În interiorul casei celei mai eficiente energetic din 2013 (+Foto)
Pentru a șasea oară consecutiv Departamentul Energiei din SUA adună cei mai merituoși studenți din toată lumea ca să participe la concurs pentru a crea case cele mai eficiente energetic, în care vrem cu adevărat să trăim.
Concursul numit Solar Decathlon este un spectacol deosebit: mai mult de zeci de case sunt construite una lângă alta pe același teren. Totodată, publicul obsevă fiecare etapă de punere în aplicare a tehnologiilor de economisire a energiei în clădire.
Până în 2012 competiția a avut loc la Washington, DC (Statele Unite) , dar în acest an evenimentulul a fost mutat la Irvine, California, care nu a afectat în nici un fel desfășurarea concursului - judecand dupa fotografii, rezultatele au fost la fel de impresionante.
Cel mai bun după rezultatele Solar Decathlon 2013 a fost recunoscut proiectul studenților de la Universitatea Tehnică din Viena (Austria). Echipa LISI ( Living Inspired by Sustainable Innovation) a creat o eco-casă, pe acoperișul a instalt un set de panouri solare destul de puternice. Datorită lor această clădire produce mai multă energie decât consumă.
Dar pentru a câștiga într- un astfel de concurs este nevoie de a crea ceva mult mai mult decât un mecanism de generare a energiei electrice extrem de eficient. Cea mai buna echipă trebuie să construiască, de asemenea, o casa care ar fi atractivă pentru utilizatorul final, și va fi accesibilă, și va avea un bun design. Austriecii au realizat aceste sarcini peste măsură, echipând eco-casa cu următoarele sisteme:
•rama din lemn modulară, care face construcția rapidă și eficientă;
• ecranul automat de protecție solară și sistemul de cort care răcește spatii de locuit;
• sistemul pentru colectarea apei de ploaie cu un rezervor voluminos, folosită pentru irigarea plantelor din grădina din apropiere și a ierbii de gazon;
• două pompe pneumatice de apă pentru încălzire și răcire;
• sistemul de ventilație cu un mecanism de recuperare a energie, care vă permite să se mențină prospețimea și temperatura dorită în cameră;
• cădița de duș cu un mecanism de recuperare a energiei termice, care reduce consumul de apă caldă cu o treime.
Sursa: green-dom.info