ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Îmbrăcăminte confecţionată din cânepă: ecologic şi practic



Îmbrăcăminte confecţionată din cânepă: ecologic şi practic


În ultimii ani, preocuparea pentru propria sănătate şi calitatea ecologică nu numai a produselor alimentare, ci şi a îmbrăcămintei, devine tot mai actuală.  Ce fel de materiale este mai bine să utilizăm pentru haine de zi cu zi?

În general, pe piaţa de astăzi sunt prezente şi utilizate câteva tipuri de ţesături de bază, care diferă prin structură şi componente diverse, din care au fost produse. Materialele sintetice sunt fabricate din materie primă, având ca bază petrolul, şi, prin urmare, nu pot fi considerate ecologice. Cu toate acestea, la fabricarea lor se observă un anumit progres, şi astăzi se încearcă să se producă unele ţesături sintetice dintr-un material de petrol,  derivat din materia primă biologică, deşi mostre de astfel de dezvoltări încă nu sunt disponibile pe piaţa largă.

Ţesătura de bumbac este larg recunoscută ca organică, dar în ceea ce priveşte impactul asupra mediului, pune o mulţime de întrebări. Timpul prelungit pentru cultivarea bumbacului, o cantitate mare de apă necesară în acest proces, precum şi susceptibilitatea la boli şi atacuri de insecte, de la care trebuie să se protejeze cu ajutorul produselor chimice deloc inofensive, fac din acest material nu cel mai profitabil din punct de vedere al îngrijirii mediului.

Pe piaţa de astăzi există multe ţesături din resurse de creştere rapidă, cum ar fi bambus, in, cânepa de Manila şi alte ierburi. Dezvoltându-se rapid, aceste plante, de asemenea, absorb rapid o cantitate semnificativă din produsele de ardere, care sunt eliminate în atmosferă. Cu toate acestea, şi ele nu sunt un panaceu pentru natură - de fapt, pentru a separa fibrele de alte părţi ale acestei plante, sunt necesare materialele toxice. Acest lucru este valabil mai ales pentru bambus.

Şi numai un singur produs natural de ritm rapid de creştere este în măsură nu numai să ofere o ţesătură perfectă, dar şi, în acelaşi timp, să rămână ecologic. Acest produs este cultivat, în special, în Europa de Est şi Asia, unde prezintă o cultură de mărfuri populară. Este vorba de cânepă - fibre, care sunt cultivate de către om din vremuri preistorice pentru producţia de textile, uleiuri, medicamente şi ca bază pentru săpunuri, creme, mijloace hidratante si şamponuri.

Îmbrăcăminte confecţionată din cânepă: ecologic şi practic

Creşterea cânepei este uşoară şi profitabilă: de pe un hectar de pământ se poate strânge o cantitate care ar depăşi de 2-3 ori recolta de bumbac. Totodată ţesătura de cânepă, este mai trainică şi mai moale decât cea de bumbac, de două ori mai rezistentă la purtare şi nu este supusă la mucegai. În plus, cânepa creşte în habitate climatice mult mai largi decât bumbacul, şi rezistă bine la îngheţuri. În plus în afară de utilizarea fibrelor pentru a produce ţesături, cânepa poate fi utilizată pentru fabricarea de hârtie, carton şi înlocuitori de plastic, şi chiar ca un fel de combustibil (de exemplu, bio-diesel).

Să menţionăm, că în SUA şi Europa, cea mai mare parte de hârtie se produce din fibre de lemn, care necesită pentru creştere mulţi ani şi forţe. În acelaşi timp, recolta de cânepă poate fi strânsă déjà după 120 de zile după plantare şi pentru separarea fibrelor nu necesită utilizarea substanţelor chimice toxice. Fibrele de cânepă sunt separate mecanic - cu ajutorul aburilor şi mecanismelor speciale.

Cetăţeanul obişnuit, cel puţin, de unul singur, nu poate face multe lucruri pentru a finaliza transferul procesului de producere a hârtiei din materiile prime obişnuite la unele mai eficiente şi mai ecologice. Însă este capabil să voteze financiar pentru o utilizare mai răspândită a fibrelor de cânepă în fabricarea îmbrăcămintei.

Este de remarcat faptul că îmbrăcămintea din fibre de cânepă este o preocupare nu numai pentru ecologie, dar şi pentru bunăstarea proprie şi pentru sănătate: doar ţesătura produsă din soiuri de această plantă adecvate pentru textile, are proprietăţi antibacteriene, hipoalergenice şi chiar terapeutice şi îşi păstrează proprietăţile biologice şi după prelucrare. Unul dintre beneficiile majore ale ţesăturii de cânepă este că aceasta nu conţine urme de pesticide şi alte substanţe chimice care sunt folosite pentru protejarea şi stimularea creşterii altor culturi semănate, utilizate ca materii prime naturale pentru textile. Ţesătura de cânepă posedă o termoreglare excelentă, şi previne supraîncălzirea corpului în vreme caldă, precum şi hipotermie, în sezonul rece. Aceasta protejează perfect pielea de efectele nocive ale mediului, cum ar fi săruri de metale grele, o combinaţie negativă de temperatură şi umiditate, efectul distrugător al expunerii excesive la radiaţii ultraviolete. Mai mult ca atât, ţesătura “vie” de cânepă are asupra organismului uman un efect răcoritor şi atenuant, tonizând acesta şi influenţând pozitiv asupra activităţii organismului pe parcursul zilei. Îmbrăcămintea din cânepă niciodată nu se electrizează, nu se deformează la purtare, nu se deteriorează la spălare, şi cu toate astea nu necesita ingrijiri speciale.

Adresaţi-vă pentru produsele din ţesături corespunzătoare în magazinele din apropiere!



Îmbrăcăminte confecţionată din cânepă: ecologic şi practic Cânepa este de trei feluri: Cannabis sativa (cânepa de  semănat), Cannabis Indica (cânepa indiană) şi canabis Ruderalis (cânepă buruienoasă). Locul de naştere al primului soi - ţările cu clima tropicală: Africa, America Latină, Thailanda, etc.  Acest tip de cânepă este cultivat ca o plantă industrială pentru fibre, ulei, hârtie, etc.  Diferă prin înălţime (4 m) şi are, frunze înguste lungi.

Cannabis Indica provine din ţările din Asia - Afganistan, Pakistan, etc. Este cultivată pentru componentele narcotice, şi este interzisă în majoritatea ţărilor occidentale. Este de înălţime medie, are Frunze late  şi inflorescenţe mari în formă de conuri.

Cannabis Ruderalis - este o buruiană sălbatică, care creşte în Ucraina, Rusia, Kazahstan, etc.



Sursa

ABONAȚI-VĂ
Luni, 28 iunie 2010 12:24
Vizualizări: 14993

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
172
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
144
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
131
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
329