Indienii Navajo au abandonat minele de cărbune în favoarea energiei solare
Majoritatea indienilor Navajo care timp de mai multe decenii trăiesc în rezervații, în mare parte lucrau la minele de cărbuni. Însă situația s-a schimbat - minele de cărbune s-au închis și indienii au început să se ocupe de instalarea panourilor solare.
Extracția cărbunelor pentru centralele electrice pe cărbune a oferit sute de locuri de muncă familiilor indiene, dar minele aduceau daune ireparabile mediului, poluau apa, aerul și solul.
Minele lucrau și zi, și noapte, ridicând praf peste casele din apropiere.
Mai mult de 20 de ani comunitățile indiene au luptat pentru închiderea acestor mine. La drept vorbind, mulți dintre acestea nici n-au vrut să le închidă, căci oamenii câștigau bani pentru viață, muncind acolo.
Și iată, în 2005, prima victorie - a fost închisă prima fabrică mare de cărbune Mohave. Indienilor i-au fost plătite compensațiile în jur de 5 milioane de dolari, pe care aceștea le-au investit în dezvoltarea surselor regenerabile de energie.
Consiliul tribului Navajo a elaborat un program de dezvoltare a antreprenoriatului social, ca o alternativă pentru resursele fosile, încurajând pe cei mai activi tineri să se întoarcă la rezervație după facultate și să înceapă propria afacere.
Unul dintre acești întreprinzători a fost Brett Isaac, el a fost primul care a convins consiliul să investească în energetică solară.
Acum, el este directorul general al Shonto Energy, comunității de afaceri, care, în comun cu organizațiile de caritate Eagle Energy și Elephant Energy construiește sisteme solare stand-alone pentru indienii Navajo, care nu dispun de curent electric.
Indienii Navajo populează cea mai mare rezervație din Statele Unite ale Americii, cu o suprafață de peste 70 de mii de kilometri pătrați. Aici locuiesc aproximativ 300 de mii de oameni și doar 38% din toate gospodăriile sunt conectate la sursele de energie electrică.
La fel Brett a atras voluntari din diferite instituții de învățământ pentru a instala panouri solare în zone montane îndepărtate. O astfel de echipă alcătuită din 12 studenți-voluntari a instalat sistemul solar de 1.5kW pe pantele Munților Navajo, în apropiere de cea mai mare centrală de cărbune din SUA.
Sursa: rodovid.me