Igname = cartofi antioxidanti
Ignamele reprezinta o specie de plante, asemanatoare cu vita de vie, ce apartine genului Discorea, de la care se consuma tuberculii bogati in amidon.
Se cultiva in zona tropicala unde temepratura este de 25-30 de grade. In cazul in care temperatura scade sub 20 de grade C, cresterea inceteaza.
Tuberculii de igname, de forme variabile (ovale, alungite, uneori, aplatizate), pot ajunge la 1 m lungime si greutatea de 3-5 kilograme (unele exemplare ating si 15 kilograme).
Tuberculii au ochi, care incoltesc precum cartofi. Coaja este galbena, maronie sau neagra, iar miezul este de obicei alb sau galben.
Compozitia chimica a tuberculilor este similara cu cea a cartofilor, avand aproximativ 25% amidon. 7 proteina, vitamana C, grasimi si minerale. Unele specii, utilizate in industria farmaceutica, sunt bogate in: alcaloizi, taninuri, componente pentru preparea de steroizi, cortizon, progesteron si estrogen. Este considerat ca actioneaza in organism ca un antioxidant, si sunt surse de hormoni steroizi endogeni.
Ignamele sunt o cultura importanta in lume. Recolta anuala este de aproximativ 40 de milioane de tone ce se obtine pe 4 milioane de hectare in 56 de tari. Principalele tari producatoare sunt in Africa de Vest, dintre care in Nigeria se cultiva aproape 70% din productia mondiala. Alte culturi de igname se gasesc in Oceania si Australia.
Ignamele sunt consumate fierte sau prajite. In functie de specii si varietati, gustul este bun, dulce, sau acru, amarui, dar nu toxic. Popoarelor indigene utilizeaza ignamele si pentru preparare de bere traditionale (Guyana).
Sursa: agriculturae.ro