ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Kazahstan a fost construit un generator eolian compact pentru raioanele îndepărtate

Inginerii kazahi au creat un generator hibrid, care poate funcționa atît pe baza vîntului, cît și pe apă și poate produce energie electrice chiar și cu 200-300 de rotații pe minut. Pentru elaborarea acestei instalații eoliene, compania „I. Zhel” a lucrat 5 ani, transmite Forbes.kz.

Generatorul eolian din Kazahstan are un șir de avantaje față de modelele similare prezente astăzi pe piața mondială.

„Instalația noastră eoliană, a cărei putere poate ajunge 1-10 kWt, în funcție de necesitățile consumatorului, nu reacționează la telefoanele mobile și tehnica radio, menționează directorul comercial al SRL „I.Zhel”, Timur Muhtarkanov. Ea este silențioasă, nu emite sunete de frecvență joasă și poate fi instalată în curțile caselor, pe acoperișurile blocurilor cu multe etaje.

Spre deosebire de turbinele eoliene tradiționale cu piloni de 80 de metri și lame de 25 de metri, modelul kazah generatorul se află în interiorul lamelor și cîtărește doar 30 de kg. Totodată, costul turbinei eoliene cu puterea de 1 kWt (pentru o casă obișnuită este nevoie de 3 kWt) constituie $1300, pe cînd modelele chineze costă $2300. Compania „I.Zhel” și-a trasat sarcina de a reduce costul pînă la 160 de mii de tenge (circa 422 euro).

În zonele fără vînt, dar unde este apă curgătoare, lamele eoliene pot fi schimbate cu cele pentru apă, iar instalația își schimbă poziția din verticală în orizontală – mini-stația eoliană se transformă într-o mini-hidrocentrală.

Pe pășuni și în sate, aceste turbine eoliene vor permite instalarea pompelor de apă, încălzirea apei, utilizarea tuturor electrocasnicelor, menționează directorul comercial al companiei kazahe.

„Oamenii își vor putea crea, astfel, infrastructura în localitățile mici și să aibă o viață normală”, explică Timur Muhtarkanov.

Potrivit estimărilor specialiștilor, pentru locuitorii raioanelor îndepărtate, un kilowatt „verde” va costa în medie 5 tenge (circa 13 eurocenți)

В Казахстане разработали компактный ветрогенератор для отдаленных районов

В Казахстане разработали компактный ветрогенератор для отдаленных районов

В Казахстане разработали компактный ветрогенератор для отдаленных районов

В Казахстане разработали компактный ветрогенератор для отдаленных районов

 

 

Sursa: rodovid.me

Duminică, 06 martie 2016
Vizualizări: 3741

Citiţi de asemenea

Locurile abandonate, împrăștiate în diferite colțuri ale planetei noastre, sperie și fascinează în același timp. Datorit...
220
Copacii nu numai că sînt capabili să îmbunătățească bunăstarea, capacitatea de concentrare și viteza de reacție a omului...
187
Brandul „Viorica”– temelia celei mai mari companii de produse cosmetice și parfumerie din Republica Moldova – a fost rem...
125
”Studiile oamenilor de știință arată că acest volum de fitoncide este capabil să distrugă cel mai mare număr de microbi ...
193