ecology: ru md
Video prezentarea Ecology
Conceptul de Așezări ecologice

istoria World: InchiziţieiAcest articol a fost tradus prin intermediul Google translate

Masini Inchiziţia, odată lansat, a amintit Mad Dog descătuşat, muşcă fără discriminare prietenii şi duşmanii. La urma urmei, diavolul a încercat să seducă nu numai Marranos şi Moriscos, nu doar oamenii de rând, dar şi cel mai puternic, cel mai loial credinţa creştinilor. Deci, motivat inchizitori privite cu suspiciune şi neîncredere, nu numai la straturile inferioare, dar, de asemenea, la început - anturajul regal, a comunităţii universitare, la teologi, scriitori, adică de a mediului la care a aparţinut inchizitori ei înşişi. tirania şi puterea lor a crescut în mod proporţional cu modul în care acestea "iarba", eliminat acest mediu de încredere, cei care se îndoiesc de elemente care acţionează "la îndemnul diavolului."

Exemplu Torquemada, a arătat că el ar putea lucrurile încurcătură dotat cu puterea nelimitată energic, zadar, egoist, răzbunător, fără scrupule Inchizitor şi, în fapt, cele mai multe dintre inchizitori spaniole au fost ca exact asta. Acest lucru explică faptul că pietrele de moară Inchiziţia a căzut, împreună cu vinovat nu numai nevinovat, dar devotat bisericii oamenii cel mai mult.

Spaniolă filozof X. L. Vives la începutul secolului al XVI-lea. Erasmus din Rotterdam, scria: "Trăim în astfel de timpuri dificile, atunci când vorbesc periculoase şi să fie silenţios." Yves volum, şi într-un alt caz, orice om de ştiinţă soţul Inchiziţia ar putea atribui simpatie secret pentru iudaism, prezenţa afirmaţiile eretice şi acţiuni, criticând acţiunile al Inchiziţiei, 1000 toate mari şi mici, reale sau imaginare alte nelegiuiri. Inchiziţia ar putea acuza de nimic victima sa, iar ea nu era obligată să dovedească acuzaţiile lor, deoarece, în conformitate cu jurisprudenţa sa, existenţa însăşi a tarifelor a servit ca dovadă a validităţii sale. Acuzatia de erezie a însemnat că victima este obligată să o formă sau alta de pedeapsa, pentru a salva de la care ar fi putut oricare dintre circumstanţă extraordinare.

Un exemplu este cazul Toledo Arhiepiscopul Bartolomé de Carranza, un duhovnic fosta lui Filip al II, membru al Consiliului de la Trent, care a avut ghinionul de a scrie un teologic tratat mediocre "Comentarii la Catehismul creştin", publicat în 1558 în Anvers şi recunoscute de către Papa de la Consiliul de la Trent este destul de ortodoxă .

În ciuda acestui fapt, Inchiziţia, a găsit o vină în unele fraze din acest tratat, acuzat de erezie Carranza protestante, şi are permisiunea de la papa să-l aresteze. După arestare, el părea să înghită pământul. Filip II şi toţi prietenii lui l-abandonat.

Timp de mulţi ani pe tronul papal, presupunând că procesul a episcopilor de prerogativa sa, Inchiziţia spaniolă a solicitat extrădarea Carranza. În 1565, în Spania în acest scop, au fost trimise la Papa Pius speciale legaţii IV, dintre care unul este raportat la Papa: "Nu este nimeni nu îndrăzneşte să vorbească în apărarea Carranza, de teama Inchiziţiei. Nici unul dintre spaniolul nu a îndrăznit să îndeplinească arhiepiscop, chiar dacă a crezut în nevinovăţia sa, deoarece ar opune Inchiziţiei. autoritatea acestuia din urmă ea nu ar permite-o să admită că ea a fost arestat de Carranza neloială.. cel mai pasionat de avocaţi de corectitudine aici cred că este mai bine să condamnatului nevinovat un om decât să sufere Inchiziţia "

Carranza a fost şapte ani în temniţele al Inchiziţiei. Numai după ce tatăl meu a promis să-l condamna, el a fost extrădat la Roma, unde a petrecut nouă ani în cetatea de la St Angel. În cele din urmă, Sfântul Scaun a declarat el "Comentarii" scrieri eretice, l-au forţat să renunţe la greşelile eretice şi alungat la o mănăstire în Orvieto. Carranza a fost apoi 73 ani. În curând a murit.

