In oceane sunt mult mai multi pesti si mai putine deseuri de plastic decat se credea
In apele oceanelor nu exista atat de multe deseuri de plastic cum se credea si sunt de zece ori mai multi pesti decat se estima, au constatat oamenii de stiinta participanti la expeditia spaniola Malaspina, relateaza EFE.
Coordonatorul proiectului, biologul Carlos Duarte, a prezentat marti la Barcelona rezultatele celei mai mari investigatii mondiale despre starea globala a oceanelor si despre biodiversitatea lor in secolul al XXI-lea.
Poluantii chimici sunt imprastiati peste tot in ocean, au constatat oamenii de stiinta, care au parcurs pe durata a sapte luni peste 35.000 de mile nautice la bordul a doua nave. Cercetatorii de la Centrul Superior de Cercetari Stiintifice (CSIC) din Spania au dezmintit ca ar exista o ‘insula’ de plastic in mijlocul oceanului si acum incearca sa afle de ce exista mai putin plastic decat se asteptau sa gaseasca.
Una dintre ipotezele studiate este ca vreuna dintre bacteriile gasite l-ar putea distruge sau ar putea fi consumat de unii dintre pestii care traiesc in adancuri si pe care i-au gasit in cantitati nebanuite pana acum.
Au constat, in schimb, ca exista cinci mari acumulari de reziduuri de plastic in asa-numitele ‘deserturi’ marine, zone unde nu sunt curenti si unde se acumuleaza aceste reziduuri.
Carlos Duarte a precizat ca expeditia a recoltat si pastreaza mii de mostre cu microorganisme si ADN-ul lor, prelevate de la 4.000 de metri adancime din Oceanul Atlantic, Oceanul Pacific si Oceanul Indian, inchise si sigilate pentru a fi deschise peste 20 de ani, in speranta ca vor exista metode de analiza avansate.
Expeditia, care a avut un buget de aproape 7 milioane de euro, a descoperit, de asemenea, ca in oceane traiesc cu 10% pana la 30% mai multi pesti decat se credea pana acum. Au descoperite, de asemenea, microorganisme care nu se afla in nicio baza de date.