Interviul cu arhitectul Pavel Kazanţev dedicat eco-caselor. Vladivostok, Rusia
În ultimii ani, societatea tot mai des se gândeşte la siguranța mediului înconjurător, eficiența energetică, gestionarea competentă a deșeurilor, autonomie și conservarea naturii în întregime. Cât sunt de populare actualele tehnologii ecologice sau verzi în Rusia, în construcții? Oare este posibilă într-o perspectivă apropiată dezvoltarea construcţiei în masă a caselor ecologice?
Mai întâi, probabil, ar trebuie să definim conceptele de "eco-casă", "construcţii ecologice sau verzi" şi "arhitectura ecologică". Deși, termenul de " design durabil (sustainable design) a apărut cu aproximativ 30 de ani în urmă, putem spune că arhitectura ecologică are mii de ani. Arhitectura ecologica poate fi definită ca arta proiectării caselor şi mediului de habitat al omului, "prietenoase" mediului înconjurător. Anume aşa a fost arhitectura tradițională a strămoșilor noștri. În cele din urmă, era o chestiune de supraviețuire umană deseori în condiții destul de severe ale regiunilor adiacente cu cele polare sau deşerturile din Orientul Mijlociu ...., cu mult timp înainte când au fost inventate sistemele de control ingineresc al climei. Determinând conceptului de "eco-casă", trebuie să luăm în considerare întregul ciclu de viață al unei clădiri: proiectarea, producerea materialelor de construcţii, lucrările de construcţii, exploatarea și în cele din urmă, utilizarea clădirii cu asigurarea necesităţilor umane fără a aduce daune mediului înconjurător la orice etapă de viaţă. Aceste criterii sunt larg reprezentate în sistemele de standarde verzi - LEED, BREEAM, DGNB.
Dacă să vorbim despre cererea de tehnologii ecologice în Rusia, în volumul total de proiectare și de construcții, astăzi sunt doar proiecte pilot unice și exemple de designul experimental. Construcţia în masă a eco-caselor (anume clădirilor care pun în aplicare tehnologii verzi, ci nu sunt numite astfel din cauza unor considerente de conjunctură), în viitorul apropiat mi se pare puțin probabilă. Mai degrabă, vor fi comenzi individuale în toate regiunile Rusiei, probabil, unele case de elită situate în suburbii sau aşezări ecologice, complexe în Regiunea Moscovei sau pe coasta Mării Negre care face parte din teritoriul Rusiei. (Construcţia obiectelor Jocurilor Olimpice 2014, probabil, poate fi atribuită la excepţia de la această regulă în virtutea motivelor "externe"). Deși, aș putea greși.
- Cât este de dezvoltată piață serviciilor în domeniul construcţiilor verzi? Este posibil să cumpărăm toate materialele necesare în Rusia sau mai bine să ne adresăm pentru seturi de echipament peste hotare?
În sudul Districtului Federal (Primorie, sudul ţinutului Habarovsk, regiunea Amur) ofertele, din partea producătorilor locali practic lipsesc. Deşi în anii 80 a existat o încercare de producere a colectoarelor solare dezvoltate de savanţii AŞR, au fost asamblate instalaţii de asigurare cu apă caldă în oraşele Ussuriisk,Vladivostok și Partizansk. Dar, astăzi această linie de producţie este complet pierdută. Deci, dacă să vorbim despre sursele alternative de energie electrică și termică, echipamentele sunt aduse, în primul rînd, din China. Totodată, pe fundalul creşterii tarifelor la energie, există o cerere semnificativă în creștere a colectoarelor de încălzire solară și de asigurare cu apă caldă produse de companiile chineze. Sunt semnificativ inferiori (conform volumului de achiziţii) producătorii din Germania și Coreea de Sud. Japonia, numai se uită la perspectivele posibile ale pieţei ruse în domeniul construcţiilor verzi, fără a o considera atractivă în ziua de azi. Materialele de construcții care îndeplinesc cele mai stricte standarde ecologice formează un segment foarte mic al pieței locale, reprezentat în principal de producătorii din Germania, Finlanda și Japonia. Când vine vorba de o casă din lemn clasică construită din materiale locale, atunci clientul preferă în mod rezonabil cherestea din pin Angar (Pinus sylvestris). În general, producția regională în masă a materialelor de construcţie ecologice este deocamdată în proces de formare ...