Cu transformarea Spania, în prima jumătate a secolului al XVI-lea. bastion al Reformei catolice Counter-Inchiziţia efectuează o epurare aprofundată a cercurilor intelectuale spaniolă, universitati din toate elementele suspectede a fi simpatic la erazmizmu, protestantismul, umanismul. Persecutat în acest suporter timp de misticismul catolic Francisca Hernandez şi Kasal Maria, sora lui Episcopul Juan Casal, filosof Juan Vives Luis, bibleist şi expert proeminent în greacă şi latină, Juan Vergara, duhovnic personal al împăratului Carol al V-benedictin Alonso de Kirues, profesor la Universitatea din Alcalá Mateo Pascal rector al aceleiaşi universităţi, Pedro de Lerma, profesor la Universitatea din Salamanca Augustinian Luis de León, Gaspar Grajal DE, Martin Martinez Cantalapiedra DE, Francisco Sanchez şi sute de alţi analişti. Mulţi dintre ei, pentru a salva vieţi, au fost forţaţi să renunţe la eretice atribuite erori, pentru a merge prin ceremonia umilitoare de auto pentru a merge la sanbenito, ispăşească adevărata lor sau imaginar "bug-uri", înainte de sfârşitul zilelor sale, care trăiesc în sărăcie şi de teama de fiecare oră de propriul lor destin.

Inchiziţia a introdus în 1526 cu cele mai stricte privind cenzura cărţi şi alte publicaţii tipărite. În 1546 Inchiziţia a început să publice periodic indexurile de cărţi interzise, mult mai extinsă decât a făcut-o inchiziţia papale. În acest indice se referă la toate lucrările de aşa-numitele "heresiarchs" carte ", lăudând" evrei şi mauri, traduceri ale Bibliei în limbile vii, rugăciunea pentru limbile vii, lucrări de umanişti, tratate protestante polemică, carti de magie, poze şi imagini, "lipsa de respect" cu privire la religie.

Practic, se părea că funcţionează în cadrul indicelui au fost înregistrate de Bartolomé de Las Casas, Rabelais, Ockham, Savonarola, Abelard, Dante, Thomas More, Hugo Grotius, Ovidiu, Bacon, Kepler, Tycho Brahe de şi mulţi alţi scriitori proeminenţi şi cărturari; pentru distribuirea , citind cărţi şi stocarea lor Inchiziţiei ameninţat la foc.

Publicării fiecărui nou index ocazionate de curăţare toate bibliotecile publice şi private, şi nu face excepţii pentru funcţionarii cel mai înalt rang. De exemplu, în 1602 suprema supus curăţarea duhovnic cărţi ale reginei. Nu a scăpat de aceeaşi soartă, chiar şi Biblioteca Regala în El Escorial, astfel cum reiese din declaraţia făcută de suprema în 1612, duhovnic al regelui prealabilă de la San Lorenzo nu că regele a cerut să fie scos din biblioteca de carti nou interzis, şi nu să excludă anumite pagini de la subiect distrugerea parţială de cărţi. Ca răspuns, Inchizitor Grand, a decis 12-11-1613: carte de autori seculare incluse în indexul ar trebui să fie depozitate separat, cu o notă de faptul că autorul ei condamnaţi şi li sa permis să citească prioritate, bibliotecar şef şi profesori de teologie, lucrari teologice, cărţile de istorie biserica si papalitatea urmau să fie plasate într-o cameră specială, şi li sa permis să citească prioritate numai şi bibliotecar-şef cu permisiune specială din partea Inchizitor Grand Supremo, cheile de la cameră şi listele cu aceste cărţi au fost păstrate de către bibliotecar sef la Supremo. Ediţia de teologi evrei şi Biblia în limba spaniolă ar fi într-un loc special, şi ar trebui să fie marcate, că sunt interzise; ei, cu toate acestea, ar putea citi Anterior, şeful bibliotecar şi profesor de teologie şi, în sfârşit lucrările medicale scrise de autori, cărţi sunt considerate ilegale, ar putea fi citit un călugăr, a fost responsabil de o farmacie în El Escorial. tipărirea de cărţi necenzurate în Spania, se pedepseşte cu moartea şi confiscarea bunurilor infractorilor. Importul de cărţi din străinătate a fost sub controlul strict al Inchiziţiei, a cărui agenţi au vizionat acest la toate porturile din Spania şi oraşe de frontieră cu Franţa.

