Ivan cel Groaznic — Stalin din evul mediu (+Video)

/ Vizionări: 3072

Иван Грозный

 

Există două figuri în istoria Rusiei, pe care în mod deosebit urăsc istoricii occidentali și liberalii ruși: Ivan cel Groaznic și Joseph Stalin. Ce au ei în comun și prin ce au meritat atenția sporită din partea dușmanilor statului rus? Istoricul Viaceslav Maniaghin clarifică problema:

Mituri necunoscute despre Rusia de la Ivan cel Groaznic până în prezent (Video)
Mituri necunoscute despre Rusia de la Ivan cel Groaznic până în prezent (Video)

Dacă vom compara Ivan cel Groaznic cu Iosif Stalin, apoi putem găsi numeroase paralele, și asprimea lor în sensul politic și cel de conducere nu este cea mai importantă asemănare pe care ei o au. Putem menționa și victoriile lor asupra dușmanilor externi și să ne amintim că ei au luptat pentru centralizarea puterii de stat și au extins foarte mult teritoriul țării. Ambii au încercat să transforme în realitate principiul de  "justiție socială". De exemplu, Stalin a acordat funcțiile publice oamenilor care meritau acest lucru nu de la naștere sau prin cunoștință, ci prin abilitățile lor. Acești oameni au fost capabili să îndeplinească anumite funcții publice. Sub regimul socialism clasele în societate s-au păstrat, a fost clasa muncitoare, a țărănimii și o pătură socială - intelectualitatea. Respectiv în evul mediu rus au fost țărani care arau pământul și îndeplineau contribuții în muncă: construiau poduri, drumuri . A fost de datoria lor. Nobilii în mare parte au luptat pentru țara lor, iar statul le oferea bunuri, pământ, ei au fost obligați pentru asta să-și verse sângele lor și protejeze patria. Au fost și boieri – cei care dirijau statul, ajutând țarului să conducă țara. Omenii se deosebeau nu numai prin proprietatea lor, ci și prin atitudinea față de stat. Ivan cel Groaznic a fost primul domnitor al Rusiei care a decis toată proprietatea privată, existentă în stat, s-o întoarcă statului. El a emis un decret prin care a asimilat proprietatea nobililor - moșiile și terenurile transmise din tată în fiu - cu proprietatea boierilor.

De fapt Ivan cel Groaznic a transferat proprietatea nobilimii la fondul de stat. El a lipsit nobilimea, care ar putea pretinde la putere și semăna discordie în lupta pentru putere de stat, de baza economică. Același lucru el a făcut cu mănăstirile: fiecare stareț, preluând postul, trebuia să răscumpere proprietatea mănăstirii de la stat, să plătească un fel de chirie. De facto proprietatea mănăstirii a devenit de asemenea a statului. Iată care paralele pot fi făcute între Ivan cel Groaznic și Iosif Stalin, care de fapt au făcut același lucru - au construit o societate echitabilă din punct de vedere social, în care obligațiile față de stat ale diferitelor pături sociale au fost echilibrate.

 

Sursa