- În afară de utilizarea energiei solare, ce mai presupune construirea ecologică sau verde? Care alte metode de construcție pot fi atribuite la ecologic curate?
Formă arhitecturală eficientă energetic a clădirii este baza eco-casei. Vântul şi razele solare sunt factorii climatici de vector - orientate. Chiar şi un simplu paravan de protecţie împotriva vântului, "cu o acţiune momentană", poate reduce viteza vântului de la 10 până la 2 m s și crește intensitatea încălzirii solare pe un teren adăpostit de vînt, aproape de două ori - pentru condiții de iarnă sunt valori semnificative. Soluțiilşe arhitecturale bine gîndite, concepute pentru eficienţă pot aplana căldura verii. Reglarea vântului și a soarelui este, în primul rînd, un "cîmp" de muncă pentru arhitectul verde, motiv pentru care arhitecții europeni au numit Carta arhitecturală ecologică „Carta pentru energie solară în arhitectură” (European Charter Solar Energy in Architecture and Urban Planning). Desigur, mai există şi tehnologii de casă pasivă (passive house), dar într-o eco-casă clasică care folosește gama completa de soluţii de „passive house”, mijloacele de inginerie care formează confortul termic joacă un rol suplimentar. În general, eco-casa trebuie să îndeplinească toate cerinţele de „zero-house” la toate etapele ciclului de viață, ci nu doar la capitolul emisiilor de CO2. Prin urmare, aici îşi pot aplica cunoştinţele inginerii de diferite specialităţi ...
Proiectul eco-casei Solar-5 demonstrat la expoziţia Proiectul verde 2010
- Cât sunt de economice construcţiile verzi în comparaţie cu cele tradiționale? Cât este de complicat procesul comparativ cu construcțiile convenționale?
Problema economisirii are multe aspecte. De exemplu, aici joacă un rol și specificul pieții regionale a serviciilor în construcții, care rezultă într-o creștere semnificativă a costului lucrărilor de construcție. Astfel, pentru eco-casa Solar-5, în versiunea cadru, cu condiția de fabricare a cadrului în Germania și de transportare a acestuia cu un transport maritim, costul lucrărilor de construcție și de instalație, fără montarea sistemelor active, a constituit 25 mii druble mp, aproximativ 6 milioane de ruble toată casa. Firma autohtonă (Vladivostok), numai pentru fabricarea și asamblarea cadrului bazat pe produsele din lemn importate, a cerut 200.000 de dolari. Dacă vom compara costul metrilor pătraţi al eco-caselor solare active vîndute, atunci în Germania, fără costul pământului, 1 mp valorează 50 de mii de ruble "la cheie" (în conformitate cu datele revistei S&W Energy, casele solare active Energetikhous 100 costă 58000 de ruble mp, Sonnenhaus Straubing - 46 de mii de ruble mp). Puteți compara aceste cifre cu costul mp al locuinței de masă (fără eco-tehnologii).
Dacă se va examina întrebarea în mod izolat de aspectul regional, eco-casa în medie, este cu 10-30% mai scumpă. Dar, această deficiență se manifestă în sistemul de calcul la etapa "construit – dat în exploatare - uitat". Dacă vom examina economia eco-casei comparativ cu funcționarea casei convenționale la etapa întreagă de exploatare a clădirii, aici eco-casa este în afara concurenţei. Perioada de răscumpărare a sistemelor constituie aproximativ 10 ani. Din păcate, dezvoltatorul nu profită de efectul beneficiilor al eco-casei. Și, dacă clientul este lipsit de individualitate (în cazul construcțiilor de masă), atunci arhitectura eficientă energetic este percepută de constructori (uneori şi de arhitecţii), ca o complicaţie suplimentară şi neclară a obiectivelor de producţie, care necesită în plus şi o calitate germană. În opinia mea, nici un fel de legi perfecte crescând responsabilitatea constructorilor și proiectanţilor nu vor da efectul dorit. În primul rând, ar trebui să fie folosite pârghii economice, de exemplu, stimularea clienților clădirilor eficiente energetic prin credite preferențiale sau rambursarea unei părţi a sumei cheltuite pentru proiectarea și instalarea sistemelor alternative de căldură și de energie ....