Susţinătorii Inchiziţiei spaniole susţin că cenzura de idei nu este împiedicat dezvoltarea culturii şi literatura spaniolă, în special, ei citează exemplul o galaxie stralucitoare de mari scriitori de Aur spaniol Age "(secolul XVI) -. Cervantes, Quevedo, Lope de Vega şi altele Dar, în acelaşi timp, au uitat să reţineţi că măreţia acestorscriitori este că, în ciuda teroarea Inchiziţiei, au fost apărarea mari idealuri umaniste, a recurge la trucuri nenumărate, precum şi riscul de a se găsi în temniţele "sacru" Tribunalul, pentru fiecare dintre ele este constant agatat "o sabie Supremo". Dar dacă aceste titani din "Epoca de Aur" să se confrunte cu Inchiziţia, acest lucru nu este adevărat din generaţiile ulterioare de scriitori, dintre care majoritatea au fost sparte prin teroare "sacru", iar tribunalul a devenit o umbră palidă a predecesorilor lor mare. Asta a spus, chiar şi Mariana, când a scris că persecutarea dizidenţilor, condusă de Inchiziţie la faptul că mulţi au refuzat, pentru a găsi adevărul şi a ales să merg cu fluxul. "Ce altceva ar putea fi de aşteptat de la ei - Întrebări .- iezuit După această înălţime de prostia? Este un risc inutil şi sacrificiu de sine, atunci când recompensa doar ura. Cei care au fost de acord cu toate ideologiile, acum este făcut cu entuziasm chiar mai mare; a fost mai puţin periculoase pentru sprijinul ideilor dovedit decât să caute adevărul. "

M. Menendez Pelayo, şi declară că "niciodată atât de mult nu este scris şi nu scriu la fel de bun ca aurul în Inchiziţia doi-lea" (referindu-se la al XVI-lea şi secolele XVII). Din punct de vedere intim că multe bine- a scris la data de Inchiziţie. Dar o astfel de cerere este la fel de absurdă ca să susţină Chol la fel de absurd ca să dovedească Cum se face ca, Dostoievski, Cehov au fost multumita mare şi poliţia secretă ţaristă, apoi dominantă în Rusia.

Nu, contemporanii şi urmaşii de Cervantes şi Lope de Vega nu împărtăşesc entuziasmul pentru Inchiziţiei, şi M. Menendez Pelayo. De exemplu, Rodrigo, fiul general Inchizitor Alonso Manrique, care a trăit în exil voluntar la Paris, a scris Juan Luis Vives în 1533: "Ai dreptate. Ţara noastră este un exemplu de mândrie şi de invidie Ai putea adăuga, de asemenea, că este o ţară de barbarism.. Acum clar că putem avea nici o cultură nu fără a evita să fie suspectate de erezie, de eroare şi iudaism ". Ca urmare, oamenii de ştiinţă poartă un bot Cei care caută mântuirea în burse de studiu, aşa cum aţi subliniat, se confruntă cu o mare frica.".

Dar, apoi, de teama de a trai, nu numai pentru oamenii de ştiinţă, nu numai crestini "noi şi Moriscos, dar toate clasele societăţii, pentru Inchiziţiei, din proprie iniţiativă sau în ascultare la un decret regal le-ar putea întâmpla în cazul în care ei credeau că acţiunile lor ameninţă interesele bisericii sau Corona. Aici este doar un exemplu la cele de mai sus: Eveniment din Zaragoza în 1591 în acel an a fugit la Zaragoza, capitala de Aragon, sub protecţia fueros locale, ministrul secretar de ruşine şi Filip al II - Antonio Perez. Regele a ordonat Inchiziţia să regleze conturile cu el. Inchizitor General Quiroga nu a găsit nimic mai inteligent ca să-i acuze Peres erezie badianskoy anumite, potrivit căreia Dumnezeu are un mediu fizic, pe motiv că pretinsa Perez a spus ceva despre "nasul lui Dumnezeu!

Aragoneză a refuzat să extrădeze rege fugar. El a ordonat Inchiziţiei arestaţi şi acuzaţi de crime împotriva credinţei. cetăţenii au revoltat autorităţile să transfere de la Dungeons Perez al Inchiziţiei în închisoare oraş. Curând, în timpul revoltelor a avut loc, a fost ucis Marchizul de Almenora, domnitorul din Zaragoza. Acest lucru a fost o revoltă deschisă. Filip al II-a dat lui suprimare a trupelor castiliană a ordonat Inchiziţiei să se ocupe cu Peres, şef Justiţie din Aragon, Juan de Luna şi alţii vinovaţi de nesupunere faţă de ordinele sale, desi nici unul dintre ei a avut nicio legătură cu crime împotriva credinţei. Perez a fugit în străinătate, dar Inchiziţia cerat patronii săi. Rezultatele de zel ei, ştim din scrisoarea următoarele un martor:

19 octombrie, la 15 (1592), aici sunt decapitat Juan de Luna, Don Diego de Heredia, Francisco de Ayerbe, Dionisio Perez de San Juan şi de Pedro Fuerdes ...


