Într-un an în Ucraina s-a format o industrie completă de energie regenerabilă
Într-un an în Ucraina s-a format o industrie completă de energie regenerabilă
Pe parcursul anului trecut (din septembrie 2010 până în septembrie 2011) în Ucraina s-a format o industrie completă de energie regenerabilă, reprezentată de energia solară, eoliană, microhidroenergetică şi industria biocombustibililor.
În această perioadă, în Ucraina, în sectorul de energie regenerabilă au fost puse în exploatare obiectele de generare a energiei electrice cu o capacitate totală de peste 96 MW, de generare a energiei termice - mai mult de 42 MW.
În special, sectorul energiei solare, până în octombrie 2010, în Ucraina, nu a avut nici un obiect de generare a energiei (ramura a fost reprezentată doar de sisteme de uz casnic cu o putere mică). În octombrie 2010, în satul Rodnicovoie (raionul Simferopol, Republica Autonomă de Crimeea), compania austriacă Activ Solar a dat în exploatare prima centrală electrică solară din Ucraina cu o putere de 2,5 MW. Pe parcursul următoarelor 11 luni ActivSolar a lansat în Crimeea obiecte cu o capacitate totală de 65 MW, astfel capacitatea totală a centralelor solare ActivSolar, conectate la reţeaua de transportare, la ziua de azi constituie 67,5 MW. De asemenea, în 2011, ActivSolar intenţionează să readucă capacitatea de alimentare a procesului de producere industrială a siliciului policristalin la uzina de semiconductoare, deţinută de compania în Zaporojie, la 3,8 mii de tone.
În afară de proiecte ActivSolar, în Ucraina sunt realizate cu succes mai multe proiecte mici cu privire la sisteme fotovoltaice pentru acoperişuri cu o capacitate totală de 100 kW. De asemenea, în 2011, piaţa ucraineană a energiei solare a devenit un subiect de interes major pentru companiile străine de inginerie din Israel, Spania, Germania şi SUA, în prezent în curs de implementare sunt câteva centrale solare cu o putere medie. În general, în septembrie 2011, capacitatea totală de energie solară în Ucraina este de aproximativ 67.6 MW.
Pentru sectorul energiei eoliene un eveniment cheie din ultimul an a fost lansarea, în iulie 2011, a primului parc eolian "Novoazovsk", în satul Bezâmennoie din raionul Novoazovsk , pe coasta Mării Azov (la prima etapă capacitatea de exploatare constituie 25 MW, capacitatea totală a fermei eoliene va fi de 107.5 MW). În special, pe teren au fost instalate 10 turbine eoliene ale companiei germane FuhrländerAG. Un an mai înainte, în luna iulie 2010, în Kramatorsk a fost înfiinţată o întreprindere "Furlender Vindtehnolodzhi", compania FuhrländerAG a devenit un acţionar, scopul proiectului - organizarea în Ucraina a producerii şi furnizării turbinelor eoliene.
Compania greacă PreneconSAPrimeEnergyConstructionSA, de asemenea, intenţionează să pună în aplicare un proiect pe scară largă de construire a unei ferme eoliene cu o capacitate totală de 1000 MW în raioanele Pervomaisk, Razdolnenski, Krasnoperekopsk şi Leninski din Crimeea. La rândul său, EurocapeNewEnergyLimited (Monaco), care este membru al companiei internaţionale EurocapeGroup, intenţionează să construiască o fermă eoliană cu o a capacitate de mai mult de 300 de MW în zona Priazov (regiunea Zaporojie) . Despre planurile sale de a construi parcuri eoliene în Ucraina, de asemenea, au declarat, în 2011, compania ucraineană "Eco-Optima" (aproximativ 5 MW în vestul Ucrainei) şi Toshiba japoneză (prima etapă - 6 MW în Crimeea). În septembrie 2011, capacitatea totală a fermelor eoliene care funcţionează în Ucraina este de aproximativ 110 MW.
Compania ucraineană "Eco-Optima", a anunţat, de asemenea, planurile sale de a investi în construirea mai multor instalaţii hidrocentrale pe scară mică. În general, în Ucraina, în anul trecut, mai mult de 10 companii, inclusiv cele străine, şi-au declarat intenţiile de a construi centralele hidroelectrice mici. În această perioadă, în Ucraina, au fost puse în funcţiune 14 obiecte hidrocentrale mici cu o capacitate totală de 3 MW. În general, din septembrie 2011, în Ucraina operează 64 hidrocentrale mici, cu o capacitate totală de 104 MW. Cei mai mari operatori sunt de "Novosvit" şi "Energoinvest."
În segmentul producerii biocombustibililor solizi, în perioada septembrie 2010 - septembrie 2011, capacitatea de producere a biocombustibililor solizi (brichete şi pelete) a crescut cu 270 mii de tone pe an - până la 950 de mii de tone. Contribuţia principală la această dinamică au adus uzine pentru extracţia uleiului, care au instalat linii de granulare şi brichetare a cojilor de floarea-soarelui cu o capacitate totală de 250 mii tone pe an. De asemenea, în conformitate cu Asociaţia participanţilor pieţei surselor de energie regenerabile şi combustibililor alternativi, în această perioadă în Ucraina au fost construite mai mult de 30 de obiecte majore de generare a căldurii termice din biomasă cu o capacitate totală 42 MW şi patru centrale electrice pe biocombustibil cu capacitate de 3 MW. Din septembrie 2011, capacitatea totală a instalaţiilor pe biomasă (deşeuri de lemn, deşeuri agricole) în Ucraina este de aproximativ 64 MW, obiectelor de generare a energiei electrice - aproximativ 4 MW.
De asemenea, a fost remarcată o activitate, în timpul perioadei specificate, în segmentul biocombustibililor auto. În special, în luna aprilie 2011 "Compania de petrol din Azov", care deţine o rafinărie în oraşul Mariupol (regiunea Doneţs), a lansat un proiect privind producerea benzinei "Innovativ E95", care la mai mult de 40% este formată din componente biologice şi diferă de benzina tradiţională prin proprietăţile de folosire ecologice şi operaţionale. Capacitatea uzinei permite de a produce mai mult de 5 mii de tone de biocombustibili pe an.
Comentând rezultatele industriei, preşedintele Asociaţiei participanţilor pieţei surselor de energie regenerabile şi combustibililor alternativi, Vitalie Davy a spus: "astăzi Ucraina este în centrul atenţiei majorităţii jucătorilor internaţionali din sectorul energiei regenerabile. Proiectele finalizate pe parcursul anului trecut au permis Ucrainei să devină membru deplin al comunităţii internaţionale de ramură, însă rezultatele obţinute sunt doar o mica parte din potenţialul de care dispune ţara noastră. Constat cu satisfacţie că proiectele în domeniul energiei alternative şi noilor tipuri de combustibil, care mult timp s-au dezvoltat pe "hârtie", au început să se pună în practică".
Al Treilea Forum Internaţional privind energia regenerabilă REF-2011 va avea loc pe 17-18 octombrie 2011 în oraşul Kiev (hotelul "Intercontinental"). Organizatorul forumului - Centrul de Energii Regenerabile şi Combustibili alternativi, Fuel Alternative, co-organizatorul - Asociaţia sus-menţionată cu sprijinul Asociaţiei Europene de Microhidrocentrale (ESHA), Asociaţiei Energiei Solare din Germania (BSW-Solar), etc. Forumul este susţinut oficial de către Comitetul Radei Supreme pentru energetică, Ministerul Energiei şi industriei cărbunelor din Ucraina, Agenţia de Stat pentru investiţii ecologice.
Sursa: FuelAlternative