În Scoția vor fi grațiate postum femeile, condamnate pentru vrăjitorie cu sute de ani în urmă
Procesul de reabilitare se va referi la patru mii de femei condamnate pentru vrăjitorie în țară între secolele 16 și 18.
Un proiect de lege privind reabilitarea femeilor care ar fi fost considerate vrăjitoare și condamnate pentru presupusa comitere a vrăjitoriei, a fost introdus de deputații scoțieni. Acesta presupune o scuză oficială în numele guvernului și instalarea unui monument pentru victimele proceselor de vrăjitorie. Despre acest lucru a anunțat The Sunday Times.
Procesul de grațiere se va referi la sentințele care au avut loc între 1563 și 1736. Atunci, femeile erau acuzate de lucruri complet diferite: divinație, transformări de noapte în cîini, provocare de daune Marinei Regale prin chemarea furtunii prin vrajă și întîlniri regulate cu diavolul. Conform Legii vrăjitoriei, toate inculpatele au fost condamnate la moarte prin ardere pe rug.
Introducerea proiectului de lege în Parlament a fost inițiată de avocatul regal și de șeful grupului Vrăjitoarelor din Scoția, Claire Mitchell, care se declară pentru revizuirea sentințelor medievale. Potrivit deputatului Partidului Național Scoțian, Natalie Don, care a susținut decizia lui Mitchell, proiectul de lege ar putea fi adoptat în vara anului 2022. "Această greșeală poate fi corectată. Este corect că persoanele care au fost acuzate pe nedrept merită să fie grațiate", a spus ea.
Legea privind vrăjitoria a fost adoptată de regele scoțian James VI în 1597. Toate femeile acuzate de vrăjitorie erau condamnate la moarte. Procesele de judecată vdin Marea Britanie au continuat pînă la mijlocul secolului al 18-lea.