Interzise de carte Inchiziţiei

Avem YN în mod repetatminal la prezenţa Inchiziţiei astfel un arsenal puternic de arme pentru a lupta împotriva duşmanilor bisericii, care a fost timp de secole Index (lista) Carti interzise (Index Librorum Prohibitorum). Prima ediţie oficială a indicelui a fost publicată la Roma în 1559 primul indice a fost compus din Inchiziţiei romane sub supravegherea directă a Papa Paul al IV (Caraffa), care, aşa cum sa menţionat deja, poziţia de Înalt Inchizitor înainte de alegerea sa de a papalitatii. Paul al IV-a ordonat publicarea ulterioară a indicelui de adunare al Inchiziţiei romane.

În index papal, la fel ca majoritatea al Inchiziţiei, au fost sa "predecesorii". Papii şi episcopii din timpuri imemoriale a considerat de datoria lor sacre şi dreptul divin de a cenzura, interzicerea şi distruge criticabil le teologice, ştiinţifice şi opere literare. Christian preoţi distrus lucrarile de greaca veche şi literatura romană, după elaborării textului canonice ale Bibliei toate celelalte biblică "opţiuni", au fost ucişi. Aceeaşi soartă au fost crearea de heresiarchs creştine timpurii şi medievale - de la Aria la Qatar inclusiv: ele au fost arse impreuna cu ereticii. Talmudul, Coranul şi alte lucrări religioase ale evreilor şi musulmanilor, de asemenea, distrus a lungul secolelor.

Prima lucrare literare cunoscute, distruse bisericii, a fost poezia "Thalia" heresiarch Aria, arse de decizie a Consiliului de la Niceea în anul 325 d. Hr. În 405, Papa Inocenţiu am compilat prima listă de scrierile eretice pentru a fi distruse.

Persecutarea literaturii sediţios în Evul Mediu nu a pus nicio problemă specială, pentru că oamenii educaţi au fost puţine, şi funcţionează, chiar mai puţin. Dar, cu începutul de imprimare, clericii percepută ca un sistem de "diabolic", problema este mai complicată imediat.

Tipografie răspândit rapid, contribuind la creşterea de alfabetizare. De la 1448 la 1500 în 246 oraşe din toată Europa a apărut în 1099 de imprimare, a publicat o în această perioadă de 40 de mii de titluri de carti cu un tiraj de 12 milioane de exemplare.

Tipografia a devenit un instrument puternic în mâinile adversarii papalităţii - a umaniştilor Renaşterii, oamenii de ştiinţă protestante. Ierarhia catolică cu îngrijorare se uită lung la creşterea fluxului în creştere de produse tipărite, ca un fel de noi inundaţii care ameninţa să-i inghita. Ei au încercat să se protejeze de la el, construind o barieră puternică a anateme, interdicţii, excomunicarea. Ei au interzis nimic pentru a imprima fără aprobarea prealabilă a inchizitori autorizat în mod corespunzător.

Primul a anunţat introducerea cenzurii prealabile, în cărţi în 1471 Papa Sixtus IV. Papa Leon al X-(1513 - 1521) realizate din V Lateran (sec. XVIII universale) bisericii, la care el sa întors cu ea pe taur "Inter Solicitudines", aprobarea cenzurii prealabile lucrărilor tipărite şi răspândirea acesteia în întreaga lume creştină, încredinţându-punerea sa în aplicare episcopii locali . Chiar mai devreme, înainte de cenzura la insistenţa a bisericii a fost introdus în Spania. In 1535, la ordinele regelui francez Francisc I al Franţei la Sorbona teologii au compilat o listă de cărţi interzise, publicarea, distribuţia şi citirea vinovat sunt ameninţate cu excomunicarea, închisoare şi chiar de incendiu. Pe ce scara de urmărire Franţei considerate nedorite de biserică şi puterea regală a literaturii, spune faptul că, în 1660-1756 de ani. în Bastille a fost plantat 869 autori, imprimante, editorii şi librarii.

