ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Încălzirea globală a ajuns pînă la ultima zonă cu gheață a Pămîntului

Încălzirea globală a ajuns pînă la ultima zonă cu gheață a Pămîntului

Căldura din Siberia, topirea rapidă a gheții și alte tendințe climatice afectează Arctica nu mai puțin decît orice altă regiune. Nu putem decît să sperăm la așa-numita "ultima zonă de gheață a Pămîntului", zona în care gheața marină durează cel mai mult vara și servește drept adăpost pentru multe specii de animale. Cu toate acestea, potrivit unui nou studiu, și acest bastion al frigului se află în pericol.

Temperaturile foarte înalte din ultimii ani au coincis cu reducerea record a grosimii gheții Oceanului Arctic, astfel încît unii oameni de știință au început să vorbească despre începutul unei noi perioade climatice pentru Arctica. Ultima zonă de gheață este regiunea polară din Nordul Canadei și Groenlandei, care are o importanță critică pentru supraviețuirea morselor, urșilor polari și focilor, scrie New Atlas.

"Gheața marină circulă în Arctica și se acumulează în mod natural în largul Groenlandei și al coastei de nord a Canadei", a declarat autorul principal al studiului Axel Schweiger de la Universitatea din Washington. "În modelele climatice, dacă le vom derula înainte în timp, putem vedea că această zonă tinde să păstreze gheața cel mai mult".

Schweiger și colegii săi s-au concentrat pe Marea Vandel, care face parte din "ultima zonă de gheață a Pământului" și care este acoperită istoric cu un strat gros de gheață pe tot parcursul anului. Cu toate acestea, imaginile din satelit realizate în august anul trecut arată că acum concentrația sa este de doar 50% din ceea ce era cu un an mai devreme. Aceasta este o valoare record de scăzută.

Pentru oamenii de știință, aceste date au fost o surpriză, deoarece grosimea medie a gheții la începutul verii a fost aproape de normal, iar în primăvară — chiar mai mult decît nivelul mediu.

Apelînd la modelarea computerizată, ei au încercat să înțeleagă cum poate fi explicat acest lucru. Rezultatele au arătat că principalul motiv sînt vînturile neobișnuite care au dispersat gheața din această zonă, iar un motiv suplimentar este subțierea gheții multianuale care a provocat încălzirea oceanelor.

"În iarna și primăvara anului 2020, au existat zone de gheață veche, groasă care plutea acolo, dar exista și suficientă gheață mai subțire și mai tânără care s-a topit și a deschis oceanul", a explicat Schweiger. — Acest lucru a dat start unui ciclu de acumulare de căldură, care a topit și mai multă gheață, în ciuda existenței stratului gros de gheață. Așadar, deși stratul vechi și gros de gheață s-a restaurat, acest lucru nu a ajutat în măsura în care s-ar fi putut aștepta".

Deocamdată oamenii de știință nu pot spune cu certitudine cum acest lucru va afecta întreaga regiune și comportamentul speciilor de animale dependente de gheață. Dar, în orice caz, descoperirea că "ultima zonă de gheață a Pămîntului" este deja supusă încălzirii globale nu poate decît să îngrijoreze.

Acum Arctica se încălzește de trei ori mai repede decît restul planetei. Probabil, gheața arctică va deveni una dintre primele victime ale încălzirii. Cu fiecare fracțiune de grad, apar schimbări semnificative în regiune: probabilitatea ca gheața să se topească complet vara va deveni de 10 ori mai mare dacă Pămîntul se încălzește în medie cu două grade în comparație cu perioada preindustrială.

ABONAȚI-VĂ
Joi, 09 septembrie 2021 10:30
Vizualizări: 730

Citiţi de asemenea

Uau! Jacqueline Berrido Pisano – cea mai frumoasă bunică din lume, conform ediției engleze The Sun. Este uimitor că ac...
76
În Marea Britanie a fost publicat un raport în urma unei anchete de cinci ani privind infectarea a mii de pacienți cu HI...
98
Războiul nu poate fi câștigat cu arme. Dacă dorim să nu avem vărsare de sânge între popoare, trebuie să lucrăm pentru un...
85
Se înalță în mijlocul pădurilor mlăștinoase nesfârșite ale tundrei din nordul Iakutiei.Pe lanțul muntos se află coloane ...
234