...
53
    Un an fără pantaloni: anul de minuni și experiențe noi!   Un an în urmă am aruncat ultimii...
8740
Principala caracteristică a pădurii, au aflat cercetatorii, au fost copacii vechi din specia Eospermatopteris și Archaeo...
168