Exemplu de omologul său francez, urmată spaniolă Regele Carol al V, la direcţia de care în 1546 la Universitatea din Louvain teologi au creat indicele de propriul dvs. de cărţi interzise, luate pentru armarea Inchiziţiei spaniole şi a repetat emise de aceasta cu adăugirile corespunzătoare şi schimbări, indiferent de start romane. indexurile Său, ulterior, a publicat un bine portugheză Inchiziţiei.

Indici cu câteva opţiuni au fost emise mstnymi Inchiziţia în Veneţia (1551), Florenţa (1552), Milano (1554).

Odată cu publicarea primului roman de start în 1559 cenzura toate cărţile publicate în ţări catolice, a fost concentrată în mâinile Inchiziţiei papale. Paul al IV interzic orice tipărirea cărţilor în posesiunile papale, fără cenzură prealabilă a Inchiziţiei. El a ordonat librarii spune Inchiziţia din toate actualizările pe care le primesc şi le-a interzis comerţul fără permisiunea expresă a "sacru" proces. Inchizitori au fost supuse unor inspecţii periodice, nu numai în librării, biblioteci, dar şi în cea privată. cărţi retrase au ars într-un mod solemn publice auto-da-fe.

Acţiunile de Paul al IV-au fost aprobate de către Consiliul de la Trent (al XIX-lea ecumenic, 1545-63). În 1562, comisia catedrala ales de 18 episcopi, cu un mandat pentru revizuirea şi completarea indicele în 1559 Comisia a inclus în lista de cărţi interzise (aşa-numitele Index Tridentinus) toate lucrările de teologi protestanţi.

Susţinând în acest index, Consiliul de la Trent a decis că "toate cărţile au fost condamnaţi înainte de 1540 ca papi şi Sinoade Ecumenice şi lipsite de sens în acest indice ar trebui să fie condamnat ca au fost condamnaţi mai devreme. Garbovsky B. Cross, foc de tabara, si carti.

În 1571, Papa Pius al V, care au ocupat în conformitate cu Paul al IV-şi post-IV Pius al Marelui Inchizitor, a creat o adunare specială a Index, a devenit un departament real de cenzura a Bisericii Catolice. Congregaţie a funcţiilor sale judiciare, acesta ar putea impune pe autorii de sancţiuni canonice până la excomunicare. La sfârşitul secolului al XVI-lea. Index participat la elaborarea de Cardinalul Robert Bellarmin - unul dintre călăii Giordano Bruno şi persecutor al programului Galileo. Cu toate acestea, acest lucru nu a împiedicat de faptul că, după moartea sa, unele dintre căilor sale teologice au fost considerate sediţioasă, şi chiar incluse în index. În secolul al XVII-lea. Congregaţia de start sub controlul iezuitilor.

În 1908, Papa Pius al X Congregaţiei de start a dezbrăcat de funcţii judiciare, şi 05.03.1917 decret de Papa Benedict al VI ("Alloquentes") unite nou obştea index cu obştea "sacru" consilii (Inchiziţia), în cazul în care funcţionează sub pretextul departamentului de cenzură. În 1966, sub influenţa Conciliului Vatican II Ecumenic Vatican, a încetat publicarea Index.

Cea mai recentă ediţie de start a apărut în 1948 la al XVI-lea de a secolului XX. inclusiv publicate 1932 ediţie din lista de cărţi interzise. În secolul al XVI-lea. Au fost patru ediţii (1559, 1,590 1593, 1596), în trei XVII B. (1632, 1665, 1681), în V. XVIII-şapte (1704, 1711, 1716, 1744, 1758, 1786, 1787), în secolul al XIX secolului - şase (1819, 1835, 1841, 1877, 1881, 1887); pentru prima jumătate a secolului XX. - 12 (1900, 1901, 1907, 1911, 1917, 1922, 1924, 1929, 1930, 1938, 1940, 1948).

Cum se poate observa din aceste cifre, "cel mai fructuos" în Congregaţiei de start a fost timp de secole XVIII şi XX. Inregistreaza aparţin secolului trecut, şi 1917 - 1948, publicat opt ediţii ale Index, care este, unul mai mult decât întregul secol activ 18.

Abia are nevoie de aceasta statistica Inchiziţiei în comentariile detaliate. În secolul al XVIII-lea .- Voltaire, iluminismului şi enciclopedişti atras necontenit rele a bisericii, Congregatia de start a trebuit sa lucreze cu un stres considerabil, dar cu o vigoare şi mai mare a instituţiei a avut de a lucra în secolul nostru XX. Atunci când Vaticanul a avut-au întors împotriva comunismului şi progresul ştiinţific. Cu toate acestea, toate bisericile divergente de carte în timpul nostru nu s-ar potrivi în orice indice, indiferent dacă ele sunt chiar gigantice. Pentru a face faţă misiunii sale, cenzura de la Vatican a fost forţat câteva "raţionaliza" său de lucru.

