În Suedia nu ajunge … gunoi

/ Vizionări: 4360

В Швеции не хватает... мусора

 

Suedia, este unul din câteva state în care pentru încălzirea caselor de locuit este folosită metoda de ardere a deșeurilor. Cu toate acestea, astăzi Suedia, s-a ciocnit cu o problemă neobișnuită: lipsa de acest gunoi. Depozitele de deșeuri suedeze sunt acum complet goale, iar toate resursele de gunoi sunt epuizate. Acum, statul scandinav solicită ajutor de la vecini, rezultând cu importul de deșeuri produse în mare parte din Norvegia. Țara a nimerit într-o situație proastă: în fiecare an autoritățile sunt nevoite să cumpere aproape 800 mii tone de deșeuri.

 

Autoritățile suedeze: Noi nu mai avem gunoi!
Autoritățile suedeze: Noi nu mai avem gunoi!

Programul de reciclare a deşeurilor a fost lansat încă în anul 1940, de atunci Suedia a reuşit să obţină un succes important în incinerarea deșeurilor, s-ar putea spune că „a depăşit norma” , acum în depozitele de deșeuri zace aproximativ 4% din toate deșeurile de stat. În fiecare an, în Suedia, sunt îndreptate pentru nevoi diverse, inclusiv încălzire, aproximativ 2 milioane de tone de deșeuri, astfel încât locuitorii a 800000 de case suedeze primesc agentul termic și alte 250 000 - energie electrică. Dar, în mod evident, acest volum de deşeuri nu este de ajuns.

Pentru a rezolva această problemă neobişnuită, guvernul suedez a semnat mai multe acorduri cu guvernul Norvegiei, din teritoriul căreia este exportată o parte de deșeuri, care poate oferi Suediei, căldură și electricitate și respectiv, confort. În prezent, guvernul suedez stabileşte legături în privinţa transportării deșeurilor cu astfel de state cum ar fi Italia, Bulgaria, România, statele baltice.

Suedia, la fel ca şi mai multe țări UE, sortează deșeurile în funcție de categorii. Gunoiul este sortat în containere diferite: deșeuri de hârtie, baterii și becuri utilizate, sticlă colorată şi albă, cutii de aluminiu, deșeuri de grădină și frunze căzute. Această regulă este valabilă și pentru deşeurile mai mari pentru care în ţară funcţionează puncte speciale de recepţie: pentru materiale de construcţii, mobilier vechi, aparate de uz casnic. Cetățenii trebuie să le transporte singuri, livrarea a astfel de deșeuri este gratuită.

Dacă să vorbim despre situația deşeurilor din ţările CSI, care din păcate, sunt literalmente inundate cu gunoişti, suedezii din contra sunt plini de optimism şi declară că proiectele "verzi", pot fi realizate în orice țară din lume. Pentru slavi, ele sunt deocamdată fantastice din cauza lipsei de motivație necesară, speranțele pot fi puse doar pe creșterea gradului de conștientizare a cetățenilor.

 

 

Sursa: naturelover.ru

 


Dacă acest articol de pe site-ul nostru ecology.md a fost util pentru Dvs., atunci vă propunem cărțile geniului Parmaculturii și a agriculturii naturale, fermierului-milionar din Austria Sepp Holzer.