ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

În Rusia au marcat 150 de ani de abolire a iobăgieiÎn Rusia au marcat 150 de ani de abolire a iobăgiei

 

La 3 martie 1861 împăratul Alexandru al II-lea a semnat manifestul privind dăruirea milostivă la oameni iobagi a drepturilor locuitorilor liberi din mediul rural. Prin acest act legislativ a fost întrerupt statutul dependent al milioanelor de locuitori ai Imperiului Rus de la moşieri, având în proprietate pământuri, care a durat din timpul ţarului Ivan cel Groaznic, acesta a stabilit ţăranii pe lângă proprietari. Poziţia dependentă a ţăranilor şi nobilimii de guvernul central, a format în Rusia situaţia de frustrare constantă. Drept dovadă pot servi răscoalele şi războaiele ţărăneşti conduse de Razin şi Pugaciov.

Potrivit istoricilor, abolirea iobăgiei a fost un pas progresiv, dar întârziat al puterii spre popor. Monarhia rusă nu a fost în stare să continue calea reformelor constituţionale şi a fost răsturnată în februarie 1917, adică numai după 56 ani după abolirea iobăgiei. Cu toate acestea, evenimentul a marcat începutul unui nou capitol în istoria Rusiei. Abolirea iobăgiei a fost unul dintre cei mai importanţi paşi pentru dezvoltarea industriei, formarea bazelor societăţii industriale şi asigurarea poziţiei durabile a Rusiei printre marile puteri mondiale.

În Rusia au marcat 150 de ani de abolire a iobăgieiLa conferinţă "Marile reforme şi modernizarea Rusiei", consacrată a 150 de ani de la semnarea Manifestului de abolire a iobăgiei, care a avut loc la Palatul Mariinsky din Sankt Petersburg, a luat parte preşedintele rus Dmitri Medvedev. În discursul său, Preşedintele rus a promis să urmeze cursul trasat de ţarul-eliberator Alexandru al II-lea.

Subiectele discuţiei, de asemenea, au fost modernizarea aparatului de stat şi procesul de modernizare politică în Rusia, consecinţele economice ale reformei ţărăneşti şi reflectarea realizării ei în memoriile ruse. Începutul conferinţei a fost prefaţat de derularea filmului "Marea reformă” şi de deschiderea expoziţiei "150 de ani a Manifestului de abolire a iobăgiei în Rusia".

În Rusia au marcat 150 de ani de abolire a iobăgiei

„Manifestul din 1861 până în prezent provoacă un interes nu numai al comunităţii ştiinţifice, dar şi a tuturor conaţionalilor noştri ca un reper important în dezvoltarea statului rus. Pregătirea abolirii iobăgiei a fost o experienţă valoroasă a proiectării legislative a unei reforme pe scară largă, care a avut un impact asupra sorţii milioanelor de oameni în ţara noastră ", - a spus în discursul său Preşedintele Adunării Legislative din Sankt-Petersburg Vadim Tulpanov. Dar Secretarul adjunct al Prezidiului Consiliului General al Rusiei, Iuri Şuvalov consideră că, moştenirea iobăgiei încă mai persistă în mentalitatea ruşilor: "În ultimii 150 de ani, acest sentiment nu a dispărut deloc - şi din multe privinţe constiinţa noastră rămâne feudală", - a spus oficialul rus.

 

În Rusia au marcat 150 de ani de abolire a iobăgiei


După cum crede pe bună dreptate profesorul Bulgakovschi, devastarea şi modernizarea începe în minţile oamenilor. Iar minţile se schimbă cu greu chiar şi timp de 150 de ani.


Autor: Vasilie Timofeev

Sursa: noutati.md

ABONAȚI-VĂ
Miercuri, 23 martie 2011 13:30
Vizualizări: 2716

Citiţi de asemenea

În Muzeul Egiptean se află o piramidă din piatră neagră numită "Piramida Neagră".Această piramidă nu este făcută din pia...
60
Keanu Reeves a publicat pe pagina sa de Facebook o adresare către abonați și fani. Această postare a devenit imediat v...
67
Acestea sînt niște grote uriașe create artificial, a căror vîrstă este estimată la cel puțin 1.700 de ani. Deoarece data...
58
Un videoclip cu animale care au reușit să fie filmate în momentul potrivit! De la o zi la alta, pe planeta noastră se în...
66