Instalația universală hibridă, ce colectează energia vîntului și soarelui (+Video)
Combinația sistemului fotoelectric solar și a turbinelor eoliene într-un singur modul SolarMill este clasificată drept „prima tehnologie hibrid din lume”.
Sistemul urban de energie eoliană nu și-a găsit o aplicare atît de largă ca o instalație solară mică, însă acest fapt nu-i oprește pe nimeni să perfecționeze tehnologia de colectare a energiei vîntului pe acoperișurile clădirilor și a micro-generatoarelor eoliene, deși experții în energie eoliană afirmă că acest sistem ar putea să nu fie răscumpărat, iar termenele de rentabilitate s-ar putea majora.
Sistemele mici, instalate pe acoperișurile caselor, sunt potrivite pentru producerea energiei regenerabile. Tehnologia este verificată, costul se reduce, iar eficiența panourilor solare crește.
Deși soarele nu lucește nici jumătate de zi, cînd lumina solară atinge ținta, panourile solare produc energie electrică pură în mod sigur și silențios și o vor face multe decenii. Sistemul eolian nu e atîr de previzibil, mai ales în mediul urban. De exemplu, instalarea turbinei pe acoperiși, unde viteza vîntului e mică, iar direcția variabilă ar putea să nu constituia condiția optimă pentru producerea energiei electrice.
Totuși, avantajul energiei eoliene este că turbinele pot continua să genereze energie electrică chiar și cînd soarele apune, de aceea, na din soluții este unificarea celor două metode de obținere a energiei alternative într-un sistem hibrid al resurselor de energie regenerabilă, așa cum a făcut-o compania „Windstream” cu instalația sa „SolarMill”.
De exemplu, sistemul instalat pe acoperișul unei firme juridice, va genera 106 000 kWtoră de energie regenerabilă pe an și se va răscumpăra în patru ani. Această instalație hibrid va asigura peste $2 milioane de energie economisită, pe parcursul termenului de exploatare de 25 de ani.
Sursa: eco-domishko.blogspot.ru