În acest scop, biserica este în secolul al XIX-lea. are două tipuri de interdicţie: "în general" (de exemplu, toate cărţile împotriva religiei, etc), precum şi "în special", care este, lucrări individuale sau cele ale altor autori sau a tuturor lucrărilor (Omnia operă) din unul sau alt scriitor. În secolul XX. Vaticanul Inchiziţia a fost "scos" În fapt, lucrari de autorii disidente catolici, cel mai faimos dintre acestea având largă circulaţie în rândul credincioşilor. Indicele nu esteDarwin şi mulţi oameni de ştiinţă altele, a cărui operă a respins dogmele bisericii, deoarece sa considerat interzicerea ei pentru acordate. Având în vedere că biserica a condamnat comunismul si socialismul, atunci toate cărţile pe care le promova şi apăra aceste învăţături au fost interzise "în general". Aceasta explică de ce indicele nu operele lui Marx, Engels, Lenin şi ale altor cărţi revoluţionare internaţionale deosebite de lucru mişcarea muncitorească, precum şi cărţi scrise de autori sovietici.

În 1917, Papa Benedict al XV-lea a aprobat codul canonic al Bisericii Catolice, care a funcţionat până în 1984 codul canonic - legea supremă a Bisericii Catolice, pentru eşecul său de a deveni un credincios se confruntă cu excomunicarea. Codul (Secţiunea al XXIII-lea, canoanele 1384/05), stabilite principalelor dispoziţii, care au ghidat bisericii, cenzura şi interdicţia de materiale tipărite. Luaţi în considerare conţinutul lor.

Canon 1384 a proclamat: "Biserica are dreptul de a cere de la credinciosi ca acestea să nu publice cărţi, fără cenzură său prealabil, şi să interzică, în cazul în care există motive rezonabile, orice carte de orice autor." Cele de mai sus se aplică, de asemenea, la orice tip de publicaţie - ziare, reviste, şi multe altele.

Canon 1385 interzicea biserica să publice, fără cenzură prealabilă "cărţile sacre", precum şi orice comentarii la ele, carti de studii biblice, teologie, istorie bisericească, dreptul canonic, alte subiecte religioase şi morale, şi, în general orice materiale tipărite care sunt direct legate de religie sau de a pios vamale, precum şi orice fel de "imagini sacre. În plus, în acelaşi canon a fost remarcat faptul că bisericii de a publica operele lor necesită permisiunea prealabilă a supraveghetorului lor imediată.

Interzise fără un permis special pentru a imprima tot ceea ce se referă la canonizarea sfinţilor şi binecuvântat, pentru indulgenta. De asemenea, interzis pentru a imprima sau retipări fără permisiunea expresă a ordinelor congregaţiilor romane, rugăciunea, Biblia în limbile locale. Pentru ediţia a tradus în altă limbă aprobată anterior de către cenzura ecleziastice carti necesite o nouă autorizare a bisericii de cenzura.

Canon 1393 a afirmat în toate eparhiile din poziţia Bisericii Catolice ecleziastice cenzura, concluzie este confirmată de episcop, a făcut obiectul permisiunea sau interzicerea manuscris. Potrivit canon 1395, Biserica a proclamat "dreptul şi datoria de a servi cauza (ex Justa causa)" să interzică cartea, acest drept a fost investit, cu excepţia Papa, cardinali, episcopi şi şefilor de ordinele religioase.

Canon 1397 obligă toţi credincioşii şi clericii denunţa autorităţile locale religioase sau direct de la Vatican cu privire la toate care apar "rele" cărţi. Mai ales că a avut obligaţia de a papale reprezentanţii diplomatici, episcopi şi rectorii universităţilor catolice, iar aceste denunţările ar fi trebuit să păstreze "strict confidenţial".

