ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În jungla mexicană au fost descoperite două vechi orașe a civilizației Maya




 

Vechea civilizație Maya rămâne una plină de mistere, încă nedescifrate de către oamenii de știință. Acum, arheologii au facut o descoperire extraordinară în jungla din Mexic, în inima peninsulei Yucatan, unde au gasit vestigiile unor vechi orașe mayase.

Au fost descoperite doua vechi orase mayase, arheologii găsind ruinele unor temple în forma de piramidă și ale unor palate, ascunse în vegetația bogată și greu accesibilă din sud-estul statului mexican Campeche.

"Fotografiile aeriene ne-au ajutat să localizam siturile", a spus Ivan Sprajc, liderul expediției, de la Centrul de cercetare al Academiei slovene de științe și arte.

Sprajc și echipa sa au descoperit masivele relicve după ce au explorat zona din jurul localității Chactun, un mare oraș al civilizației Maya, găsit în 2013.

Niciun alt sit nu a mai fost descoperit în acestă zona, care se intinde pe o suprafață de aproximativ 4.661 de kilometri pătrați, între regiunile Rio Bec și Chenes.

Situl a fost vizitat în anii '70 de către arheologul american Eric Von Euw, care ar fi găsit diverse monumente din piatră, dar nu și locul exact al orașului denumit de el Lagunita.

Lagunita a fost identificată numai după ce arheologii au comparat monumentele descoperite cu desenele lui Von Euw.

S-a descoperit un templu sub forma de piramidă, de 20 de metri înălțime

O fațadă uriașă, care conține o scultpură ce reprezintă o gură de monstru, este unul dintre cele mai bine conservate monumente descoperite în junglă.

"Aceasta reprezintă o zeitate Maya legată de fertilitate. Iar ușile monumentului simbolizează întrarea într-o peșteră și, în general, într-o lume subpământeană, locul originii mitologice a strămoșilor mayasi", a spus Sprajc.

S-au descoperit rămășițele unor clădiri asemănătoare unor palate și o piramidă templu de aproximativ 20 de metri înălțime, împreună cu 10 stele, trei altare bine conservate și inscripții hieroglife.

După o descifrare preliminară, pare că una dintre stele a fost gravată pe 29 noiembrie 711, potrivit marturiei lui Octavio Esparza Olguin de la Universitatea Națională din Mexic.

Un al doilea oraș descoperit a fost Tamchen (ceea ce inseamnă "fântână adâncă") și pare că a fi fost contemporan cu Lagunita. Aici au fost găsite mai mult de 30 de chultuns, niște camere subterane în formă de borcan, care se foloseau pentru a colecta apa de ploaie.

Au mai fost descoperite rămășițele unui acropolis, un templu sub formă de piramidă și un altar destul de bine conservat.

древний город Майя

древний город Майя

древний город Майя

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Joi, 04 septembrie 2014 15:09
Vizualizări: 3199

Citiţi de asemenea

O nouă cercetare realizată de un grup de astronomi de la Academia Chineză de Științe din Nanjing a condus la descoperire...
58
Conform calculelor cercetătorilor, ea este mult mai veche decât cele egiptene. De asemenea, oamenii de știință au descop...
112
În goana după metri pătrați în plus, uneori uităm că un plan bun al casei poate economisi nu doar spațiu locuibil, ci ...
84
 Strămoșii noștri știau că calitatea hranei nu determină doar starea de sănătate a omului, ci și starea lui mentală...
151