ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Ilia Trombițchi, despre cascadele secate de la Saharna și Țîpova: „Problema este mai profundă decît pur și simplu ”a curăța”

 Două cascade din Țîpova au secat pentru prima dată, la fel și cascada din Saharna.

Inspectoratul Național pentru Protecția Mediului s-a deplasat la cascada din Saharna și a identificat cauzele. În parte, s-a dovedit a fi influența factorului uman și nu doar a factorului natural, așa cum a raportat anterior ministrul Mediului. Dorim să informăm Inspectoratul că există o situație similară în Rezervația naturală Țîpova. Două cascade din defileul din stînga au secat și solicităm Inspectoratului Național pentru Protecția Mediului să viziteze zona și să stabilească motivul secării cascadelor din Țîpova.

Potrivit inspectorului de mediu, Inspectoratul Național pentru Protecția Mediului a primit mai multe sesizări cu privire la cauza secării cascadelor din Saharna.

„Ne-am deplasat la fața locului, am efectuat o mică investigație și am constatat că o cauză este legată de blocarea unuia dintre cele două izvoare din apropierea satului Cișneuți. Acesta a fost blocat pentru a furniza apă satului. În urmă cu trei săptămîni, în satul Țîpova a fost pornită o conductă de apă pentru a aproviziona locuitorii cu apă potabilă. Din această cauză, apa aproape că a încetat să curgă la cascadă. Nu există baraje, apa abia circulă, abia ajunge la cascadă, iar cea mai mare parte a acesteia se infiltrează în pămînt. Cel mai important, debitul rezidual de apă se duce și el în pămînt. Este nevoie de curățarea albiei rîului.

Trebuie curățați aproximativ 5 kilometri și sînt sigur că cascada va funcționa din nou. Fluxul de apă rămas merge parțial la locuitori și parțial se infiltrează în sol. Există foarte puțină apă”, a declarat inspectorul de mediu.

Ilia Trombițki, doctor în științe biologice, a comentat situația cascadelor secate: "Problema este mai profundă decît simpla "curățare". Problema ține de cei 30 de ani pierduți, cînd a fost necesară creșterea dramatică a suprafeței pădurilor din țară. Starea unui rîu, mare sau mic, este determinată de gestionarea bazinului său. Este necesar să se reducă drastic suprafața de teren agricol din țară în favoarea vegetației naturale. Dar acest lucru poate fi făcut doar de un guvern puternic, deoarece vor exista foarte mulți oponenți."

Inspectoratul Național pentru Protecția Mediului a publicat o înregistrare video de la fața locului: „Rîul este poluat și am publicat cîteva imagini pentru a arăta despre ce vorbim. Asta este tot ce se poate vedea pe o distanță de 5 kilometri. Sîntem la cîteva sute de metri de cascadă”.

Recent, utilizatorul Facebook Iuri Șveț a postat fotografii ale cascadelor uscate din Țîpova și a descris pe scurt situația cascadelor, a gunoaielor și a construcțiilor ilegale din rezervație: „Mai multe cascade din Țîpova au secat...”.


„Ne-am uitat ce se întîmplă acum cu cascadele de acolo (nu prea), ce se întîmplă cu starea de curățenie (foarte bine, dar este meritul voluntarilor), ce se întîmplă cu construcțiile de pe teritoriul așezării getice (se pare că s-au oprit)”.


Țîpova și Saharna sînt rezervații naturale naționale, dar în principal voluntarii și ONG-urile sînt cei care fac curățenie în teritoriu. Recent, Țîpova a fost vizitată de membrii ONG-ului Pădurea Noastră, care au desfășurat o acțiune de mediu de două zile în zonă și, în urma activităților lor, au înregistrat un scurt clip video - „Imnul Țipovei”, cu un frumos refren patriotic despre Moldova.

ABONAȚI-VĂ
Vineri, 30 august 2024 10:00
Vizualizări: 754

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
153
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
126
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
116
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
317