"Interzicerea de carte (papală tronul .- IG) înseamnă - citiţi canonul 1398, - care, fără permisiunea specială nu poate fi publicat, citit, magazin, vinde, traduce în altă limbă, sau în orice alt mod a le comunica conţinut ale altora. " Comentariu oficial la acest canon, a fost declarat: "Orice persoană care citeşte o carte interzisă, comite un păcat grav, chiar dacă el a citit decât un singur paragraf. Unii autori, cu toate acestea, sa constatat că" păcat grav "este comisă în cazul în care o carte interzis să citească de la 6 10 pagini, în acele cazuri în care conţinutul de carte este deosebit de periculos, "păcat grav" va fi realizată şi de lectură mai puţine pagini. Proprietar interzise de carte, de învăţare despre interdicţia acesteia, trebuie să-l distrugă sau să-l la orice persoană care are permisiunea de a citi cărţi interzise , sau cel puţin a da ei de depozit înainte de a primi permisiunea să-l citesc. "

Ce fel de cărţi interzise bisericii "în general", adică fără neobCum este necesar pentru un caz special prin decizia caz? Ei au enumerat canonul 1399:

Toate textele din Scriptură, publicat de non-catolici.
Cărţi de orice autor, protejarea erezie şi schismă, sau caută orice fel de a distruge însăşi temelia credinţei.
Cărţile, în special îndreptate împotriva bisericii sau tradiţiile creştine.
Carti de toate non-catolici pe teme de religie, cu excepţia cazului a declarat că nu există nimic contrar credinţei catolice.
Cărţi şi broşuri, care se referea la noi viziuni, evenimente, profetii, miracole, sau care promovează sfinţi noi, dacă este cazul, au fost eliberate fără a respecta normele canonice.
Cărţile care contesta sau ridicol orice dogmă catolică, apărând greşeli condamnat de Sfântul Scaun; graba autoritatea de cult divin, încercând să distrugă disciplina bisericii, în mod deliberat insultarea ierarhia Bisericii sau a clerului şi a bisericii.
Cărţile, instruindu-sau de a recomanda orice superstitie, vrăjitorie, ghicit, divinaţie, magie, genies şi altele asemenea.
Cărţile, promulgă legile duel, sinucidere, divorţ, şi dovedind că Francmasoneria şi alte organizaţii similare nu sunt dăunătoare, dar nu numai, de asemenea, de ajutor pentru biserica şi societatea civilă.
Pornografic cărţi.
Cărţilor liturgice aprobate de către Sfântul Scaun, în cazul în care s-au schimbat.
Carti, răspândire apocrife, sau interzis, sau anulate papalitatea indulgenţe.
Orice fel de imagine a lui Hristos, Fecioara Maria,, sfinţii îngeri şi alte "slujitori ai lui Dumnezeu", dacă acestea nu întrunesc spiritul şi învăţăturile bisericii.
Canonical Codul interzice utilizarea de "scoase" cărţi pentru toţi credincioşii şi clericii, cu excepţia de cardinali, episcopi şi alţi înalţi oficiali bisericii, fără permisiunea expresă a autorităţilor ecleziastice. Li sa permis să-l utilizaţi nu s-au angajat să le transfere către terţi.

Interzicerea singura bucata sau toate lucrările de unul sau un alt scriitor va fi însoţită de excomunicare de la biserica. Excomunicat automat (ipso facto) de la Biserica tuturor celor care ştiau despre interdicţia, publicat, vândute, cumpărate, citi şi a trecut pe la alte produs neautorizat (canonul 2318). În cazul în care autorul, după interzicerea din lucrarile sale nu se pocăiască şi nu a condamnat erorile lor, ea este automat considerat un caterisit. Aceste principii ", cuprinse în ultima ediţie a indicelui în 1948, în aceeaşi ediţie a articol recent publicat de către fostul şef al congregaţiei" Sfânta Inchiziţie "în 1914-1930 ani. Cardinalul Maria del Val, publicat pentru prima dată în Indicele în 1929

Inchizitor Maria del Val în articolul său revolte nu numai împotriva individului "sediţioasă" cărţi, ci şi împotriva "sediţioasă" de imprimare. El scrie: "Sfanta Biserica de secole o victimă a unei persecuţie mare şi înfricoşat, dând naştere la un număr mare de eroi, sângele lor perpetua credinţa creştină (că Inchiziţia a fost într-o frenezie de disidenţi persecutaţi şi executat mii de oameni, Cardinalul del Val, Maria consideră necesar să menţioneze .- IG), iar acum Iadul este lupta impotriva Bisericii, chiar mai teribil, mai insidioase şi subtil, şi el face prin intermediul presei sediţios. Nici unul dintre pericolele la care reprezintă el însuşi ca o mare ameninţare la credinţă şi vamale, deoarece acest lucru , biserica sfântă avertizează neobosită pe creştini să ai grijă de. " Apoi, punctele cardinale, care sunt deosebit de periculoase pentru cauza credinţei aceste lucrări "sediţioasă, care sunt marcate de merit ştiinţifice şi literare. "Merite literare şi ştiinţifice, - a avertizat Inchizitor - nu dau dreptul de a distribui cărţile pe care contrazic credinţa şi buna morala, şi, în plus, măsurile represive ar trebui să fie dur, mai mult de un web subţire de greşeli şi atragerea mai seducătoare a raului prezentate."

