ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

In Noua Zeelanda s-a deschis cea mai mare centrala geotermala din lume
 

Noua Zeelanda a anuntat finalizarea celei mai mari centrale geotermale din lume, scrie inhabitat.com. Centrala are o capacitate instalata de 100 MW si numai explorarile efectuate inainte de construire, care au durat peste 1 deceniu, au costat aproximativ75 milioane dolari.

Finantarile pentru construirea centralei, care s-au ridicat la peste o jumatate de milion de dolari, au fost aprobate doar in momentul in care au fost confirmate sustenabilitatea pe termen lung a resurselor si faptul ca investitorii isi vor recupera banii”, a spus Joan Withers, presedintele  Mighty River Power, compania proiectanta.

Potrivit  Ormat, compania care a construit centrala, 100% din apele geotermale care alimenteaza instalatiile sunt reinjectate fara pierderi, emisiile sunt zero, iar impactul asupra mediului este minim, deoarece capacitatea rezervoarelor subterane ramane intacta.

Beiusul este singurul oras din Romania, unde locuintele si institutiile sunt incalzite exclusiv cu ajutorul resurselor geotermale. Zacamantul de apa geotermala a fost cercetat si evaluat pe baza unui proiect european, pentru care s-au alocat 5 milioane de euro. Iar in urma implementarii acestui proiect, sunt produse anual peste 200.000 de gigacalorii, cele  mai ieftine din tara.

In momentul de fata, in Beius,  sunt conectate, la rezervoare geotermale, sase cartiere de locuinte insumand 1.624 de apartamente, peste 300 de consumatori individuali,precum si toate institutiile municipiului, si anume primaria, spitalul, toate scolile, politia sau pompierii”, a explicat, pentru Green Report,  inginerul Mircea Bolos, consilier Compartimentul energetic si autorizare titulatura completa, Primaria Beius.

Potrivit lui Mircea Bolos, productia de energie termica livrata din geotermal este de 15.440 gigacalorii, dintre  care 14.822 gigacalorii pentru populatie si 618 gigacalorii pentru agenti economici.

Vineri, 06 decembrie 2013
Vizualizări: 1999

Citiţi de asemenea

ONU a aprobat miercuri una dintre cele mai importante schimbări din ultimele decenii ale politicii sale privind droguril...
83
Compania Sanabul a fabricat primele din lume mănuși de piele din cactus.Potrivit companiei, materialul produs pe bază de...
74
Retailerul britanic ASDA și-a deschis următorul său magazin în formatul "fără ambalaj".Se spune că acesta este cel mai m...
66
Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
750