Infuzii din plante. Despre beneficiile plantelor
În Rusia Veche băuturile din plante și rădăcini au fost consumate cu mult timp înainte de ceaiul de peste mări (acesta a fost adus în ţară cu cel puțin 300 de ani în urmă). Strămoșii au băut decoct de coacăză neagră și mlădiţe de zmeură, răchiţică atunci când voiau să-și recapete puterile. Stră-stră- bunicii noştri au fost într-o stare bună de sănătate și de spirit, știau multe despre proprietăţile curative ale plantelor.
Amintiți-vă de mirosul ademenitor al ierburilor de luncă, vrei să-l respiri din nou și din nou .
Plantele medicinale din care puteți pregăti băuturi
Plantele care cresc imunitatea: răchiţică, ginseng, Aralia, Leuzea, cicoare, trandafir sălbatic sau măceş, călin, alun, cătina albă, păpădie, fragă, coacăză.
Plantele care întăresc sistemul cardiovascular: păducel, pojarniţă, urzici, leuștean, podbal, gălbenele, melisa, limba mielului, talpa gâştei, taulă, coada şoricelului, cicoare.
Plantele care scad tensiunea: răchiţică, dracilă, betonică, fragă, trifoi dulce, scoruş cu pomuşoare negre, troscot, iarbă-roşie.
Plantele care cresc tensiunea: schisandra, rădăcina de aur, rozmarin.
Plantele care calmează şi elimină insomnia: răchiţică, Valerian, cianoză, ienupăr comun, sovârf, pojarniţa, iarba mâţei, melisă, scaiul-dracului, hamei, gura-lupului Baikal.
Plantele care normalizează funcția tractului gastro-intestinal : răchiţică, anason, saxifrage, frunze tinere de mesteacăn, coacăză, măr, planta de muşeţel, aegopodium , frunze de merişor, troscot, creţişoara, mentă, troscot, cimbrişor, chimen, coada şoricelului, Chaga.
Plantele cu conţinut înalt de vitamine, întăresc sănătatea: frunze tinere de mesteacăn, cătina albă, coacăza neagră, zmeura, merişor, mure, urzici, măcriș, ciuboțica-cucului, piciorul-caprei, fructe de cătină albă, călin, scoruş roşu, trandafir sălbatic.
Plantele care tonifică : Aralia, Leuzea, reduc durerile: răchiţica, trifoi, ciuboţica-cucului, lavanda, verbina.
Reţete pentru ceaiuri din plante :
• Ceai cu vitamine pentru întărire generală:
- frunzele de zmeură, de coacăză neagră şi planta de sovârf – 1:1:1.
- melisa, flori de muşeţel, coada şoricelului, cimbru - în părți egale.
- urzică, fructe de măceş şi de coacăză neagră - în cantități egale.
- 20 de grame de măceș, 10 g de fructe de scoruş, 5 g de frunze de sovârf.
• Ceai calmant:
- melisă, pojarniţă, păducel, flori de tei - în părți egale.
• Ceai care ajută la dureri de spate și nevralgie:
- Fructe de boz, flori de tei şi planta de cimbru – 2:1:1.
•Ceai ce îmbunătăţeşte digestia, ameliorează flatulența, calmează:
- muşeţel, cimbru, frunze de mentă - în părți egale.
- frunze de zmeură, de urzică, de fragi şi coaja de mere - în părţi egale.
• Ceai cu vitamine, folosit pentru tratarea gutei, reumatismului şi artritei:
- fructe de măceș, de coacăză neagră, de scoruş și frunze de urzici - în părţi egale.
• Ceai ce reglează metabolismul, "purifică sângele":
- frunze de zmeură, de coacăză neagră, flori de salcâm alb - în părţi egale.
Frunzele de zmeură, de coacăză, de răchiţică este mai bine să le pre-fermentaţi.
Pentru ceai se foloseşte doar pojarniţa uscată.
Sursa: vk.com