În ultima ediţie din cifra de start este de aproximativ 4 tinepuncte procentuale. lucrări individuale şi zeci de autori, toate lucrările care sunt interzise. Această mare onoare acordată Honore de Balzac, Giordano Bruno, Voltaire, Thomas Hobbes, Holbach, d'Alembert, Rene Descartes, Denis Diderot, Emile Zola, La Fontaine, Jean, X. A. Llorente, Meslier Jean, Morelli, Ernest Renan, Jean Jacques Rousseau, Spinoza Benedict, George Sand, David Hume. Dezaprobate de lucrări individuale de Francis Bacon, Pierre Bayle, Jeremy Bentham, Heinrich Heine, Helvetia, E. Gibbon, Victor Hugo, Immanuel Kant, Etienne Cabet, J. M. Condorcet, Victor Considerant, Lamennais, La Mettrie, John Locke, Marmontel, A Mickiewicz,. John Stuart Mill, JB Mirabeau, M. Montaigne, Montesquieu, J., Pascal, Proudhon, L. Ranke, Raynal, Robine, Stendhal, Flaubert, şi mulţi alţi gînditori distins, scriitori, oameni de ştiinţă. Shulgin, MI din indexul papală de cărţi interzise ".- istoric al religiilor şi al ateismului.

Zola a avut dreptate atunci când scria: "Nu există aproape că de cărţi care nu sunt râgâială în biserica lor tunete. În cazul în care, uneori, se pare că biserica se transformă un orb ochi la unele dintre cărţi, este numai pentru că ea nu a putut să urmărească şi să distruge tot ceea ce merge în lumină. "

După al doilea război mondial în Indicele au fost înregistrate astfel de opere de scriitori celebru ca Sartre şi Moraviei, teolog Teilhard de Chardin si multe altele.

Cât de eficient a fost scorul? Până la Revoluţia Franceză din 1789, indicele a fost foarte eficientă armă a bisericii şi a reacţiei feudale împotriva nimic progresivă. Cu toate acestea, în secolul al XIX-lea şi, mai ales în secolul XX. El a pierdut puterea şi importanţa fosta lui la o astfel de măsura în care Vaticanul a încetat să-l face publicitate şi nu lăsaţi chiar în piaţa deschisă. Astfel, indicele foarte de cărţi interzise transformat într-un fel de cărţi interzise. Pentru a fi inclusă autor contemporan în Index reprezintă pentru el o publicitate excelentă, şi chiar mulţi autori au lăudat că produsele lor se încadrează în lista de cărţi interzise de la Vatican.

"În unele locuri, în ultimii ani - nu a scris atât de mult timp în urmă, istoricul britanic Christopher Hollis, - în Malta, în Quebec, în Irlanda, biserica a încercat să facă credincioşii iau în serios indicele Dar în aceste ţări, în general., Orice carte de citit un pic. Malteses nu opune interdicţia de a citi carti interzise, deoarece nu a alimenta dorinţa de la toate pentru a citi orice carte. "

Indicele de cărţi interzise de congregaţie nu a supravieţuit Inchiziţiei. Aceasta a fost abrogată în 1966, la scurt timp după reorganizare al Congregaţiei pentru Doctrina Credinţei.


Articolul original este rsnews.netS
mwb.newacropol.ru

Duminică, 12 aprilie 2009
Vizualizări: 3489

Citiţi de asemenea

Fiecare are nevoie de momente pentru relaxare și detașare de rutina zilnică. Pentru realizarea acestui lucru, fiecare op...
68
Vreți ca copilul să reușească în viață? Atunci toată copilăria mîngîiați-l, îmbrățișați-l, acceptați-i sentimentele. Nu ...
164
În Republica Moldova început Campania națională de plantare a arborilor „Prin sădirea de pădure salvăm Moldova”, o acțiu...
62
De hramul orașului Chișinău, Compania ”Viorica Cosmetic” a deschis primul magazin Viorica cu un concept nou, conceptul d...
111