ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

Islandezii au găsit o sursă inepuizabilă de energie




 

Oamenii de ştiinţă din Islanda au încheiat cu succes un experiment prin care au reuşit să capteze energie direct din interiorul vulcanilor, informează incont.ro.

În 2009, cercetătorii islandezi au făcut o descoperire uimitoare. Au găsit un rezervor subteran de apă cu o temperatură atât de ridicată, încât oamenii de ştiinţă au considerat că aceasta se afla într-o a altă stare a materiei, pe lângă cea lichidă, solidă şi gazoasă.

Această apă super încinsă, denumită “supercritica” se află undeva la graniţa dintre lichid şi gaz şi există doar în anumite condiţii de temepratura şi presiune.

Cercetătorii o pot genera în laborator, dar nimeni nu ştia până atunci că apa se găseşte în această formă şi în natură. Oamenii de ştiinţă au concluzionat atunci că apă ajunge la acest nivel de temperatură doar în adâncurile pământului, aproape de centrul de foc al vulcanilor.

Aceasta poate fi decoperirea care ar putea schimba lumea, pentru că din apă “supercritică” ar putea fi extrasă de zeci de ori mai multă energie decât din apă înfierbântată clasic.

Guvernul islandez, inginerii specializaţi şi partenerii străini au fost entuziasmaţi de descoperire şi de potenţialul pe care îl are apă “supercritică” şi se gândeau deja că Islanda ar fi putut deveni, în câţiva ani, exportator net de energie produsă prin această metodă (ţinând seama de multitudinea de vulcani de pe suprafaţa ţării), ajutând astfel ţările din Europa să scape de dependenţa de combustibilii fosili.

ABONAȚI-VĂ
Marţi, 22 aprilie 2014 11:09
Vizualizări: 2309

Citiţi de asemenea

Câștigă premii valoroase cu Cosmeplant! Participă la Tombola Națională din 1 mai până pe 30 iunie.Vara aceasta, Cosmepla...
184
În cultura tradițională, sunetul nu a fost niciodată doar un fundal. El era un semnal, un semn, o marcă prin care omul i...
254
În gust este mai mult decât suntem obișnuiți să credem. Nu e doar despre mâncare, ci despre relații, climă, memorie și p...
262
În cultura tradițională, atingerea nu era doar un simț — ci un mod de cunoaștere. Prin piele, palmă, degete și tălpi, om...
275