Insula Bora-Bora. Bijuteria Pacificului (+Foto)
Aceasta idilica insula tropicala are plaje aurii, palmieri zvelti si o incantatoare laguna albastra.
Perla Pacificului, un veritabil paradis terestru,insula de vis – astfel a fost numita Bora-Bora.
Pentru scriitorul American James Michener, este cea mai frumoasa insula din lume si modelul insulei sale fermecate Bali– h’ai, amintita in cartea Tales of the South Pacific si in musicalul lui Rodgers si Hammerstein South Pacific, din 1949.
Bora-Bora, o insula linistita din inima Polineziei Franceze este una dintre cele mai incantatoare din grupul LEEWARD, care tine de Society Islands. Plaje albe, ademenitoare, strajuite de palcuri de palmieri, coline inverzite si hibiscusi splendizi marginesc o laguna cu ape limpezi ca de cristal.
Temperaturile tropicale ce variaza intre 24 si 28 ͦ C, sunt moderate de briza proaspata dinspre rasarit.
Prin inelul de insulate de corali – numite in zona motus – ce o inconjoara nu exista decat o singura bresa navigabila, asa incat laguna constituie un port natural. Pe langa insula principala de 2 ori mai mare decat Gibraltarul, exista inca 2 insule mai mici, Toopua si Toopuaiti – toate 3 fiind resturile unui crater volcanic erodat. Doua piscuri gemene domina Bora-Bora: Muntele Pahia, de 660m, si Muntele Otemanu, de 725m. Polinezienii au populat insula acum aproximativ 1100 ani, lasand in urma cateva temple; unul dintre ele are lespezi de piatra pe care sunt gravate testoasele sacre.
Jacob Roggeveen, un explorator olandez, a fost primul European care a vizitat Bora-Bora, in 1722. Capitanul James Cook a zarit insula in 1769 si a ancorat la intrarea in portul natural in decembrie 1777. Cook a notat ca numele insulei este Bola Bola (primul nascut) dar mai corect ar fi fost probabil Pora Pora, fiindca polinezienii nu puteau pronunta sunetele b si l.
Primul colonist European a fost James Connor, supravietuitor al unei baleniere scufundate, Matilda, in 1792. El s-a casatorit cu o polineziana si s-a stabilit in extremitatea sudica a insulei, pe care a numit-o Matilda Point; astazi locul este cunoscut sub numele Matira Point. Insula a fost intregrata in Polinezia Franceza in 1895.
Bora-Bora a intrat in plin secol XX odata cu prima “invazie” Americana, in 1928 – 1929: acea a echipei care a realizat filmul mut Tabu, povestea tragica de iubire a unui pescuior de perle Tahitian care a incalcat tabuurile stramosesti. Aceasta a fost avanpremiera sosirii americanilor in timpul celui de al 2-lea razboi mondial, cand vreme de 4 ani in insula a stationat o baza aeriana si navala cu 6000 de oameni; cartea Tales of the South Pacific relateaza viata soldatilor americani de aici in anii ’40.
Italienii au sosit si ei in Bora-Bora, in 1979, pentru a realiza filmul lui Dinu de Laurentis: Uraganul, un remake dupa o melodrama din anii ’30.
Pista de aterizare construita in timpul razboiului la Motu Mute face parte azi dintr-un aeroport modern, de la care turistii sunt transportati cu ambarcatiunile peste laguna la Vaitape, principalul sat din insula.
Dupa o zi marcata de soare, nisip si ape stralucitoare, apusul in Bora-Bora este scurt si invapaiat. In urma lui ramane o intunecime ca de cerneala, ce pare a amplifica suierul vantului prin palmieri si fosnitul valurilor ce se sparg de recif.
Laguna azurie din Bora-Bora este incojurata de un inel de recife coraligene, care o feresc de valurile puternice ale Pacificului. Astazi Bora-Bora fiind numita BIJUTERIA PACIFICULUI.
Большинство отдыхающих прилетевших на Бора-Бора, радуются редкой возможности, отправится в удивительное путешествие с аквалангом по глубинам лагуны, исследуя её богатый подводный мир. Занимаясь дайвингом под присмотром инструктора, разрешается кормить акул и барракуд, обитающих в лагуне. Или понырять в замечательном месте под называнием «дорога скатов» - это отдельный участок лагуны, густо населённый всевозможными видами скатов. Если дайвинг вам не интересен, воспользуйтесь уникальной возможностью обследовать острова и познать многообразие местной флоры и фауны при помощи пешей экскурсии в сопровождении проводника или просто прокатитесь по окрестностям на вездеходе, или джипе.
Sursa: putivodi.ru