- Există vreun sprijin investiţional în construcţiile verzi din partea companiilor private, sectorului public?
Cât priveşte proiectele de eco-case Solar, din partea companiilor private – da, există o susţinere. De exemplu, proiectul de eco-casă Solar-K (care a fost nominalizat, printre altele, la premiul Energy Globe) nu ar fi fost realizat fără susţinerea lui Serghei Novikov, director al unei companii private Energy Sun. O serie de proiecte a fost dezvoltată în cooperare cu știința academică - Laboratorul de energie alternativă a Institutului de Tehnologii Marine al AŞR (eco-casa Solar-5 proiectul biroului verde în or. Alma-Ata, inginerul șef Alexandru Volkov, șeful de laborator, dr. în ştiinţe tehnice Oleg Kovalev). Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat a câștigat un grant în cadrul programul de stat şi a proiectat eco-module turistice Solar - 5m, Solar-5s.
- Ce aţi putea spune despre succesul propriului proiect privind seria de eco-case Solar?
Dezvoltate în proiecte de lucru și destinate pentru construirea clădirilor rezidențiale cu puţine nivele, inclusiv cu utilizarea liniei de prelucrare automată a cherestelei Hundegger, casele cadru de lemn Solar-5, Solar-S, Solar-K, cel mai probabil, nu vor fi realizate la un aşa nivel de calitate. Deoarece încă în 2007 evaluând posibilitatea de a construi o aşezare din 200 de case Solar-5, la un preţ "social" fix pentru mp, constructorii ar pierde 30% din venitul net comparativ cu un "șopron" din panouri. Într-adevăr, casa solară sunt banii care nu dau un venit imediat nici investitorului privat, nici în bugetul de stat. Astăzi nu sunt calculate beneficiile economice viitoare, obţinute în urma introducerii tehnologiilor ecologice. Cine acum pune în calculul la construirea locuințelor rezidenţiale de masă, de exemplu, factorul de influență a ecologiei mediului de habitat asupra sănătății umane, iar casa solară reduce emisiile în atmosferă în comparație cu cea convenţională, chiar și pe gaze „curate” - de multe ori! Deși, dacă ne vom uita în tratate feng shui, vom vedea că chinezii antici cu mii de ani în urmă, legau direct confortul termic în casă cu bunăstarea financiară a proprietarilor ei.
Casa socială Solar-s
Probabil, eco-casele Solar vor fi examinate ca o opțiune pentru construirea cordoanelor în Parcul Naţional "Pământul Leoparzilor" și în alte rezervaţii naturale din Ţinutul Primorie. În prezent, este cea mai bună opțiune, din cauza depărtării punctelor locale de surse de încălzire tradiționale. Documentația de proiectare a clădirilor solare independente este gata, iar construcţia caselor Solar în sudul Ţinutului Primorie nu necesită modificări. Astăzi sunt proiectate și construite eco-case Solar la comenzi speciale. Aici, desigur, clientul este destul de concret și dorința lui de a trăi într-o casă caldă și confortabilă, independentă de rețelele externe de inginerie, este o garanție a realizării proiectului cu abateri minime de la plan. Clientul privat al casei solare nu trebuie să fie convins că tehnologiile solare și cele de economisire a energiei, în general sunt investiții în viitorul lui și viitorul copiilor lui ...
