Insulele de gunoi din ocean (+FOTO)
În urmă cu 15 ani, întorcîndu-se dintr-o regată de navigație din Hawaii, un tînăr iahtist, fiul unui bogat magnat chimic Charles Moore, a decis să-și verifice noul iaht și, luînd-o pe scurtătură, a mers direct prin Oceanul Pacific. Această călătorie i-a schimbat viața pentru totdeauna – el a descoperit al optulea continent...
Departe de rutele obișnuite, în Inima Oceanului Pacific, Charles a văzut oceanul așa cum nu și-l putea imagina nici în cele mai rele vise. "Timp de o săptămînă, de fiecare dată când ieșeam pe punte, pe alături plutea o mulțime de gunoi de plastic", a scris Moore în cartea sa Plastics are Forever? - Nu-mi venea să cred ochilor: cum am putut polua un teritoriu de apă atît de mare? Prin această gunoiște a trebuit să înot în fiecare zi și nu se vedea sfîrșitul..."
MARELE CONTINENT DE GUNOI, așa cum l-au numit acest loc jurnaliștii, este un vîrtej uriaș super-puternic format de sus de curentul din Alaska și Oceanul Arctic și de curenții sudici de pe țărmurile Japoniei pînă în America de Nord. Tot gunoiul spălat de pe coasta a două continente sînt preluate de acest vârtej și ținute în centrul Oceanului Pacific, formînd o gunoiște enormă de gunoi organic, cadavre de animale, resturi de corăbii, iar de la începutul anilor 50 - în mare parte (90%) din plastic care se descompune încet.
Nimeni nu știe încă dimensiunea exactă a dezastrului, dar, potrivit diferitelor estimări, suprafața continentului de gunoi variază între 700 MII ȘI 15 MILIOANE DE KILOMETRI PĂTRAȚI, CEEA CE REPREZINTĂ JUMĂTATE DIN TERITORIUL RUSIEI ȘI DE 1,5 ORI MAI MARE DECÎT ÎNTREAGA EUROPĂ!! Vîrtejul din Pacificul de Nord este o adevărată mare moartă, saturată cu hidrogen sulfurat - produsul putrezirii constante. În afară de unele colonii de plancton, aici practic nu există viață. Aici nu vin nu numai navele de pescuit, dar nici navele comerciale, chiar și militare încearcă să evite acest loc. Acesta este un deșert care s-a transformat în CEA MAI MARE GUNOIȘTE A SECOLULUI.
Și din moment ce gunoiul plutește în cea mai mare parte în ape neutre, în prezent nimeni nu vrea cu adevărat să se ocupe de această problemă, iar continentul de gunoi crește tot mai mult (zilnic crește cu cca 3 milioane de bucăți și particule din plastic). Iar în viitorul apropiat va veni momentul în care nu vor putea face nimic.
Impresionat de ceea ce a văzut, Charles Moore și-a vîndut acțiunile, și-a închis businessul și a format Organizația ecologică Algalita Marine Research Foundation (AMRF), care a început să studieze impactul umanității asupra ecologiei oceanului. El a echipat nave de cercetare, a condus organizații internaționale care se ocupă de această problemă, a obținut elaborarea unor norme, standarde și acorduri privind problema gunoiului din plastic..EL ȘI-A DEDICAT VIAȚA PENTRU CA COPIII NOȘTRI SĂ TRĂIASCĂ PE O PLANETĂ FRUMOASĂ VERDE SĂNĂTOASĂ.
Charles Moore consideră că cea mai bună soluție nu poate fi decît conștientizarea la nivel mondial că trebuie să ne schimbăm obiceiurile, să oprim ajungerea gunoiului în ocean. În opinia sa, este inutil să încercăm să curățăm apa de ceea ce s-a acumulat deja în Oceanul Pacific.