Inovaţii în sectorul transporturilor: cu dragoste din Vitoria

/ Vizionări: 4918

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Cu câţiva ani în urmă în Internet au apărut primele ştiri despre oraşul spaniol Vitoria, care a organizat un concurs pentru cel mai bun proiect ecologic în sectorul transporturilor.

 

Astăzi, putem nu doar numi câștigătorii concursului, dar de asemenea şi admira soluțiile creative: de exemplu, rețeaua de scări rulante „Mechanical Ramps” de la studioul de arhitectură, Roberto Ercilla. La prima vedere este o alegere destul de neobișnuită, pentru că cunoaştem scările rulante instalate în metrouri sau centrele comerciale, dar nu şi în aer liber. Însă, se pare că acest tip de transport urban are avantajele sale! 

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Vitoria Gasteiz este un oraș mare situat în nordul Spaniei, prin cumul şi capitala administrativă a comunității autonome a Țării Bascilor în provincia Alava. Această localitate a fost construită pe un deal, prin urmare pentru a ajunge pe jos dintr-o parte a oraşului în cealaltă parte, este necesar de a depune efort. Desigur, pe de o parte, totul este ok: oamenii sunt nevoiţi să ducă un mod de viață activ și astfel se menține organismul într-o formă bună. Dar, nu totul este atât de simplu. În timpul caniculei apare pericolul insolaţiei, depășind numeroasele trepte, iar zăpada și gheața fac drumul foarte periculos. O astfel de încercare nu este în puterea tuturor, dacă vom lua în considerare oamenii în vârstă sau femeile însărcinate și așa mai departe.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Reţeaua scărilor „Mechanical Ramps” a găsit o soluție simplă și eficientă pentru această problemă. Ea trece prin Oraşul Vechi – zonele Canton de la Soledad și Canton de San Francisco Javier. Reţeaua reprezintă câteva scări mobile, despărţite de piste cu intrare și ieșire în străzile oraşului. Puteți merge pe scările rulante cu bagaje, cărucioare şi biciclete. 

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Iar, pentru a salva cetățenii de la inconvenienţele meteorologice, cum ar fi vântului și ploaia, structura de oțel a fost completată cu un acoperiș de sticlă, care în același timp reflectă o proporție mare de razele directe ale soarelui. Găurile de pe părțile laterale ale acoperişului de protecţie, oferă eco-transportului aer condiționat natural.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Prima scară rulantă din lume, inventată de americanul Jesse Reno, a apărut în 1894 în parcul Coney Island (New York), ca un punct de atracţie pentru turişti. Acesta prezenta doar o bandă netedă rulantă, fără trepte şi balustrade, iar aspectul modern de bandă rulantă l-a dobândit în 1921. Inventatorul ar putea se mândri de evoluţia creaţiei sale: în timpul călătoriei pe „Mechanical Ramps” pasagerii pot admira suburbiile pitoreşti – a ieşit o atracţie minunată! În plus, tunelul de sticlă este împărţit cu rame de oțel în numeroase segmente, astfel se pare că în interior, pasagerii vizualizează cadre dintr-un film.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Fiind unul dintre "focarele” gândirii verzi, orașul este renumit prin dragostea sa pentru transportul ecologic. Încă în 2004 autorităţile municipale au decis că chiria bicicletelor pentru locuitorii oraşului și oaspeții "capitalei mici" ar trebui să fie absolut gratuită (aplaudăm în picioare, doamnelor și domnilor!) Patru ani mai târziu, în Vitoria a apărut un tramvai ultra-modern. În plus, anume aici s-a adăpostit oficiul companiei „Hiriko Driving Mobility”, care a inventat maşina electrică Hiriko Citycar EV.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Noul produs are cele mai bune caracteristici ale unui cărucior pliant pentru copii: la exploatare are unele dimensiuni, iar la depozitare devine mai mic în lungime, dar mai mare în înălțime. Kilometrajul maxim al călătoriei la o singură încărcare a bateriei este de 120 km, viteza de top - 110 km pe oră.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

Potrivit creatorilor, maşinile electrice miniaturale pot fi date în chirie pe ore, însă, în contrast cu bicicletele, serviciul va fi plătit. Micuţa , de asemenea, va fi disponibilă pentru cumpărare: prețul vehiculului electric va fi de 12500 de euro. Producția în serie a Hiriko Citycar VE este programată pentru anul viitor.

 

Транспортные новинки: с любовью из Витории 

 

 

Sursa: facepla.net