ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Încălzim oraşe în timpul receÎncălzim oraşe în timpul rece

 


În viitorul apropiat energia regenerabilă ar trebui să fie principala sursă de încălzire a spaţiilor şi nu numai a celor rezidenţiale, în care trăiesc fiinţe atât de sensibile la schimbările de temperatură, ca "homo sapiens". În unele puncte ale planetei utilizarea a astfel de surse devine o practică comună.

Metroenergetica din Paris

În capitala franceză se efectuează un experiment al cărui scop este aplicarea în viaţă a ideii îndrăzneţe – a folosi pentru încălzirea clădirilor căldura corpurilor umane. Însă, autorii experimentului nu consideră că pentru acesta va fi suficientă numai energia locuitorilor acestei construcţii. În schimb, ei intenţionează să utilizeze o sursă mult mai puternică: căldura pe care o emană numeroşi vizitători ai metroului din Paris.

Casa, care ar trebui să fie prima clădire norocoasă, încălzită prin această metodă atât de revoluţionară, este situată pe strada Beaubourg, în apropierea muzeului Pompidou, direct - deasupra staţiei de metrou. În prezent casa este supusă reutilării considerabile, care ar trebui să fie finalizată înainte de sfârşitul anului. Şi după aceea, locătarii clădirii se vor putea bucura de căldura, produsă de o mulţime de oameni, care circulă sub picioarele lor, în adâncimea metroului.

 

Încălzim oraşe în timpul rece

 

Potrivit calculelor, fiecare pasager de metrou, produce aproximativ 100 de waţi de energie, doar intrând în metrou şi aşteptând acolo trenul. În plus, energia este eliminată de trenuri, care se deplasează şi se opresc, prin ce şi se explică faptul că în metrou, în timpul sezonului rece, întotdeauna este mai cald, decât la suprafaţă. Noul sistem de încălzire, situat deasupra clădirii, care găzduieşte 17 apartamente, va extrage căldura din metrou în modul similar proiectelor geotermale.

Încălzirea ştiinţifică

Specialiştii de la Universitatea elveţiană planifică să reconstruiască asigurarea cu căldura termică a unuia din campusurile Alma mater conform unui plan simplu: print-un sistem de conducte şi rezervoare subterane de stocare, a colecta căldura, emanată de către locuitori şi tehnica, care funcţionează vara, şi a o cheltui iarna şi vice-versa. Autorul proiectului Gerhard Schmitt susţine că sistemul său este primul de acest gen şi că valoarea sa principală rezidă în rezolvarea a  două sarcini – universitatea nu  numai că va soluţiona problema sa de termoreglare, dar de asemenea, va reduce consumul resurselor naturale, deci va micşora  impactul negativ asupra mediului înconjurător.

 

Încălzim oraşe în timpul receAeroport pe energie geotermală

Încălzim oraşe în timpul rece

Administraţia aeroportului Orly din Paris intenţionează să facă o contribuţie la reducerea efectelor nocive. Deja în 2011, acesta promite să devină primul aeroport european, care utilizează pentru încălzire energia geotermală. Un proiect în valoare de 17 milioane de dolari va reduce nivelul actual al emisiilor de dioxid de carbon de la 20 până la 7.000 de tone pe an. Al doilea după mărime, port aerian din Franţa intenţionează să devină "cel mai verde" din ţară, mărind eficienţa sa energetică cu 20% până în 2020 şi cu 40% până în 2040.

Sistemele geotermale de încălzire au fost utilizate de către oameni din timpul Imperiului Roman, atunci când cu ajutorul izvoarelor termale au fost încălzite băi şi locuinţe.

 

Încălzim oraşe în timpul rece

 

Aeroportul este norocos - chiar sub acesta se află rezerve mari de apă fierbinte. În scopul utilizării energiei, pe perimetrul aeroportului vor fi  forate  două zonde de 1700 de metri. Prin una din ele apa, încălzită de scoarţa pământului, se va ridica (va creşte) sub influenţa presiunii naturale, ajungând la suprafaţă cu o temperatură de 74 º C. Acolo ea va fi utilizată în sistemele de încălzire ale aeroportului, şi apoi va merge înapoi în sol, prin a doua gaură.

Construirea sistemului, începută în 2009, se apropie de finalizare.

 

 

Sursa

ABONAȚI-VĂ
Duminică, 05 decembrie 2010 14:38
Vizualizări: 2404

Citiţi de asemenea

„Viorica-Cosmetic” lansează în premieră pentru Moldova produse cosmetice inovatoare cu unt de canabis, care promit un ef...
198
Moldova este supusă unei catastrofe ecologice fără precedent. Zilnic, pe rețelele de socializare apar imagini cu păduril...
279
Norocoșii din cadrul Tombolei Cosmeplant „203 Premii: Câștigă-le tu!” și-au ridicat premiile generoase. Ceremonia de înm...
417
Potrivit oamenilor de știință, vîntul a suflat dintr-o anumită direcție specială, a îndepărtat o parte din stîncă, iar r...
362