În lume se intensifică mişcarea pentru cerul nocturn curat
În lume se intensifică mişcarea pentru cerul nocturn curat
Poluarea luminoasă (sclipirea cerului nocturn) a devenit o mare problemă pentru omenire. Locuitorul megapolisului modern poate trăi o viaţă întreagă şi să nu vadă cerul înstelat avedărat. Însă, după cum dovedesc luptătorii pentru cerul nocturn pur întunecat, pentru a nu polua cerul cu lumină, nu trebuie să facem prea multe eforturi.
Activiştii din întreaga lume s-au alăturat luptei împotriva iluminatului de noapte nenatural. Deoarece sursele artificiale de lumină nu numai împiedică efectuarea observaţiilor astronomice, dar şi de asemenea, ameninţă, viaţa animalelor şi sănătatea umană. Nu este nici un secret faptul că acum putem vedea cerul înstelat adevărat numai în locurile îndepărtate.
Organizaţiile internaţionale publice, guvernele şi comunele din unele ţări au hotărât să schimbe situaţia spre bine. Aceştia sugerează, în primul rând, să renunţăm la iluminatul artificial excesiv în locurile publice şi gospodăriile private. Acolo, unde lumina este necesară, să utilizăm dispozitive speciale şi sisteme de iluminat cu senzori de mişcare sau cronometre.
Problema de proporţii mari
Oamenii de ştiinţă au descoperit că o cincime de oameni din lume nu pote vedea Calea Lactee din fereastra casei lor. În SUA, această cifră se ridică la două treimi. De asemenea, ecologiştii au calculat că un panou publicitar mic provoacă moartea aproximativ a 350 000 de insecte pe an. Derutate de lumina puternică, ele circulă inutil în jurul becurilor, se sparg de sticla lămpilor sau ard în căldura acestora. Lumina artificială dăunează şi alte animale nocturne. De exemplu, liliecilor, reptilelor şi păsărilor nocturne. Aceasta nu le permite sa vâneze, le abate din drum, şi chiar are un efect negativ asupra instinctului de împerechere. O lumină puternică a megapolisului abate din drum păsările migratoare care mor din cauza lipsei de alimente şi frigului, aşa şi negăsind ruta de migrare.
În plus, medicii au dovedit că poluarea luminoasă afectează sănătatea oamenilor. Dureri de cap, stresuri, oboseală şi disfuncţia diferitor organe sunt cauzate de cantitatea excesivă de iluminat artificial. Iar unii savanţi asociază cu iluminarea nocturnă chiar şi creşterea maladiilor canceroase. Deoarece lumina artificială reduce producţia de melatonină, care protejează organismul împotriva celulelor canceroase şi încetineşte procesul de îmbătrânire.
Iluminatul nocturn al oraşelor aduce mediului nu numai daune directe, ci şi cele indirecte. De multe ori, este o risipă de energie, fără de care ne putem abţine cu uşurinţă. Este dovedit că, în SUA, din cauza iluminatului excesiv se iroseşte două milioane de barili de petrol pe zi.
Astfel, putem spune că poluarea luminoasă “aruncă umbră” asupra cerului nocturn, eclipsând spectacol cel mai impresionant al naturii, duce la moartea multor creaturi de pe planeta noastră, dăunează oamenilor.
Soluţia este simplă
S-a dovedit că lupta cu puluarea luminoasă este posibilă. Trebuie să dotăm străzile cu lanterne speciale "prietenoase cerului”, care nu sunt mai scumpe decât cele obişnuite. De exemplu, guvernul Canadei a obligat proprietarii zgrârie-nori să oprească iluminatul de serviciu în sezonul de migrare al păsărilor călătoare. În SUA, de-a lungul coastei Florida proprietarii imobilelor sunt obligaţi să oprească iluminatul din grădină şi să tragă perdele speciale pentru a nu deruta ţestoasele marine nou-născute. Deoarece ţestoasele marine ştiu instinctiv că oceanul noaptea este mai luminos decat pământul. Şi ele se târâie spre lumină, pe strazile urbane iluminate, unde pier sub roţile maşinilor, de foame, frig sau lipsa de umiditate. Astfel de metode simple, cum ar fi draperii negre şi sistemul de iluminat de grădină cu cronometre în fiecare an salvează mii de ţestoase marine.
Din 2003, şi-a început activitatea Asociaţia Internaţională pentru cerul nocturn întunecat (International Dark-Sky Association). Prima acţiune a acesteia a fost "Săptămâna naţională a cerului întunecat, care a avut loc în SUA. Instigatorul ei Jennifer Barlow, studenta din Universitatea din Virginia a spus: "Aşi dori mult ca oamenii să vadă cerul de noapte în toată splendoarea, fără prea multă lumină, aşa cum l-au văzut strămoşii noştri sute de ani în urmă". De atunci, în Statele Unite această săptămână are loc în fiecare an în aprilie, când, potrivit astronomilor, cerul deasupra ţării este cel mai frumos.
În Noua Zeelandă amatorii cerului nocturn au mers mai departe. Orăşelul Tekapo este primul din lume, complet echipat cu sisteme de iluminat, prietenoase cerului. Aici funcţionează lumini speciale care lumineaza doar un teritoriu strict definit, nu dispersă lumini în cer. În plus, aceste lumini sunt inofensive pentru insecte. Străzile mici şi parcuri sunt dotate cu sisteme de iluminat speciale, echipate cu cronometre şi senzori de mişcare.
Interesant este că poluarea cerului nocturn a dus la apariţia a unei tendinţe noi în businessul de turism. Acum, unele mini-hoteluri şi companii de turism oferă cetăţenilor o nouă atracţie - contemplarea cerului înstelat. Pentru prima dată un astfel de serviciu a fost oferit în zona îndepărtată din Scoţia, unde a fost creat pentru prima dată în lume parcul numit "Cerul întunecat al Europei".
O abordare rezonabilă a iluminatului nocturn nu numai că va salva miliarde de vieţi ale insectelor şi a altor animale, dar şi va îmbunătăţi bunăstarea oamenilor, va economisi resurse naturale, şi va permite în fiecare noapte să admirăm cerul nocturn atât de maiestuos şi întotdeauna diferit!