India şi Brazilia mizează pe viitorul «verde» … al economiei
India şi Brazilia mizează pe viitorul "verde" ... al economiei
Guvernele multor ţări au ajuns la concluzia privind necesitatea de a lua în considerare valoarea economică a naturii în procesul decizional. La acest pas ele au fost împinse de studiile analitice realizate cu participarea ONU.
Primele dintre cele, care au decis să utilizeze în practică rezultatele proiectului intitulat „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii”, au fost India şi Brazilia. Raportul privind cercetările active, desfăşurate timp de peste trei ani, a fost prezentat la reuniunea ONU. Preşedintele ONU a exprimat ideea că în scopul evaluării beneficiilor, oferite de natura, acestea ar trebuie să fie luate în seamă.
Pavan Sukhdev, expertul Deutsche Bank şi şeful delegaţiei „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii” la conferinţă a remarcat că, dacă societatea va calcula greşit facturile pentru serviciile, furnizate de natura, ea poate fi deconectată pentru rău-plată.
În prima etapă de analiză, echipa „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii” a estimat valoarea economică a resurselor pierdute. Aceasta a constituit o cifră între două şi cinci trilioane de dolari. Datele şocante au obligat echipa lui Sukdev să gândească la necesitatea aplicării rezultatelor cercetării în politica reală. Specialiştii au ajuns la concluzia că primul pas, pe care ar trebui să facă guvernele - este de a crea un echivalent naţional a "inventarierii" globale, efectuate de echipa „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii” şi de a analiza costul real al serviciilor ecosistematice pentru economiile lor.
"Metodele tradiţionale de evidenţă contabilă, cum ar fi PIB, nu pot oferi o evaluare adecvată, ... aşa că avem nevoie să reînnoim rapid sistemul de conturi naţionale", - a declarat Pavan Sukhdev. - "Pentru că nu puteţi administra ceea ce nu sunteţi în stare să calculaţi".
Potrivit dnlui, după ajutor pentru "ecologizarea" economiei lor s-au adresat la organizaţie 27 de ţări din Africa, America şi Asia. Multe dintre acestea doresc să utilizeze informaţii obţinute de echipa „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii” în contextul naţional. Printre pioneri este India şi Brazilia. Ministrul indian pentru silvicultură şi mediu a declarat că ţara lui deja intenţionează să evalueze economia conform criteriilor echipei „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii”. El este sigur că proiectul dezvoltat pentru ţara lor va facilita, în mare măsură, formarea "conturilor verzi", care ar trebui să fie realizată până în 2015.
Braulio Dias, Secretarul în problemele biodiversităţii şi pădurilor din cadrul Ministerului Protecţiei Mediului din Brazilia, a declarat că, ţara lui, de asemenea, tinde spre schimbarea căii de dezvoltare în direcţia sugerată de „Economia ecosistemelor şi a biodiversităţii”. Potrivit acestuia, abordarea echipei este foarte utilă, din punct de vedere al înţelegerii consecinţelor pierderii biodiversităţii şi atragerii investiţiilor pentru a rezolva această problemă. Guvernul Braziliei examenează deja câteva proiecte de lege privind stabilirea unui mecanism naţional de plată pentru serviciile ecosistematice - şi dacă acestea vor fi aprobate, punerea în aplicare a evaluării economice se va efectua mai eficient.
Dar Dias împărtăşeşte preocupările multor ţări în curs de dezvoltare şi subliniază faptul că, în final, ar putea să fie util un sistem de plată internaţional, care ar efectua transferul banilor pentru conservarea resurselor din vest spre alte regiuni.
Proiectul Convenţiei biodiversităţii adoptat, reflectă consimţământul ţărilor participante să includă valorile ecologice în conturile lor naţionale până în 2020 şi să fie eliminate subvenţiile, care distrug mediul înconjurător, de exemplu, ramurilor petroliere şi de gaze. Dar cele mai multe guverne în cadrul negocierilor sunt de părere că "nimic nu este rezolvat până când toate ţările nu vor fi de acord".