ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În cel mai rece punct de pe Pământ a fost înregistrat un record de temperatură: ce a indicat termometrul la stația Vostok?

Polarii sunt surprinși: s-a încălzit cu aproape 50 de grade.

În Antarctica, ca și în tot emisferul sudic, din iunie până în august este iarnă, iar de obicei în aceste luni la stația „Vostok” sunt înregistrate recorduri de frig. Cu toate acestea, de această dată, polarii ruși au înregistrat un maxim de temperatură – pe 6 august 2024, în cel mai rece loc de pe Pământ, temperatura a crescut până la -34,2 °C. În acest moment, aceasta este cea mai ridicată temperatură de iarnă de aici din întreaga istorie a observațiilor.

Pentru comparație, cu exact un an înainte de actualul maxim record, pe 6 august 2023, termometrele de la „Vostok” arătau -82,3 °C. O astfel de diferență de 48 de grade atrage interesul specialiștilor în încălzirea globală.

Maximul de iarnă pe continentul de gheață a fost înregistrat de cercetătorii de la Institutul de Cercetări Arctice și Antarctice. Ei au raportat că a doua zi, pe 7 august, temperatura s-a normalizat relativ. În centrul continentului, unde se află stația rusească „Vostok”, s-a răcit până la -48,8 °C.

Totuși, temperaturile medii multianuale la „Vostok” în iulie și august – cele mai reci luni din Antarctica – sunt încă mult mai scăzute, cu valori de -66,6°C și respectiv -67,6°C. Acest loc este numit cel mai rece de pe Pământ de când, pe 21 iulie 1983, acolo a fost înregistrat minimul absolut de temperatură pe planetă, -89,2 °C.

Vara antarctică „răsfață” polarii cu o temperatură de aproximativ -36 °C, iar pe 16 decembrie 1957, aerul s-a încălzit chiar până la -13,6 °C, ceea ce a devenit maximul absolut de temperatură și de vară pe continent.

„În ciuda faptelor evidente care confirmă încălzirea globală, Antarctica va rămâne un continent cu temperaturi extrem de scăzute și va fi acoperită de un scut de gheață masiv pentru sute de ani. Cercetările din această regiune sunt extrem de necesare pentru știința mondială și pentru înțelegerea viitorului planetei noastre.”

Alexandr Makarov - directorul Institutului de Cercetări Arctice și Antarctice.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 13 august 2024 18:00
Vizualizări: 1154

Citiţi de asemenea

În lumea contemporană, unde tehnologiile ne despart adesea de natură, practicile vedice oferă metode profunde de restabi...
153
Lumea contemporană se grăbește înainte cu o viteză amețitoare. Tehnologiile cuceresc toate domeniile vieții noastre, sch...
126
Omul este singura ființă de pe această planetă capabilă să își exprime gândurile prin cuvinte.Lumea este plină de mari r...
116
Maimuțele capturate din sălbăticie și aduse la grădina zoologică înțeleg clar că stăpânul și angajații grădinii zoologic...
318