În Republica Moldova mai are încă multe probleme legate de promovarea agriculturii ecologice
Acest articol a fost tradus prin intermediul Google translate
Vrei să mănânci? Apoi, nu folosiţi chimie. Două ministere - agricultură şi mediu sunt de gând să dezvolte un proiect de strategie de dezvoltare pe termen lung a agro-industriale. Pune pur şi simplu, agricultorii vor fi oferite noi idei despre cum să crească gustoase si prietenos mediului produse fără utilizarea substanţelor chimice.Experţii cred că Moldova are încă multe probleme legate de promovarea agriculturii ecologice. În primul caz de pesticide - produse chimice cu un nivel ridicat de toxicitate, care sunt utilizate în agricultură pentru a ucide dăunători. Anterior, au fost folosite mai frecvent. Dar rămân încă locurile în care produsele chimice sunt stocate şi solului din jurul otrăvit. Suferă de acest popor. Şi nu doar a celor care locuiesc în apropiere, dar cei care utilizează în alimente cultivate în astfel de locuri fructe şi legume.
- Ne-au colectat, importante idei relevante care sunt asociate cu o scădere a eroziunii solului şi utilizarea chimicalelor agricole. Cu alte cuvinte, îngrăşăminte minerale, care sunt încă zeci şi sute de tone sunt importate în Moldova, să fie înlocuită cu organice. Aceasta este ceea ce avem în ferme de bovine, la ferme de porci. Toate acestea pot fi prelucrate şi primi îngrăşământ organic - a declarat ministrul Mediului şi Resurselor Naturale Constantin Miheylesku.
La începutul anilor 90, la data de 1 hectar de teren arabil se amestecă aproximativ 5-6 tone de îngrăşăminte organice. Acum, că numărul a scăzut la sută kg. Pentru a ţine pasul cu ţările europene şi de alimente organice în creştere, Republica Moldova ar trebui să dezvolte un proiect de strategie de dezvoltare pe termen lung a sectorului agricol. După 3 săptămâni ar trebui să fie prezentat Guvernului.
- Aceasta va include unele idei şi sugestii pentru agricultori, şi adecvate utilizarea corespunzătoare a acestor substanţe, în scopul de a oferi publicului prietenos alimente ecologice. Cu toate acestea, pentru a obţine astfel de produse este inevitabilă şi necesar ca autorităţile şi populaţia a fost cunoscută: în scopul de a realiza acest lucru, ar trebui să folosească substanţe chimice ca putin - subliniază managerul de proiect asistent Jon Barberase.
MARINA PYNZARU, Iuri KUTSU