Dacă vom evalua interesul pentru proiectele inovatoare în domeniul construcţiilor verzi ale caselor rezidenţiale cu puţine nivele - acestea au primit diploma de gradul 1 în cadrul concursului Proiectul Verde 2010, Premiul Naţional Ecologic, Medalia de Aur la expoziţia"Energie Alternativă" și Simbolul de Bronz Sf. Gheorghe al expoziţiei "Tehnologii înalte ale secolului XXI" (dezvoltări efectuate în comun cu savanţii AŞR), Distincţia de aur a companiei de turism SAM, diplome la expoziţii regionale. În 2011, proiectele au primit „Oscarul ecologic” – The Energy Globe World Award în categoria "Pământ".
- Aţi publicat manualul "Bazele de arhitectură și design ecologic", cât este de populară astăzi această ştiinţă printre studenţi?
Primele proiecte educaționale ale clădirilor eficiente energetic, am început să le efectuez cu studenții de la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat încă în anii 1992-1993. Cu timpul, pentru studenți de 3-6 ani de studii, experimentele s-au transformat într-un sistem destul de integru al clădirilor. Începând cu anul 1999 au fost publicate patru cursuri de prelegeri verzi, care conţineau o gamă completă de eco-proiecte, de la terenul de joacă solar pentru copii, pînă la un "zgârie-nori ecologic" și proiectul de diplomă verde din 2003, 2005, 2007, 2011. Încă în anul 2005, ca parte a sesiunii de învăţământ The World Sustainable Building Conferences SB05 (care a avut loc la Tokyo), Vladivostok a fost remarcat ca fiind unul din centrele de studii în domeniul arhitecturii verzi. Desigur, nici atunci, nici astăzi, nu toți studenţi dintr-un grup de 25 de persoane sunt interesaţi activ de tema arhitecturii ecologice. De obicei, sunt 8-15 persoane. Totodată, la un nivel înalt, învaţă 5-8 studenţi. Trebuie să luăm în seamă că aplicarea standardelor verzi crește și complică semnificativ numărul problemelor rezolvate în cadrul proiectului educaţional. De aceea, studentul este liber să aleagă.
Lucrările de curs şi proiecte de diplomă a cursului verde. Fragmente din lucrările din diferiţi ani:
Bioclimatic multimethodological tower
Museum of nature in California
Conceptul de design al implantului de arhitectură.
Centrul multifuncţional de eo-turism şi recreare în zona de agrement „Krasnîi utes”(Stânca roşie).
Nu pot spune că astăzi, atunci când este la modă să fii verde, se observă o „epidemie” pentru arhitectura ecologică în rîndul studenților. Ca şi mai înainte sunt jumătate din grup: 15 din 30. De la mulţi absolvenți aud că cunoştinţele verzi rămân nereclamate şi probabil, prin urmare o mare parte din studenţii actuali în virtutea pragmatismului, refuză sarcinile suplimentare verzi.
Supermarket „Parus” (trad. „Vela”)
Pavel Kazanţev, o scurtă biografie:
- Arhitect, doctor în arhitectură, docent, profesor la Catedra de Arhitectură și Urbanism la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat,
- Membru al Uniunii Arhitecţilor din Federaţia Rusă, al Consiliului pentru Construcţii Verzi (membru asociat) și al Societăţii Internaţionale pentru Energie Solară (ISES),
- Absolvent al Catedrei de Arhitectura şi Urbanism la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat,
- Din anul 1985, doctor în arhitectură,
- Din anul 1992, profesor la Catedra de Design, Arhitectură şi Urbanism la Universitatea Federală din Orientul Îndepărtat,
- Autorul unui curs de studii experimental "Bazele de arhitectură și design ecologic",
- Arhitect practic, autor a 8 proiecte finalizate, inclusiv un supermarket şi mai multe lucrări de proiectare,
- Câștigătorul Premiului Internațional în Domeniul Ecologiei și Dezvoltării Durabile a Pământului The Energy Globe World Award 2010 (800 de participanți din 101 de țări, câștigător în categoria Earth, Austria, 2011),
- Câștigătorul Premiului Național Ecologic "EcoMir" (Moscova, 2009, diploma de categoria a II-a).
Manual nou "Bazele de Arhitectură ecologică".
Autor: ElenaT
Sursa: arhinovosti.ru