Jamie Oliver a cîştigat un proces împotriva McDonald’s, demonstrînd că bucatele acestei reţele sînt bune doar pentru cîini
James Trevor, Jamie Oliver, cunoscut şi ca bucătarul nud (The Naked Chef), născut pe 27 mai 1975 — este un bucătar englez, proprietar şi administrator de restaurante, promotorul gătitului acasă şi al alimentaţiei corecte, moderator TV. Autorul multor cărţi de bucate.
Jamie Oliver a deschis reţeaua de restaurante de caritate „Fifteen” la Londra, Amsterdam, Cornwall şi Melbourne. În iunie 2003, a fost decorat cu Ordinul Imperiului Britanic pentru aportul în alimentaţia publică şi promovarea alimentaţiei sănătoase. în noiembrie 2013, a fost decorat cu o bursă de merit şi primit în calitate de membru al Colegiului Regal al medicilor de practică generală (FRCGP) pentru lupta împotriva obezităţii infantile şi promovarea alimentaţiei sănătoase.
Oliver a demonstrat cu chimicalele transformă produsele pentru cîini în alimente pentru om şi a cîştigat procesul împotriva celei mai mari reţele de fast food din lume McDonald’s.
În emisiunea sa „Revoluţia alimentară” Oliver a relatat din ce se fac în realitate pîrjoalele pentru hamburgeri, fapt prin care a subminat serios reputaţia celei mai mari reţele de localuri fast food „McDonald’s”.
Reprezentanţii reţelei McDonald’s au afirmat mereu că produsele lor sînt atît de ieftine (deşi în opinia mea, nu e chiar atît de ieftină), pentru că procură carnea în loturi mari. În realitate, la producţia umpluturii pentru hamburgeri ei utilizează resturile industriei cărnii, prelucrate în prealabil cu hidroxid de amoniu pentru dezinfectare şi conferirea unui aspect „comestibil” de culoare roză.
„În linii generale, se iau produsele, care sînt bune, în cel mai bun caz, pentru cîini, iar după o asemenea prelucrare ele sînt livrate oamenilor. Spuneţi-mi, cine dintre oamenii normali îşi va hrăni copilul cu carne tratată cu amoniu?”, spune Oliver în emisiunea sa.
Semifabricatele din carne de la McDonald’s bucătarul le-a numit „mîzga roză”, din cauza culorii caracteristice şi a lipsei totale a valorii nutritive. Apropo, în SUA, utilizarea hidroxidului de amoniu, cunoscută ca un aditiv alimentar E527, face parte din „procedura industrială”, aprobată de Ministerul Agriculturii.
Compania a declarat că intenţionează să modifice reţeta, dar nu recunoaşte că motivul schimbării sînt declaraţiile lui Oliver.