Japonia vrea să instaleze panouri solare pe orbita Pământului

/ Vizionări: 2994

http://www.green-report.ro/

 

Agenția Spațială Japoneză (JAXA) vrea ca până în 2030 să trimită sateliţi pe orbita Terrei, care să capteze energia solară, scrie CBS News.

Toyota Prius — maşina cea mai vândută în Japonia
Toyota Prius — maşina cea mai vândută în Japonia

Ar fi dificil și costisitor, dar recompensa va fi imensă, și nu numai în termeni economici. Dacă omenirea îmbrățișează cu adevărat această modalitate de obținere a energiei solare, un inel de sateliți în orbită ar putea furniza energie aproape nelimitat, și ar duce la încheierea celor mai mari conflicte asupra resurselor energetice ale Pământului”, spune Susumu Sasaki, profesor în cadrul JAXA.

În prezent se lucrează cu mai multe modele ce pot fi puse în aplicare în viitor. Ele iau în calcul şi un sistem special de oglinzi care să ajute la strângerea cât mai eficientă a energiei solare.

Un astfel de proiect a fost elaborat de americanul Peter Glaser încă din anul 1968, cel care lua atunci în calcul lansarea unor sateliţi şi folosirea lor în acest scop.

JAXA ar putea transmite energia spre Terra cu ajutorul laserului sau al microundelor. Laserul de unde scurte nu necesită o tehnologie foarte complicată, fiind perfect pentru a fi folosit de sateliţi. Totuşi, el risca să fie blocat de atmosferă şi de moleculele de apă. Pe de altă parte, microundele au o eficienţă de 80% şi prezintă avantajul de a putea trece fără probleme de atmosferă.

 

Sursa