Încălzitoare (sobe) cu masă termică
De ce am alege o astfel de soba? Iată principalele caracteristici >
• datorita dimensiunii mari a camerei de ardere, tot combustibilul (de obicei lemnul) necesar pentru o încălzire de 24 h poate fi așezat la început
• zidurile groase ale sobei (12-20 cm) nu se răcesc pana la următoarea folosire (in 24 h)
• combustibilul (lemnul) este aprins de sus. Datorita unei camere de ardere secundare, obținem eficienta maxima
• se pot folosi si lemne de esență moale (plop, brad....)
• camera de ardere secundare, după ce a ars combustibilul poate avea rolul de cuptor
• ușile dotate cu geamuri imense dau efect de șemineu sobei
• datorita zidurile groase construite din cărămidă si/sau lut, căldura este redata uniform si la temperatura constanta de 23- 26 grade Celsius
• datorita masei imense ( cca 2,5 tone) sobele înmagazinează suficienta căldură pentru a fi (re)alimentate doar odată la 24 ore
.... însă, datorita greutății, marele dezavantaj a acestor sobe este faptul ca nu pot fi construite la etaj (mansarda), dar tot un dezavantaj este si faptul ca necesita mult timp pentru a se încălzi daca nu a fost folosit pentru o perioada mai îndelungată. Din acest motiv nu se recomanda in case care nu sunt locuite constant.
Daca v-am trezit interesul, puteți vedea o galerie foto cu diferite sobe cu masa termica in Galeria Foto a site-ului nostru si promit sa revin cu detalii tehnice, mod de construire a acestor sobe.
Sursa: natural-home4u.com