ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică



Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

 

Asigurarea  funcţiilor vitale ale omului întotdeauna este legată de crearea regimurilor termice. Vara - răcire şi aerul condiţionat, iarna -  încălzire şi ventilaţie. În structura gospodăriei urbane încălzirea joacă un rol important. Chiar şi astăzi, în ciuda subvenţiilor pentru locuinţe, costul serviciilor comunale este destul de mare, şi încălzirea constituie mai mult de jumătate din acestea.

În această privinţă, pentru angajaţii gospodăriilor comunale şi locuitorii, mai actuală devine problema reducerii pierderilor de căldură, care sunt direct legate de cheltuielile financiare: exploatarea cazanelor, reţelelor de încălzire principale,   conductelor de alimentare, îndepărtarea situaţiilor de accidente şi de urgenţă, eficienţa scăzută a echipamenului, pierderea de căldură în reţele de încălzire.

În ţările UE, îmbunătăţirea eficienţei energetice a sectorului de locuinţe comunal al economiei întotdeauna şi,  în special,  în ultima vreme, a atras o atenţie considerabilă. În Ucraina potenţialul de economie de energie prin sporirea eficienţei energetice a gospodăriei comunale de locuinţe încă este subevaluat. Ţările dezvoltate implementează foarte repede proiecte de conservare a energiei. De exemplu, conceptul de "Cădire verde" (Casa de clasa A, în conformitate cu clasificarea energiei are cheltuieli de energie aproape la zero) în UE a depăşit deja cadrul de construcţie experimentală. Ucraina abia acum a început să conştiintizeze necesitatea elaborării politicii energetice de stat noi, în baza căreia trebuie să fie plasate dorinţa de a reduce dependenţa energetică a ţării şi sarcina ecologică asupra mediului.

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

Atitudinea nouă faţă de securitatea energetică  a Ucrainei  constă în faptul că eforturile în domeniul conservării energiei se mută din industrie şi transport în sectorul municipal, în special, de locuinţe, în care pentru încălzire se consumă ineficient aproximativ jumătate din toate resursele naturale de energie ale ţării. Având în vedere această tendinţă, putem formula o serie de măsuri pentru a optimiza aprovizionărea cu energie şi consumul de energie în sectorul de locuinţe şi servicii comunale. Una din cele mai eficiente măsuri în oraşul nostru este introducerea instalaţiilor cu pompe de căldură, în primul rând, în proiecte de case noi, precum şi înlocuirea echipamentului învechit în cele existente.

Pompele de căldură sunt sisteme de încălzire economice compacte şi ecologice, care permit să obţinem căldură pentru aprovizionarea cu apa caldă şi încălzirea clădirilor prin utilizarea surselor de căldură de calitate inferioară (caldura solului, apelor subterane, fântânilor arteziene, lacurilor, mărilor, aerului cald) prin transferul acesteia la agent termic (fluid de transfer termic) cu o temperatură mai mare.

Ideea, privind pompe de căldură a fost cunoscută de peste 150 de ani în urmă, însă a fost aplicată în practică numai în anii 20 - 30 ai secolului trecut.

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

Pompa de căldură adesea o numesc "fratele frigiderului”, deoarece principiul de funcţionare a pompei de căldură şi a frigiderului este acelaşi. Numai frigiderul acumulează răceală, lansând afară căldura, iar pompele de căldură acumulează căldura, lansând răceala. În pompele de căldură, ca şi în frigider, există un evaporator, compresor, condensator şi un dispozitiv de accelerare. Drept sursă de căldură poate servi aerul din atmosferă sau emisiile de ventilare, emisiile industriale de gaze, apele din rezervoarele naturale,  apele subterane, apele reziduale din sistemele de răcire de echipament industrial, stocuri de canalizare şi solul. În practică acest lucru arată aşa: tuburi evaporatoare sunt îngropate la o adâncime de îngheţ al solului sau sunt fixate la fundul rezervorului, sau sunt instalate pe căile de trecere a aerului sau a gazului, etc.

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

 
Pentru fiecare sursă de calitate inferioară, aflată în apropiere, trebuie să fie determinat tipul pompelor de căldură. Punerea în aplicare a proiectului necesită abordarea individuala .

În Crimeea, de exemplu, ca o sursă de căldură, puteţi folosi aerul sau marea, în Munţii Carpaţi - rocile, în regiunile centrale sau de est - solul. Anume aceste surse de energie au o capacitate maximă, stabilitate, indiferent de vreme şi condiţiile sezoniere, şi numai potenţialul lor economic este capabil, în perspectiva de lungă durată să înlocuiască întregul potenţial al surselor tradiţionale convenţionale de energie. Potenţialul economic al altor surse de energie neconvenţionale regenerabile poate înlocui doar aproximativ 30% din bilanţul energic al ţării şi poate fi considerat ca fiind auxiliar.

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

Lucrările la alegerea echipamentului ar trebui încredinţate experţilor în pompe de căldură, pe care, în Ucraina, precum şi pompe, poţi socoti pe degete. În aceast segment de piaţă domină companiile europene Danfoss, Junkers, Buderus, FPI, Viessmann, Vaillant, etc. În SUA, China, Japonia,  Europa, producţia de instalaţii de pompe de căldură a fost de mult timp pusă pe flux. Potrivit Agenţiei Internaţionale pentru Energie (AIE) până în 2020 în ţările dezvoltate cota de încălzire şi de apă caldă cu ajutorul pompelor de căldură va constitui 75%.

Întroducerea sistemelor de încălzire cu pompe de căldură, fiind o termodotare economică si ecologică

De ce totuşi formarea pieţei ucrainene şi introducerea pompelor de căldură întârzie atât de mult?  Printre obstacolele principale, putem menţiona lipsa de sprijin guvernamental. În întreaga lume, introducerea tehnologiei pompei de căldură a fost însoţită de tarifele speciale pentru energia electrică, subvenţii şi împrumuturi pentru cei care au cumpărat sau deţin echipamentul. În Ucraina prea devreme să vorbim despre astfel de sprijin. Bariera din altă parte- echipamentul instalaţiilor de  pompe de căldură este scump, iar preţurile actuale la energie nu presează încă  consumatorii cum ar trebui. Iar obstacolul al treilea - o mentalitate "sovietică" a oamenilor. Mulţi dintre ei foarte sceptic abordează problema tehnologiilor viitorului, necontrolate de practică în condiţiile noastre.

Deci, un segment de piaţă foarte promiţător pentru punerea în aplicare a pompei de căldură este acel al locuinţelor şi serviciilor comunale (HCS), care consumă aproape o pătrime din resurse termo-energetice ale ţării.

 

 

Sursa

Citiţi de asemenea

Haideți să ne amintim programa școlară, să zicem, de literatură. Și să începem, de exemplu, cu clasicii. Ce studiem la ș...
81
La Detail Garage oferim o gamă completă de servicii de detailing auto, pentru ca mașina dvs. să arate mereu ca nouă și s...
219
Deși toamna este în plină desfășurare, la XOstudio FLOWERS am început deja să ne pregătim pentru magia sărbătorilor de i...
342
Astăzi dorim să vă prezentăm o băutură naturală de casă, care este excelentă pentru organismul dumneavoastră. Dacă beți ...
443