Incendiile din Indonezia etichetate drept „crimă împotriva umanității”. 500.000 de oameni au de suferit

/ Vizionări: 2168

Производители пальмового масла сжигают леса Индонезии

Incendiile violente de pădure din Indonezia sunt considerat a fi responsabile de până la o jumătate de milion de cazuri de infecții respiratorii în zone din insulele Sumatra și Borneo. Zeci de mii de hectare de pădure au ars pentru mai bine de două luni pentru a face loc plantațiilor de palmieri pentru ulei.

Indonezia este cel mai mare producător mondial de ulei de palmier și incendiile sunt frecvent aprinse în mod intenționat pentru a curăța terenurile. Însă în acesta an, din cauza secetei prelungite, situația a degenerat. Se estimează că emisiile zilnice de gaze cu efect de seră generate de aceste incendii le-au depășit pe cele ale economiei SUA.

87% din populaţia lumii respiră aer toxic
87% din populaţia lumii respiră aer toxic

Fumul a transformat aerul într-un amestec toxic sepia în zona insulelor Sumatra și Borneo, regiunea Kalimantan. De altfel, aici s-au înregistrat 10 decese ca urmare a aerului poluat, iar alte 500.000 de cazuri de infecții respiratorii au fost înregistrate. Speciile pe cale de dispariție, printre care și urangutanii, au fost nevoite să părăsească adăpostul pădurii, iar în șase provincii s-a declarat stare de urgență.

Norul de fum a provocat haos și în țările vecine. Școli din Singapore și Malaysia au fost închise, zboruri au fost anulate, iar produsele indoneziene au fost boicotate.

Sutopo Puro Nugroho, purtătorul de cuvânt al agențeie de meteorologie, a recunoscut că 43 de milioane de oameni de pe cele două insule inhalează vapori toxici de mai bine de două luni. „Aceasta este o crimă împotriva umanității de proporții extraordinare. Dar acum nu este momentul să arătăm cu degetul, ci să se ne concentrăm pe modul în care putem gestiona rapid situația”, a spus acesta.

Pământul atunci și acum. Schimbări enorme văzute în imaginile făcute de NASA (Foto)
Pământul atunci și acum. Schimbări enorme văzute în imaginile făcute de NASA (Foto)

Administrația prezidențială a trimis 30 de avioane utilitare și 22.000 de militari pentru a lupta cu incendiile de pe teren. De asemenea, mai multe nave de război se află pe coasta insulei Borneo, în regiunea Kalimantan, pentru operațiuni de evacuare a populației dacă va fi cazul. Malaezia, Singapore, Australia și Japonia au trimis, de asemenea asistență.

Însă aceste măsuri nu sunt suficiente susțin reprezentanții organizațiilor ecologiste. „Părți mari din Indonezia sunt în stare de urgență de peste o lună. De ce nu a existat o interdicție totală declarată la nivel național privind focul, care să fie transmisă pe canalele de televizune 24/7. De ce nu a existat un mesaj clar: dai foc – te duci la închisoare?”, se întreabă într-un editorial Eric Meijaard, profesor asociat la Universitatea din Queensland.

Acesta a calculat că până acum incendiile au costat guvernul indonezian mai mult de 30 de miliarde de dolari, o lovitură uriașă pentru economia țării, care și așa este pe un trend descendent.

 

Sursa: green-report.ro