ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Înainte, spre Natură



Înainte, spre Natură

 

Interviu cu Per Carlsen, Ambasadorul Regatului Danemarca în Federaţia Rusă

 

Când la începutul anilor 70, hippie din Danemarca au început să crească legume organice, conducându-se de principii de agricultură biodinamică şi de permacultură, fermierii şi filistinii le-au luat în râs. Însă pionierii mişcării verzi în mare parte au avut dreptate.

Astăzi o abordare conştientă, ecologică şi la maxim naturală a tuturor sferelor ale vieţii - de la arhitectura urbană până la naşterea copiilor - nu este doar stilul vieţii al danezilor, dar şi o parte substanţială a politicii de stat în ţară. Şi ministru, şi un om de afaceri de succes, şi profesori de şcoală plec la serviciu cu bicicleta.

În fiecare magazin este o mare secţie de produse organice la preţuri accesibile. În orice rezervor din centrul oraşului nu este periculos să scăldaţi chiar şi copii sugaci. Fiecare familie are dreptul legitim să dea naştere unui copil acasă şi să invită o moaşă independentă.

Cu toate acestea, ecologiştii danezi nu se opresc aici şi au de gând să facă din Copenhaga cel mai ecologic şi cel mai curat oraş din lume.

După o deplasare în Danemarca toată redacţia a discutat o singură întrebare: cum danezii au reuşit să convingă întreaga ţară să se întoarcă la viaţa în armonie cu natura?

Această întrebare noi am pus lui Per Carlsen, Ambasadorul Regatului Danemarca în Federaţia Rusă.


În Danemarca, industrializarea pe scară largă a agriculturii s-a început circa 60 de ani în urmă. Au crescut oraşe. Iar poluarea apei, solului şi aerului a devenit tot mai gravă. Iniţial, ecologiştii au încercat să rezolve problemele mediului înconjurător superficial, de exemplu, a reduce nivelul de deşeuri, care nimeresc în apele reziduale. Cu toate acestea, în anii 70 aceste probleme au ieşit la nivel naţional. Dar cel mai important  lucru - a început să se schimbe conştiinţa oamenilor.

Au apărut mişcări sociale puternice pentru protecţia mediului înconjurător, la care s-au alăturat mulţi politicieni şi oameni de afaceri. Poate că unii dintre ei au considerat că este avantajos să fii pe prim plan - şi au avut dreptate. Astăzi este evident pentru toată lumea că iniţiativa oamenilor neindiferenţi faţă de natură a adus avantaje nu numai  mediului înconjurător, dar şi afacerilor, ştiinţei şi economiei daneze în întregime.

Ultimii 30 de ani, Danemarca menţine statutul de ţară bogată cu o creştere economică stabilă, totodată consumul de energie rămâne neschimbat, sunt reduse emisiile de dioxid de carbon, care duc la efectul de seră. Datorită faptului că utilizarea raţională a resurselor şi dezvoltarea noilor tehnologii rămâne o prioritate atât a statului, cât şi a mediului de afaceri, întreprinderile daneze acumulează o experienţă foarte valoroasă în utilizarea surselor de energie alternative. Din punct de vedere economic, ţara a primit un beneficiu. De exemplu, astăzi, Danemarca este lider pe piaţa energiei eoliene (fiecare a patra turbină eoliană din lume se produce în Danemarca). Astăzi centralele electrice eoliene asigură până la 40% din totalul energiei electrice din ţară.

Eco-ferme şi eco-aşezări unde se cultivă legume şi fructe organice sunt o tendinţă nouă, dacă vom lua în considerare amploarea sa actuală. Doar recent, agricultura organică şi limitarea consumului au luat, de asemenea, o amploare şi au ieşit la nivel naţional. Guvernul a alocat subvenţii agricultorilor începători, în special, proprietarilor fermelor de lapte. Aceasta înseamnă că multe produse organice acum sunt capabile să creeze concurenţă în cadrul pieţei comune. În pofida costurilor ridicate de producere, alimentele naturale vii sunt vândute doar cu 10% mai scump, decât cele obişnuite.

