Înverzirea acoperişurilor va salva panourile solare de supraîncălzire
În ciuda faptului că acoperişurile pot fi considerate zonă destul de promiţătoare şi neatinsă pentru energia regenerabilă, uneori, acestea nu pot fi cel mai bun loc pentru a instala panourile fotovoltaice. Fapt este că o cantitate excesivă de căldură are efect asupra generatoarelor de tensiune, care afectează calitatea muncii lor de a produce energie electrică. Dar, datorită integrării sistemului fotovoltaic de pe acoperiş cu tehnologia construcţiilor verzi, inginerii din Maryland au reuşit să menţină acoperişuri în răcoare şi să controleze fluxurile de apă de ploaie, care, de asemenea, reprezintă o problemă pentru construcţiile solare pe acoperiş.
Compania Green Technology recent a lansat un proiect numit Sun-Root solar-living roof system, care a fost descris de constructorii companiei ca primul sistem de energie solară pentru acoperişuri, cu adevărat verde, pe deplin integrat, protejat împotriva pătrunderii unor factori externi. Mai mult decît atît, eficienţa energetică a acestui sistem este mai mare decît de obicei, deoarece noile tehnologii o ajută să menţină o temperatură normală. Dezvoltatorii spun că acest sistem îmbină avantajele unui acoperiş solar convenţional cu acoperişul-grădină.
De fapt, ideea constă în instalarea centralei solare pe acoperiş, menţinînd în acelaşi timp echilibrului acvatic al solului de pe acoperiş. Datorită evaporării apei, sistemul creează o răcire acvatică pentru panouri, care le permit să funcţioneze mai eficient.
"Paradoxal, dar căldura este un inamic al generatoarelor de putere", - spune Joerg Brening din Green Roof Technology. - De fiecare dată cînd pe acoperiş creşte temperatura, celulele fotovoltaice îşi pierd eficienţa şi pot ieşi cu totul din funcţiune, dacă temperatura va ajunge la un nivel critic. Am căutat modalităţi de a ocoli această problemă şi am venit cu ideea de a combina panouri solare cu acoperiş verde".
Sistemul Sun-Root funcţionează pentru că panourile solare sunt montate la elementul de scurgere, a cărui poziţia este stabilizată de o bază specială întăritoare. Acest lucru asigură stabilitatea sistemului pe acoperiş, precum şi rezistenţa la apă. Componenta verde (sol, plante) acţionează ca un sistem de apărare împotriva vântului.
Apa de ploaie este canalizată sub panouri solare cu ajutorul unui strat subţire de lînă, iar de panta acoperişului este asigurată absorbţia apei. Apoi apa se utilizează pentru irigarea plantelor de pe acoperiş şi răcirea panourilor solare. Excesul de apă se scurge în jos prin elementele sistemului de evacuare.
Sistemul Sun-Root poate fi adaptat pentru a satisface nevoile diferitor clădiri. Specificul proiectului concret depinde de astfel factori cum ar fi puterea vîntului, înălţimea clădirii, forma acoperişului, dimensiunea acestuia, modulelor solare şi aşa mai departe. Dacă clădirea este prea specifică, atunci echipamentul special al sistemului va fi mai scump. Dar, în orice caz, merită.
Autor: Irina Kovaleva
Sursa: facepla.net