În Siberia a fost creat un nou soi de amarant
Amarantul este o plantă foarte interesantă, cultivată în America Centrală și de Sud pînă în sec. XVI. În anii 70 ai secolului trecut, interesul față de amarant în calitate de cultură alimentară și furajeră a crescut. Mulți savanți au stabilit că planta este o sursă bogată de proteine și aminoacizi, deficitul cărora nu poate fi suplinit de culturile agricole tradiționale.
Savanții din orașul Omsk din Rusia au creat un nou soi de amarant „Cerghinski”. Particularitatea acestuia este capacitatea de a obține semințe în condițiile Siberiei de Vest. După componența chimică amarantul „Cerghinski” nu cedează soiurilor din raioanele centrale. Substanța uscată conține 15% de proteină crudă, 19% de fibre, 45% de substanțe neazotate și 13% glucide.
Din plantele verzi de amarant, într-o gospodărie din regiunea Altai au fost preparate granule și furaj. După calitatea lor, granulele s-au dovedit a fi mai bune decît cele din mixul din mazăre și ovăz. Silozul pregătit din acest soi de amarant avea indicatori organoleptici buni, conținea 3,5% proteine, 16% fubre, 1,9% lipide, 36% substanțe biologice active, 6% ulei cu proprietăți antioxidante.
Noul soi de amarant va fi utilizat pentru crearea noilor preparate farmaceutice și parfumerie, în zootehnie, sub formă de siloz.
Sursa: bionet.nsc.ru