În Crimeea continuă construcţia centralelor electrice solare
În Crimeea continuă construcţia centralelor electrice solare
În septembrie SRL ”Zaporojtransformator” a semnat un contract de furnizare a doua transformatoare pentru primele centrale electrice solare în construcţie în Crimeea. Termenele de livrare sunt maxim scurte şi până la sfârşitul anului transformatoare ar trebui să fie transferate societăţii Crimeea Solar, care este o filială a companiei austriace Activ Solar GmbH.
Vă reamintim că firma austriacă Activ Solar GmbH, angajată în mineritul cuarţitelor, producerea siliciului , instalarea sistemelor de energie solară şi a centralelor electrice, încă în 2009, a primit aprobarea oficială a autorităţilor ucrainene pentru punerea în aplicare a proiectul de investiţii. Planurile companiei sunt destul de ambiţioase, deoarece până în anul 2012 este planificată construirea în Crimeea a 5 centrale elctrice solare cu o capacitate totală de 300 de megawaţi. Şi dacă proiectul va fi pe deplin relizat, Crimeea nu numai că va completa cererea de energie electrică pe piaţa internă cu 30%, dar de asemenea, şi se va putea "lăuda" cu cele mai mari centrale electrice solare din Europa.
Până în prezent, activitatea principala s-a axat pe construirea a două centrale electrice solare, situate în apropierea satului Rodnikovoie (raionul Simferopol ) şi localităţii Şcelkino. Specialiştii companiei austriece nu degeaba au ales Crimeea pentru montarea centralelor electrice viitoare, deoarece durata luminii solare în regiunea construcţiilor (raionul Simferopol) este de 2452 de ore pe an (aproximativ 7 ore / zi). Şi aceasta este chiar mai mult, decât în oraşe, staţiuni balneare biine-cunoscute, cum ar fi Evpatoria şi Yalta.
De asemenea, la alegerea locului pentru construcţia centralelor electrice solare, a fost luat în considerare şi factorul de apropiere de liniile electrice.Pentru a genera energia electrică în reţeaua generală a peninsulei, s-a decis de a construi staţiunea alături de linii de înaltă tensiune “Krîmenergo”. Doar cu apariţia puterilor noi de energie, linii de înaltă tensiune ar trebui să fie supuse unei modernizări considerabile pentru a primi un astfel de volum de energie electrică “verde”. Deocamdată staţiunile electrice solare sunt numai în construcţie, şi Crimeea îşi asigură nevoile sale interne din sursele externe: 90% din totalul energiei electrice sunt asigurate de centrale electrice, situate în regiunile sudice ale Ucrainei.
Punerea în aplicare a centralelor electrice solare va fi foarte utilă. Conform planurilor Ministerului ucrainean pentru energie şi combustibil, până în 2030 se planifică o creştere până la 10% a cotei energiei alternative în soldul energetic total al ţării. În acest scop, în afară de proiectul de investiţii austriace de la Activ Solar GmbH, pe teritoriul Ucrainei sunt realizate mai multe proiecte majore. De exemplu, compania elveţiană EnergoSolar este ocupată de construirea uzinelor pentru producerea celulelor solare.
Este interesant de observat că, în ciuda titlurilor mari în mai multe mass-media ucrainene, în care centralele electrice solare în construcţie sunt numite "prime", în Crimeea a funcţionat deja o centrală electrică solară ... exact acum 25 de ani. Încă în 1985 în timpul epocii sovietice, în Crimeea a fost construită o centrală electrică solară experimentală. Aceasta a fost creată pentru cercetările ştiinţifice, cu scopul verificării echipamentului specific pentru centrale electrice solare. Însă durata vieţii acestei staţiuni a fost una scurtă. Şi déjà la începutul anilor 1990, aceasta a devenit inutilă pentru oricine şi după încetarea finanţării a fost oprită.
Compania austriacă Activ Solar GmB, jumătatea din acţiunilor căreia, aparţine businessului ucrainean, a efectuat investiţii mari în punerea în aplicare a acestui proiect “îndrăzneţ”. Şi vom spera că noile centrale de energie solară vor avea un viitor mult mai luminous, decât prima staţiune electrică solară din Crimeea.