ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În premieră, în R. Moldova a fost cultivat cel mai vechi soi de grîu din lume — Spelta
În Republica Moldova a început să fie cultivat, în premieră, cel mai vechi soi de grîu din lume - Spelta, informează MOLDPRES.

Primii şi unicii, deocamdată, care au adus şi cultivat grîul Spelta, una dintre cele mai vechi cereale, strămoşul grîului obişnuit de astăzi, sînt fraţii Ghenadie şi Alexandru Cazacu din satul Coşerniţa, raionul Criuleni.

Cu această ocazie, astăzi la Vadul lui Vodă a avut loc seminarul de instruire sub genericul „Producerea cerealelor ecologice", la care au participat fermieri din mai multe raioane, producători de panificaţie, experţi în domeniul agriculturii ecologice. În cadrul evenimentului, Jiri Urban şi Martin Hutar, reprezentanţi ai Companiei Probio din Cehia, au vorbit despre importanţa cultivării acestei culturi ecologice.

Fermierul Alexandru Cazacu a spus că anul trecut au semănat 5 hectare de grîu Spelta, de pe care a strîns circa 20 de tone. „La început nu ştiam cum să-l semănăm, nici cum să-l recoltăm. Am obţinut 20 de tone de grîu, însă nu era solicitat pe piaţă. Graţie Angelei Turuta, reprezentantă în Republica Moldova a Companiei Probio din Cehia, am luat legătură cu oficiul central de la Praga şi în anul curent am exportat grîul în Cehia, obţinînd cîte 450 de euro pentru o tonă de Spelta", a declarat fermierul de la Coşerniţa.

Grîul Spelta a fost cultivat de vechii egipteni şi celţi. Cereala era cunoscută încă de acum 5000 de ani în sud-vestul Asiei, iar în Caucaz se găseşte în situri arheologice datate cu cinci pînă la şase mii de ani înainte de Hristos. Ca principala cereală pentru pîine, grîul Spelta a fost lăudat în Vechiul Testament. În Europa s-a identificat prima dată în jurul anului 1900 înainte de Hristos. În prezent, Spelta trăieşte o adevărată renaştere.

Grîul Spelta este alcătuit dintr-o combinaţie de vitamine, minerale, carbohidraţi, grăsimi, precum şi de un conţinut ridicat de albumină şi fibre. Este utilizat la tratarea unor boli precum ar fi neurodormita, boală de piele la copiii mici, a unor boli de inimă, a suferinzilor de ateroscleroză, diabet zaharat şi chiar de cancer.

 

Sursa

Luni, 30 iunie 2014
Vizualizări: 1584

Citiţi de asemenea

Ovăzul - elixirul vieții - va pune pe picioare chiar și pe cel mai grav bolnav: rezolvă multe probleme de sănătate și ...
193
Nu se știe cum animalul a ajuns atît de departe de apă.Foca  nu avea un comportament agresiv, dar a intrat în panic...
98
Bolile oncologice sînt rezultatul acidificării organismului și sînt tratate ca toate bolile fungice, prin alcalinizare...
138
Marca de îmbrăcăminte Dich din Sankt Petersburg a hotărît să facă nasturi din cutii de aluminiu.Pentru primul lot a fost...
88