Rămân încă multe de făcut. Până în 2015, Copenhaga ar trebui să devină un adevărat centru de ecologie, dezvoltare culturală şi economică durabilă. Ideea este simplă: fiecare acţiune trebuie să fie pătrunsă de o preocupare globală pentru natură. În practică noi pregătim o serie de proiecte pentru a purifica aerul şi apa, consumul alimentelor sănătoase, reducerea zgomotului de trafic, utilizarea mai raţională a resurselor naturale, lărgirea parcurilor verzi, grădinilor şi scuarurilor publice,  îmbunătăţirea biodiversităţii regiunii noastre.

O problemă mare pentru oraş este circulaţia rutieră. Străzile şi drumurile noastre înguste iniţial nu sunt adaptate la fluxul mare de maşini. Prin urmare, bicicleta în Danemarca este transportul numărul unu. În fiecare zi locuitorii din Copenhaga parcurg cu bicicletele lor mai mult de un milion de kilometri (de două ori mai mult, decât în metrou). Aproximativ 40% din danezi merg la muncă şi studiu numai pe biciclete. Nu putem spune că este o inovare intenţionat creată. Bicicleta a devenit un mijloc de transport economicos şi popular în întreaga Danemarca încă în anii 60 şi 70 ai secolului trecut. Iar acum putem vedea un avantaj real al acestui mijloc de transport în rezolvarea problemei de trafic rutier aglomerat, ecologie urbană şi întremarea sănătăţii oamenilor.

Cu toate acestea, Copenhaga nu este singurul eco-oraş din ţară. Frederikshavn în Iutlanda de Nord, tinde ca până în 2015, rezidenţii săi să nu contribuie la încălzirea globală, deoarece electricitatea, combustibili pentru transport şi încălzire vor proveni din surse de energie regenerabile. În prezent, în City 4 turbinele eoliene şi centralele termice produc energie electrică şi termică din incinerarea deşeurilor. City investeşte achiziţionarea panourilor solare şi transferarea instalaţiilor existente de la gaze naturale la energie obţinută din arderea lemnului şi paiului.
În oraşul Sonderborg în Iutlanda de Sud a fost lansat "Proiectul 0", care are drept scop reducerea la zero a emisiilor de dioxid de carbon într-o regiune economică activă. Dezvoltarea afacerilor în oraş, schimbarea obiceiurilor alimentare ale cetăţenilor, noi reguli în construcţii - iată unele din componente ale "Proiectului Zero", care vor duce la utilizarea raţională a energiei din surse regenerabile în întreaga regiune.

Multe alte oraşe şi regiuni daneze iau măsuri similare. În aer zboară multe alte idei. Organizaţii publice şi neguvernamentale, asociaţii se unesc pentru a pune în aplicare proiecte de dezvoltare urbană durabilă.

În luna decembrie a acestui an Copenhaga va găzdui summitul ONU privind schimbările climaterice şi a cincea reuniune a părţilor la Protocolul 2 de la Kyoto. Misiunea sa - a promova reducerea globală a emisiilor care provoacă efectul de seră. Este important să se depună toate eforturile pentru a crea un acord care ar îmbina respect pentru mediul înconjurător şi calitatea vieţii, precum şi securitatea surselor de energie pentru viitorul planetei.

Responsabilitatea pentru acest lucru o poartă acum fiecare dintre noi toţi.

De exemplu, Rusia dispune de resurse naturale abundente, care pot fi utilizate ca energie regenerabilă. Tehnologii inovatoare ne permit să producem biocombustibili din aproape orice material. Chiar şi din gunoi sau deşeuri de la bovine din care pot fi obţinute îngrăşăminte excelente. Dar cel mai important lucrul - toate acestea pot fi profitabile pentru fermieri! Agricultorii vor primi o altă sursă de venit, iar lumea va deveni mai curată pentru noi toţi.

 

 

 

Sursa: domrebenok.ru

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 31 mai 2011 11:29
Vizualizări: 2698

Citiţi de asemenea

Tom Brown, inginer la pensie, personal a salvat de la dispariție 1200 de soiuri de mere. Pasiunea sa constă în căutarea ...
186
Complexul budist Maixi Shan este situat în provincia Gansu, în nord-vestul Chinei. Este un complex arhitectural uimitor,...
252
Oamenii au construit o nouă cuib pentru barza... ...
281
"Amplasat în sectorul forestier Lazarevskoye al Parcului Național Sochi. Singurul dolmen monolitic rămas pe Caucaz,...
327