Inginerii din Tomsk au dezvoltat o tehnologie pentru fabricarea panourilor solare flexibile
Ca materie prima pentru aceste panouri servesc nanomaterialele oxidice și compozițiile din acestea.
Angajații Departamentului Materialelor Noi din Universitatea de Stat din Tomsk, împreună cu colegii de la RAS au creat un tip nou de celule solare flexibile ce funcționează pe baza celulelor lui Gratzel. Din aceste celule flexibile noi se pot coase haine ce produc energie electrică și termică. Acest know-how este foarte la îndemână pentru condițiile climatice din Siberia, unde zilele însorite sunt foarte rare, relatează serviciul de presă al Universității de Stat din Tomsk.
Celule solare sensibilizate cu colorant sau celulele lui Gratzel fac parte din a treia generație de tehnologii fotovoltaice. Sunt fabricate din materiale ieftine și nu necesită echipament sofisticat. Pentru această invenție autorul său Michael Gratzel a primit Premiul Mileniumului. Celulele servesc ca bază pentru nanomateriale oxidice și compozițiile lor. Soluțiile din care se obțin materialele oxidice pot fi aplicate pe orice materie flexibilă: țesut, metal, materiale polimerice, sticlă subțire. După întărire pe suprafața materiei se formează o acoperire compozită extrafină, cu capacitatea de a transforma lumina solară în electricitate.
"Tehnologia noastră poate fi aplicată în domenii diferite: acasă, în agricultură, în industria de apărare și în multe altele – o pe citează pe șefa laboratorului materialelor multifuncționale Lyudmila Borilo sursa tsu.ru. - De exemplu, panourile solare flexibile se pot lua în excursii pentru a reîncărca laptopul sau telefonul mobil. O astfel de sursă de energie electrică este ușor de transportat, poate fi rulată și pusă într-un rucsac. O altă opțiune promițătoare este conceperea unui țesut cu capacitatea de a genera căldura de la lumina soarelui. Îmbrăcămintea din aceasta va fi foarte ușoară, și în același timp foarte călduroasă. Este cea mai bună opțiune pentru cei care lucrează în Arctica sau la nord, în condiții climatice aspre."
Din punct de vedere tehnic există o dificultate în crearea unei astfel de țesături: este necesar de a inventa o metodă de obținere a nanoparticulelor de oxizi și compozițiile lor, pentru ca la întărire acestea să pătrundă bine în structura materialului și să nu fie înlăturate din ea în timpul spălării și în procesul de exploatare.
Caracteristica specifică a bateriilor solare produse în Universitatea din Tomsk este ca acestea, spre deosebire de "colegele" sale din siliciu, sunt mult mai ușore și mai ieftine. Un alt avantaj major este capacitatea celulelor solare sensibilizate de a genera electricitate chiar și în vreme noroasă. Acest moment este foarte important în condițiile climatice din Siberia, unde zilele însorite și senine sunt destul de rare.
Sursa: mk.ru