ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În bazinele acvatice din Moldova a apărut un prădător periculos




 

 

Specialiştii Institutului de zoologie pregătesc cea de-a treia ediţia a Cărţii Roşii a Moldovei. Concluziile savanţilor nu sunt îmbucurătoare – numărul speciilor aflate în curs de dispariţie creşte catastrofal.

 

Dacă pînă nu demult în Cartea Roşie se numărau 116 specii pe cale de dispariţie, acum sunt în jur de 220. Totuşi, savanţii au descoperit în Moldova şi noi reprezentanţi ai faunei.

În ultimii ani, în bazinele acvatice din Moldova a apărut o specie periculoasă de peşti – rotan, care nimiceşte alte specii. „Anterior, la noi nu exista aşa specie de peşti. A fost adus de cineva, cel mai probabil, de cineva întîmplător”, a explicat pentru NOI.md directorul Institutului de Zoologie al Academiei de Ştiinţe, Ivan Toderaş.

De asemenea, pentru prima dată, în rîurile Prut şi Nistru, dar şi în lacul Kuciurgani au fost depistate specii invazive de moluşte, care, în opinia lui Toderaş, ar putea ajunge în bazinele acvatice din Moldova prin portul Giurgiuleşti.

O adevărată năpastă pentru republică, potrivit lui Toderaş, au devenit vulpile, care s-au înmulţit catastrofal, populaţia lor atingînd circa 40 de mii. Academicianul a precizat că numărul lor depăşeşte norma de 10 ori, din care motiv a fost permis vînatul activ de vulpi. Vulpile sunt purtători de boli periculoase, în special a rabiei. În ultimul timp, jertfe ale atacurilor lor au devenit cîini, vite mari cornute, dar şi oameni.

Dau bătaie de cap şi haitele de lupi. În afara lor, în sudul Moldovei au apărut şi şacali, care se presupune că au venit din România, fiind mai periculoşi ca vulpile sau lupii sub aspectul transmiterii diverselor boli.

Schimbarea balanţei florei şi faunei Moldovei sunt determinate în mult de schimbările climatice. „Creşterea temperaturii medii cu un singur grad deja duce la urmări serioase”, afirmă academicianul.

 

 

Sursa: noi.md

 

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 15 august 2012 9:32
Vizualizări: 5610

Citiţi de asemenea

Mirosul de mușețel, infuzia de frunze de nuc, masca din mac măcinat — în cultura tradițională, îngrijirea corpului era o...
196
Cu mult înaintea calendarelor, GPS-ului și prognozelor meteo, oamenii priveau cerul. În desenele stelare vedeau timpul s...
152
Această poveste continuă reportajul video despre Evgheni – un bărbat nevăzător care și-a construit singur domeniul famil...
190
Fluier de stuf, claxon din scoarță, zornăitor din coajă de nucă — nu sunt doar jucării folclorice. Sunt exemple despre c...
274